Még mindig nincs rendben a SZÉP kártya (2016.10.01)

Éppen egy éve számoltunk be arról, hogy az Európai Bíróság főtanácsnokai szerint a SZÉP kártya kibocsátásának feltételei nincsenek összhangban a belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelvnek a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó rendelkezéseivel, és az Erzsébet-utalvány kibocsátása tekintetében létesített monopólium is indokolatlanul korlátozza az említett szabadságjogot. A bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen és végül a Multi-Pay® számára is fontos döntés született Brüsszelben: az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP kártyarendszer és az Erzsébet utalvány egyes elemei. A kibocsátási feltételek túlságosan megszorítók és sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A magyar kormány azonnal reagált az idén februárban hozott brüsszeli ítéletre és nekilátott a cafeteriarendszer gyökeres felforgatásához, aminek köszönhetően az Erzsébet-utalvány ugyan megmaradt választható elemként, ám az adóterhe jelentősen megemelkedett, amely áron akár más típusú étkezési hozzájárulást is biztosíthat a munkáltató munkavállalóinak. A SZÉP kártyát ért kifogásokra azonban úgy tűnik, a mai napig nem született válasz. Mintha az uniós bírálatban megfogalmazott kritika elkerülte volna a hazai döntéshozók figyelmét.

– A szabályozás bevezetését követően közel egy évvel, 2012. június 21-én az Európai Bizottság felszólító levelet küldött a kormánynak, mert álláspontja szerint a hivatkozott szabályozás a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv, valamint az Európai Unió Működéséről szóló szerződés (EUMSZ) több, alapvető rendelkezésébe ütközik. Az irányelv alapelvi szinten rögzíti, miszerint a versenyképes szolgáltatási piac nélkülözhetetlen a gazdasági növekedés ösztönzéséhez és a munkahelyteremtéshez az unióban. A tagállamoknak mindent meg kell tenniük tehát annak érdekében, hogy megszüntessék a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás korlátozásait. Az EUMSZ 49. és 56. cikkei pedig a letelepedés szabadságának, valamint a szolgáltatásnyújtás szabadságának prioritását emelik ki – mutat rá dr. Tolnai Gábor ügyvéd, okleveles adószakértő.

Kifogások, amelyek máig fennállnak


Végső ítélet – az ide vezető útról legördülő pontunkban olvashat részletesen –  2016. február 23-án született: a Bíróság lényegében mind a 4, a Bizottság által felhozott jogsérelemmel kapcsolatban kimondta, hogy a kormány érvei, amelyeket a korlátozó intézkedések mellett felhozott, az irányelv szolgáltatásnyújtásra vonatkozó alapelvi elvárásaival szemben nem állnak helyt. Ennek megfelelően Magyarországot az EUMSZ 258. cikk alapján, kötelezettségszegési eljárás keretében elmarasztalták.
– Elmarasztaló ítélet esetén a kérdéses tagállamnak késedelem nélkül fel kell hagynia a kérdéses gyakorlattal, ellenkező esetben ugyanis újabb eljárás indulhat ellene, amelynek során pénzbírságot is kiróhatnak rá – hívja fel a figyelmet Tolnai.

Startra készen a Multi-Pay® Cafeteria


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off