Az egészség határozza meg a munkavégzés rendjét (2020.09.01)

Az idei ősz nagy kérdése, hogyan lehet emberileg élhető, a munka szempontjából produktív környezetet biztosítani. A vírushelyzet megváltoztatta a körülményeket, és a cégeknek ehhez kell igazítaniuk juttatási rendszerüket és a munkaszervezés rendjét is.

A járvány kirobbanásakor az új világrend egyértelműen a home office volt – hangzott el a Telenor HR Festtel közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésén. A munkarend kialakítása terén a cégek jelenleg többféle modellt követnek az otthoni munkavégzéstől az irodába való teljes visszatérésig. Van, ahol hibrid megoldásokat alkalmaznak, félig online, félig személyes működéssel, ahogyan ezt teszi az Egészségpénztár is.  

„Az elmúlt évek egyik legnagyobb változása zajlik, paradigmák dőlnek meg nap mint nap. Szervezetfejlesztőként a járványhelyzet egyik legnagyobb kihívása, hogy a céges kultúrát továbbépítsük, összetartsuk a csapatokat, megóvjuk a kollégákat a kiégéstől, az otthoni bezárkózástól, az izolációtól – fejtette ki a rendezvényen Endrei-Kiss Judit, a Telenor HR vezérigazgató-helyettese. Szerinte az iroda egy kommunikációs platform is, a munkáltatói márka fontos eleme, és egyértelműen látszik az is, hogy most még nagyobb szükség van a személyes találkozásokra, és az olyan közösségi terekre, amelyek a munkavégzés mellett találkozási pontok is egyben, ugyanakkor a vírus terjedése szempontjából biztonságosak.

Koronavírus más perspektívából: veszélyforrás vagy kihívás?

Egyre nagyobb szükség van a munkavállalók biztonságérzetének erősítésére, jóllétének és lelki egyensúlyának támogatására. Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, egykori haditudósító szerint vannak párhuzamok a mostani járványidőszak és egy háborús helyzet között. Véleménye szerint sokszor a lelki alkalmazkodóképesség határozza meg, hogy hogyan vészel át valaki egy kritikus helyzetet. „A Covid-járvány mindenkit mellbevágott, kilökött minket a napi rutinból. Emiatt az életet sokan kiszámíthatatlannak élik meg. Megtapasztaltuk a saját határainkat, mind emberileg, mind szakmailag, sokak biztonságérzete ingott meg. Mindezt nagyban befolyásolhatja, hogy mit észlelünk a munkáltatónk oldaláról: tud-e támogató közeget nyújtani, és mennyire képes ebben a megváltozott helyzetben jól reagálni” – mondta el. Szerinte a félelem fontos indikátor, amely segíthet emelni a teljesítményünket, ám ez attól is függ, hogy milyen kontextust teremtünk az adott helyzet köré: fenyegetettségként tekintünk rá, vagy kihívásnak látjuk, amihez csapatként, közösségként állunk hozzá.

A munkáltatók a rugalmas munkaszervezés mellett az egészségcélú béren felüli juttatásokkal tudják fokozni munkavállalóik biztonságérzetét. A Patika-csoport egészségpénztárai által kínált egészségbiztosítási csomagok a COVID-19 első hullámában már bizonyítottak, ahogyan a gyógyszervásárlásra vagy egyéb egészségügyi ellátásra biztosított célzott támogatások is. A bizonytalanná vált gazdasági helyzetben pedig még nagyobb jelentősége van, hogy ezeket a juttatásokat a cégek a munkabérnél kedvezőbb, 35,99%-os adózással biztosíthatják dolgozóiknak.

Borítókép: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off