Ezért nem működik az egészségpénztári egyenlege (2019.11.01)

A multipayes egészségpénztári tagok jelentős része időben lehetővé tette, hogy a pénztárak elvégezzék a teljes körű azonosításukat. Ha viszont Ön azt tapasztalja ezekben a napokban, hogy nem működik a kártya pénztári alszámlája, ellenőrizze az egészségpénztári online ügyintézésben, hogy mi a teendője.

Ha az Ön egészségpénztári egyenlege kellő fedezetet nyújtana a vásárlásra, és mégis azt tapasztalja, hogy a kártyaelfogadó terminál „nem érvényes kártya” üzenettel elutasítja a 1111 vagy a 1122 kóddal kezdeményezett fizetést, előfordulhat, hogy az Ön teljes körű azonosítását nem tudták elvégezni a pénztárak 2019. október 31-ig.

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben előírtak szerint (2017. évi LIII. törvény) a multipayes egészségpénztári tagoknak is el kellett juttatniuk a szolgáltató Patikapénztár vagy Új Pillér Egészségpénztárhoz a szükséges személyes okmányaik másolatát. Az eljárásra a pénzügyi rendszer és valamennyi ügyfél biztonsága érdekében volt szükség.

Azok a pénztártagok, akik nem mutatták be személyazonosító okmányukat és lakcímkártyájukat vagy nem postázták azok aláírt másolatait, valamint nem nyilatkoztak kiemelt közszereplői státuszukról október 31-ig, azzal szembesülhetnek ezekben a napokban, hogy az egészségpénztári számlájukat zárolták a pénztárak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába áll rendelkezésükre a szükséges egyenleg, nem tudnak fizetni multipayes egészségpénztári alszámlájukról, a többi egyenlegük – iskolakezdési támogatás, ételfogyasztás, ajándék – viszont él.

A korlátozást a törvény írja elő, és mindaddig fennáll, amíg a pénztártag nem adja meg a hiányzó adatait. Azok rögzítése után viszont azonnal feloldható, és lehetővé válnak az újabb tranzakciók a pénztártag egyenlege terhére.

Mit kell tennem, ha nem tudom használni az egészségcélú megtakarításom?

Személyes ügyfél-azonosítás

A 1022 Budapest, Bimbó út 18. szám alatt ügyfélfogadási időben mutathatja be érvényes személyazonosító okmányát, lakcímkártyáját. A helyszínen írásban nyilatkozni kell arról is, hogy kiemelt közszereplőnek – annak közeli hozzátartozójának, közeli kapcsolatban álló személynek – minősül-e. Elsődlegesen a politikusok, magas beosztású állami vezetők, diplomaták tartoznak e körbe.

Az ügyfélszolgálaton az azonosítás során lemásolják az Ön lakcímét és személyazonosságát igazoló fényképes okmányait, amely dokumentumokat a pénztár a törvény értelmében köteles tárolni. A rendelkezésünkre bocsátott információkat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében kizárólag a Pmt.-ben előírt teljes körű ügyfél-azonosítás céljából használjuk és tároljuk.

A személyes azonosítás elvégzését követően azonnal használni tudja egyenlegét.

Ügyfél-azonosítás postai úton

A törvény lehetővé teszi, hogy a pénztártagok postán küldjék el (1535 Budapest Pf.: 861.) az azonosításhoz szükséges okmányaik másolatát. Ebben az esetben kérjük, hogy mielőbb adja postára

  1. az érvényes személyazonosító okmánya mindkét oldalának olvasható másolatát aláírva,
  2. az érvényes lakcímkártyájának csak a lakcímet tartalmazó oldalának olvasható másolatát aláírva,
  3. a pénztárak oldaláról letölthető közszereplői nyilatkozatot (Patikapénztár, Új Pillér Egészségpénztár) kitöltve és aláírva.

Az azonosításról bővebb tájékoztatást a pénztárak ügyfélszolgálata ad. Postai azonosítás esetén az egyenleg zárolását a szükséges okmányok hiánytalan beérkezését követő 5 munkanapon belül oldják fel a pénztárak. Amennyiben időközben igénybe venné egészségcélú megtakarítását, kérjen készpénzfizetési számlát a szolgáltatónál, amelyet a zárolás törlését követően utalnak a pénztárak a benyújtott bankszámlára.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off