Ne bízzuk a gyerekre az uzsonnavásárlást! (2019.10.01)

Csengeri Lilla dietetikus szerint nem jó gyakorlat, ha a gyerekek az iskolai büfében vásárolnak maguknak uzsonnát. Fontos, hogy a nebulók kellő mennyiségű fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, gyümölcsöt és olajos magvakat is fogyasszanak napközben.

Jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a gyermek a büfében vásárolja meg az ennivalót. Ez nem jó gyakorlat Csengeri Lilla dietetikus szerint.

– Ha a szülő csomagolja az ennivalót, jó megoldás egy szendvics, amelyben a sovány felvágott biztosítja a szükséges fehérjét, a kenyér vagy pékáru pedig lehetőleg teljes kiőrlésű legyen, ami lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így a gyermek több órára jól lakik. A kiegyensúlyozott vércukorszint szükséges a megfelelő koncentrációhoz, a hosszan tartó figyelemhez – hangsúlyozta a szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szendvics mellé csomagoljunk idényzöldséget és olajos magvakat – a sótlan változatot válasszuk –, amelyek hasznos ásványi anyagot tartalmaznak. Utóbbinak azonban magas a kalóriatartalma, így heti két-három kis maréknál ne adjunk többet. Ha lehetőségünk engedi – például kis hűtőtáskában – joghurtot, túrókrémet is csomagolhatunk a gyerekeknek, akik így napközben is egészségesen tudnak táplálkozni.

Idén a Multi-Pay® stratégiai partnere, a Patika-csoport egészségpénztára által támogatott Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram is a gyerekek egészségre nevelését helyezte a fókuszba, hiszen csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A helyes táplálkozás azért is nagyon fontos, mivel minden harmadik gyermek elhízott, sokan cukorbetegek, magas a vérnyomásuk, mozgásszegély életmódot folytatnak, dohányoznak. Mindez a későbbiekben, 40 éves korban a stroke, szívinfarktus, daganatos megbetegedések melegágya lehet. A szomorú statisztikán szeretne változtatni a program, amely elsősorban a megelőzésre fókuszál: szerepel benne az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése és elsajátítása. Segít a gyermekek és a tanulók mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismeretek bővítésében, miközben maradandó élményt nyújt számukra.

A tanulók szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik a látványos anatómiai modelleket, bepillantást nyerhetnek az emberi test belsejébe. A virtuális technológia is jelen van: az 5 méter magas virtuális 3D mini planetáriumban, az úgynevezett Anatómiai Mozisátorban 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok, akik virtuális valóságszemüvegek segítségével a 3D technológiával megalkotott filmekből megismerhetik belülről is az emberi testet. Dietetikai tanácsadás keretében találkoznak az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségekkel, a védőnők a mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismereteket adják át, az egészségfejlesztési irodák munkatársai pedig életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel járulnak hozzá, hogy minél több gyerekből lehessen egészséges felnőtt.

Októberi szűrőnapok


Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off