Munkavállalók százezreit érinti ez a probléma (2020.11.01)

A mozgásszervi betegségek a munkával összefüggő leggyakoribb egészségi problémát jelentik Európában. A hatékony fellépés érdekében „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” címmel kétéves tájékoztató kampányt indít az Európai Munkavédelmi Ügynökség a munkavégzéssel kapcsolatos mozgásszervi betegségek megelőzéséről.

A mozgásszervi betegségek – amelyek minden ágazat valamennyi munkahelyén előfordulnak –, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás elsődleges okai közé tartoznak Európában, sok millió embert érintenek, és jelentős kárt okoznak a vállalatoknak, valamint a nemzetgazdaságnak – hangzott el az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának konferenciáján.

Pedig a mozgásszervi betegségek megelőzésére és kezelésére irányuló intézkedések gyakran egyszerűek és nem is költségesek. A „Legyen könnyebb a teher!” kampány valamennyi ágazat munkavállalóit és munkáltatóit megszólítja, külön hangsúlyt helyez a nagy kockázatú ágazatokra, például az egészségügyi ellátásra és kisgyermekkori nevelésre. A digitalizáció és az új technológiák jelentette kockázatok mellett a COVID–19-járvány következtében teret nyert „home office”, az otthoni munkavégzés is figyelmet kap. A kampány részeként az EU-OSHA a kampány weboldalán összegyűjtött egy sor útmutatót és jó gyakorlatot bemutató példát: healthy-workplaces.eu

„Az uniós kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon is százezreket érintő problémára, és aktívabb fellépésre, megelőzésre ösztönözze a vállalatokat, munkáltatókat. A mozgásszervi betegségek nem csupán a dolgozók egészségét és munkaképességét befolyásolják, számottevő mértékben károsítják a vállalkozásokat és a gazdaságot is. A jó gyakorlatok, útmutatók, rendezvények és tájékoztató anyagok segítenek abban, hogy a vállalati kultúrában hangsúlyosabban jelenjen meg az egészségmegőrzés és a kockázatmegelőzés” – mutatott rá Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A betegségek megelőzése és kezelése egyaránt érdeke a munkavállalónak és a munkaadónak: ha kevesebb a beteg dolgozó, növekszik a termelékenység és versenyképesebbé válik a vállalkozás, csökken továbbá az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is. A probléma számtalan ágazatot érint, az építőiparban, a mezőgazdaságban, az autóiparban éppen úgy előfordul, mint a kereskedelemben, illetve az egészségügyben, a szociális szférában dolgozók között.

„A mozgásszervi betegségekben szenvedő munkavállalók gyakrabban és hosszabb ideig hiányoznak a munkából, alacsonyabb a termelékenységük és gyakran idő előtt vonulnak nyugdíjba. A korai beavatkozás és a rehabilitáció rendkívül fontos, hiszen a mozgásszervi betegségek integrált megközelítéssel és a helyes prevenciós kultúra előmozdításával sok esetben könnyen megelőzhetők vagy kezelhetők lennének – hangsúlyozta Bodó Sándor államtitkár. Ez a központi téma idén a Munkavédelem Európai Hetén, valamint ezt célozza a Helyes Gyakorlatok díjpályázatunk is.”

Vajon az Ön munkavállalóit is érinti a probléma?

A 2015-ös Európai Munkakörülmények Felmérés adatai szerint a magyar munkavállalók 32%-a nyilatkozott úgy, hogy munkája súlyos terhek mozgatásával jár, 11%-uk pedig olyan munkakörben dolgozik, ahol munkaideje legalább egynegyed részében embereket kell emelgetnie, mozgatnia. A probléma kiterjedtségét ennél is jobban jelzi, hogy majdnem minden második magyar (45%) válaszolta azt, hogy munkája viszonylag gyakran jár fájdalmas vagy fárasztó testhelyzettel.

Fotó: pexels.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off