Évi 358 milliárd euróba kerül a szakképzett munkaerő hiánya (2019.08.01)

A közép- és kelet-európai (KKE) magánvállalkozások számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti, amely akadályozza a növekedésüket is. Ebben a helyzetben felértékelődnek a munkáltató és munkavállaló közötti összhang megteremtésének eszközei.

A PwC 358 milliárd euróra becsüli a régióban a munkaerő-hiány miatt elmaradt bevételeket, csupán a magánvállalkozásokat vizsgálva. Viszonyításképp: ez több mint Horvátország, Magyarország és Szlovákia együttes GDP-je.

„A szakképzett munkaerő hiánya korlátozza a vállalatokat a kibontakozásban: csökkenti a bevételeket és jelentős hatással van a gazdasági növekedésre a KKE régióban. Az EU-n kívülről érkező bevándorlás szigorodó korlátozása nehezíti a problémát, mint ahogy az is, A régió magánvállalkozásai kiélezett versenyben állnak a munkavállalókért azokkal a multinacionális vállalatokkal, amelyek nagyobb költségvetéssel és erősebb munkaadói branddel rendelkeznek. A régió demográfiai jellemzői – alacsony születési ráta, öregedő népesség és a gazdasági migráció – szintén súlyosbítják a helyzetet” – mondta Juhász Gergely, a PwC Magyarország magánvállalkozásokért felelős cégtársa.

A vállalkozások igényei és a társadalmi elvárások közötti összhang megteremtéséhez a PwC szakértője szerint elengedhetetlen a vállalkozások és az oktatásért felelős szervek párbeszéde, figyelembe véve a szükséges felsőfokú képesítéseket. Nagy Sándor, a Multi-Pay Zrt. nemrég kinevezett vezérigazgatója szerint a béren felüli juttatási rendszer is fontos a munkáltató és munkavállaló közötti összhang megteremtéséhez.

– A magánvállalatok számára a brandépítés egyik fontos, ha nem a legfontosabb eszköze a juttatási rendszer. Az adott támogatásokkal tudják kifejezni, hogy a cég milyen értékek mentén létezik az üzleti világban, a profitmaximalizáláson túl milyen humáncélok fontosak az alapítók vagy a vezetők számára. Ilyen lehet a család, az egészség, a biztonság, a fenntarthatóság. Ezek az elvek, többek között a juttatási stratégiában jelenhetnek meg és így nemcsak a dolgozói lojalitás fokozásának lehetnek az eszközei, hanem a közösség- és márkaépítésnek is – mutat rá Nagy Sándor, aki szerint a munkáltatók számára kiemelt fontosságú munkavállalóik egészségének megőrzése és védelme, amiben szintén számos ki nem használt lehetőséget biztosít a hatályos juttatási rendszer a cafeteria jelentős átalakítása ellenére is.

– A csapatépítés mellett például a szűrővizsgálatok is hozzájárulhatnak a közös sikerhez – véli a szakember.

Fotó: pxhere.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off