Használjunk fényvédő krémet, megéri! (2018.08.01.)

A fényvédő krémek rendszeres használata gyermek- és felnőttkorban 40%-kal csökkentette a melanoma kialakulását a fiatal felnőttek körében, azon kortársaikhoz képest, akik csak elvétve védekeztek a napsugárzás káros hatásai ellen – idézte a Sydney-i Egyetem tanulmányát az MTI.

A JAMA Dermatology című folyóiratban publikált tanulmány elsőként vizsgálta a fényvédők használata és a melanoma kockázata közötti összefüggést a 40 év alatti ausztrálok körében. A kutatók csaknem 1700 olyan fiatal felnőtt adatait elemezték, akik részt vettek az Australian Melanoma Family Study elnevezésű tanulmányban. A napsugárzásnak való kitettség és a leégés, valamint a melanoma kockázata közötti összefüggés, különösen gyermekkorban már bizonyított, és a mostani tanulmány kimutatta, hogy a fényvédők rendszeres használata védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásaival szemben.

A fényvédő krémek a multipayes Ajándék zsebből az összes elfogadóhelyen megvásárolhatók, egyes krémek pedig az egészségpénztári számlára is a patikákban.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a fényvédő krémek használata gyermek- és felnőttkorban védelmet nyújtott a melanomával szemben a 18-40 év közöttiek számára, 35-40%-kal csökkentve a kockázatot azoknál, akik rendszeres naptejhasználók, szemben azokkal, akik csak elvétve védekeznek ilyen módon a napsugarak ellen” – mondta Anne Cust, az egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Szerinte gyermek és felnőttkorban is rendszeresen használni kell fényvédőt a mérsékelt, vagy azt meghaladó UV sugárzási szint esetén, hogy csökkentsük a melanoma és a bőrrák egyéb formáinak kockázatát. A napsugárzásra érzékeny bőrűek, vagy sok anyajeggyel rendelkező emberek esetében még erősebb jótékony hatással bírhatnak a fényvédők.

TIPP: legalább a napozás megkezdése előtt félórával kenjük be a bőrünket, hogy a fényvédő krém maximálisan ki tudja fejteni a hatását!

Táplálkozással a károsodás ellen

Szakértők szerint egyes zöldségek és gyümölcsök is segítenek megvédeni a bőrt napozás közben. A fényvédőkrémek használatát ugyan nem helyettesítik, de Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezetője szerint minél színesebb egy gyümölcs, annál több benne az antioxidáns anyag. Mivel a zöldségek, gyümölcsök nem tudnak elbújni a nap elől, kénytelenek önmagukat védeni a napsugarak káros hatásától. A gyümölcs színe egyfajta védelem a gyümölcsnek és a gyümölcsöt elfogyasztó embernek is.

A szakember az M1 aktuális csatorna műsorában többek között a dinnyét, a paradicsomot, a sárgarépát említette, mint a napfény káros hatását tompító ételeket: az azokban lévő béta-karotin segíti a bőr regenerálódását. A tanszékvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a pürésített vagy ivóléként fogyasztott zöldség és gyümölcs sokkal gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint ha ugyanazt szilárd formában esszük.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off