Multipayes tanácsok decemberre (2018.12.01)

Mivel a 2018-ban a Multi-Pay® kártyára feltöltött egyenlegek az idei szabályok szerint adóznak akkor is, ha a munkavállaló az egyenlegét csak 2019-ben használja fel, sok cég számára lehet költségcsökkentő megoldás a jövőre szánt juttatások, vagy azok egy részének idei kifizetése.

A 2019-re elfogadott adótörvény-csomag jelentős emelkedést hoz sok népszerű juttatás közterhében – 2019-től a ma adómentesen vagy kedvezményes adózással adható elemek többsége már bérként fog adózni –, ezért idén különösen fontos lesz az év végi kifizetések időzítése. Az is jelentős pluszköltséget eredményezhet, ha a vállalat például január elején, a bérrel együtt adja a decemberi cafeteriát, ahogy az eddig sok cégnél bevett gyakorlat volt. Az adóhatóság azt fogja vizsgálni, hogy mikor keletkezett a munkavállaló jövedelme.

A jogalkotói szándék szerint a kapott juttatások összege a bérek részét képezik majd – mondta Bajusz Dániel az EY adószakértője az M1 aktuális csatornán. A szakértő kitért arra is, hogy érdemes figyelni a változó adózási feltételeket, mivel a munkáltatók előre hozhatnak bizonyos kifizetéseket, azzal a kockázattal, hogy az évközi munkavállalói felmondás esetén az előre kifizetett összegek elvésznek.

Mit adhatunk decemberben?

A törvény szerint a juttatás napjára vonatkozó szabályok alapján kell megfizetni a cafeteriaadót, vagyis adózási szempontból a multipayes juttatások esetében a feltöltés, és nem a költés időpontja lesz a döntő. Ennek megfelelően a munkáltató adómentesen töltheti fel a multipayes kultúra- és sportszámlákat – előbbit évi 50 ezer forintig, utóbbit korlátlan összeggel –, amely juttatást a munkavállaló 2019-ben is költheti fesztiválokra, előadásokra, koncertekre, meccsekre szóló belépőjegyekre.

A cégek 40,71%-os közteherrel korlátlan összeget adhatnak az ajándék, az üzemanyag, a céges saját termék és az egészségpénztári zsebekre 2018. december 31-ig, vagy a törvényi feltételeket figyelembe véve az iskolakezdési alszámlára. Ezeket a juttatásokat szintén időkorlát nélkül költheti el a munkavállaló.

Akár a karácsonyi ajándékok beszerzésében is komoly anyagi segítséget jelenthetnek a családoknak például az ajándék zsebben lévő forintok. Erről az alszámláról az elfogadóhelyeken fizethetünk élelmiszerért, ruházati cikkekért, könyvekért, újságért vagy akár kozmetikumokért, tisztítószerekért. A juttatási forma akkor felel meg a törvényi feltételeknek, ha megállapítható, hogy mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel. A Multi-Pay® kártya zsebei eleget tesznek ennek a jogszabályi előírásnak.

Céges meglepetéspénz Multi-Pay® kártyára

A munkateljesítményhez kötött prémium, bónusz, valamint a jogszabályban előírt bér, bérpótlék és egyéb bér jellegű kifizetés nem váltható ki béren kívüli juttatásokkal, az év végi „pulykapénz” viszont igen. Az egyes meghatározott juttatások körébe tartozó célokra szinte kivétel nélkül adhat ilyen címen pénzt az a munkáltató is, amely amúgy év közben nem élt ezzel a lehetőséggel.

Karácsonyi ajándéknak akár egészségforintokat is adhat a munkáltató, vagy befizethetünk a cég saját termékére, szolgáltatására költhető egyenlegre értékhatár nélkül, a bérnél kedvezőbb adózással.

Fotó: pxhere.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off