Karácsonyozzunk okosan (2018.12.01)

A karácsonyi ajándékok és az ünnepi vacsora kellékeinek beszerzésében is okos segítség a Multi-Pay® kártya, hogy azután békésen élvezzük a családi együttlét, pihenés napjait. Az ünnepek után azonban szinte minden munkahelyi beszélgetés a „bárcsak ne ettem volna ennyit!” mondattal kezdődik. Pedig egy kis odafigyeléssel lehet egészségesen dőzsölni!

A karácsonyi szezon rituáléit szinte mindenki szereti. Az égősorral feldíszített ablakok, a családi összejövetelek, az ünnepi díszbe öltöztetett lakások, a fadíszítés, a tévében sugárzott klasszikus filmek és koncertek elvarázsolnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Sajnos a felsoroltak mellett a hatalmas lakomák is az ünnepi szokások közé tartoznak, és mire eljön a január, a kilók észrevétlenül felugrottak, a szervezet pedig küzd a felesleges kalóriákkal, az egészségtelen zsírokkal, a túl sok sóval és az annál is több cukorral.

Pedig nem feltétlenül kellene, hogy a január a szervezetünk rehabilitációjáról szóljon - írja Victoria Taylor brit dietetikus (British Heart Foundation) cikkét idézve a Ritmus életmódmagazin. A szakember néhány tanácsát megfogadva egészségesen átvészelhetjük az ünnepeket és nemcsak mi, hanem a hozzánk látogató családtagok is. (A teljes cikket ITT olvashatja)

A karácsonyi vacsora

A hal kifejezetten egészséges! A halászlé klasszikusan pontyból készül, ami a könnyen emészthető fehérje mellett a benne található zsírsavak miatt is egészséges. A többszörösen telítetlen hosszú szénláncú zsírsavaknak nagy szerepük van az érfalak rugalmasságának megőrzésében. Ezek a zsírsavak segítenek megelőzni az érelmeszesedés, valamint a magas vérnyomás kialakulását.

A halak – különösen a tengeri uszonyosok – kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. 

Vannak családok, ahol pulyka kerül a karácsonyi asztalra. A pulyka is alapvetően sovány hús, a pulykamell zsírtartalma az egyik  legalacsonyabb a húsok között, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A bőrét viszont érdemes eltávolítani, ha nem szeretnénk zsírt fogyasztani.

A köretet is érdemes körültekintően kiválasztani: párolt vagy főtt – a sütéssel már sokat veszít a zöldség a tápértékéből – répával és brokkolival igazi karácsonyi színkavalkádot varázsolhatunk a tányérunkra szemben a magas szénhidrát-tartalmú rizzsel és krumplival. Ha mindenképp szeretnénk rizst is tálalni, válasszuk az egészségesebb barna rizst, akkor is, ha ennek az elkészítési ideje hosszabb, mint a fehér változaté. A barna rizst háromszoros vízben főzzük (a hagyományos rizsnél elég az egy adag rizs, két adag víz arány) körülbelül egy órán át, majd fedő alatt hagyjuk még párolódni. Megéri az időráfordítást, hisz a szervezet működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokra is jó hatással van.

Kevés só, kicsi tányér

A sóval bánjunk óvatosan és a tányér méretével is hozzájárulhatunk a kevesebb kalóriabevitelhez: bár most a nagy tányér a divat, egy kisebb kevésbé csábít a mértéktelen habzsolásra. Ha valaki éhes marad, szedhet újból.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off