Akár plusz 20%-ot is jelenthet a cafeteria (2018.06.01)

A Nolato Magyarország Kft. munkavállalói között minden korosztály megtalálható, így a társaság, amikor két évvel ezelőtt megújította a cafeteriarendszerét, olyan korszerű szolgáltatót, hatékony juttatási módszert keresett, amely minden célcsoportot képvisel és mindenki megtalálja a számára legjobb jövedelemkiegészítő megoldást. A Multi-Pay® partnere 2016 óta havi szinten megduplázta a juttatásra szánt összeget.

A fokozódó piaci versenyben és a munkavállalókért folyó küzdelemben felértékelődött a dolgozók jelenlétét, lojalitását és elégedettségét növelő javadalmazási rendszer. De az is lényeges, hogy mindez költséghatékony módon történjen, mert a cafeteria nem a jutalom vagy a bér helyettesítője. Két évvel ezelőtt a Bonus-Cafeteria Kft. segítségével vezette be a Nolato Magyarország Kft. az optimális rendszert, amely egyaránt szolgálja a dolgozók és a vállalat céljait. A részletekről Kovács Ildikót, a Nolato HR-igazgatóját kérdeztük.

– 2016 előtt is voltak juttatásaink, de azok nem voltak választhatóak. Mivel minden évben megkérdezzük a dolgozók véleményét, az elhangzottak alapján kiterjesztettük, módosítottuk a cafeteriarendszerünket az egyéni döntési lehetőségek biztosításával. A munkavállalói igények kortól, élethelyzettől függően eltérőek, és fontosnak tarjuk azt is, hogy a választás lehetőségével a munkatársaink pénzügyi tudatossága is fejlődjön. Ezért minden évben részletes tájékoztatóval és személyes tanácsadással is segítünk dönteni.

A Nolato Mosonmagyaróváron működik és a régióban köztudottan jellemző a munkaerő-hiány. Ez hogyan érinti önöket?

– Mint Győr-Moson Sopron megyében általában, nálunk is van operátor-betanított munkaerőből hiány, de szerencsére csak ez a réteg hiányzik, és ez sem számottevő mértékben.

Változott-e a cafeteria szerepe a vállaltnál az elmúlt időszakban a munkaerő-piaci helyzetre tekintettel vagy esetleg más okból?

– Igen, hisz a cégek folyamatosan egymásra licitálnak. Mivel csak az óradíj-emeléssel nem tudjuk megoldani a kézhez kapott nettó jövedelem szükséges mértékű növelését, a munkabér-emelkedéssel párhuzamosan a cafeteriakeret is nő. A munkavállalóinknak a cafeteria ma sokkal többet jelent, mint valaha, főleg, hogy az egyes meghatározott juttatások esetében nincs maximalizálva az adható keret. A juttatások felhasználhatósága pedig olyan széles, hogy a mindennapi vásárlások során gond nélkül költhető. Nálunk a béren kívüli juttatások, fizikai munkakörben, átlagosan a bér 20 százalékával emelik meg a dolgozók jövedelmét, ami a legalacsonyabb bérkategóriában foglalkoztatottaknak – például annak az operátornak, aki nem hiányzik – éves szinten bruttó 532 ezer forintot jelent. A HR-stratégiánk része, hogy jelentős mértékű, választható juttatási csomaggal keressük meg azokat a munkavállalókat, akik hosszú távra szeretnének megbízható céget választani, ahol elköteleződnek.

Jelenthet versenyelőnyt a minőségi dolgozókért folytatott küzdelemben egy jól felépített juttatási rendszer? Képes érezhetően csökkenteni a fluktuációt?

– Bízunk abban, hogy hosszú távon igen, viszont sok múlik a kommunikáción és idő is kell a vállalati kultúra kialakításához. Mi sokat áldozunk a munkáltatói márkánk fejlesztésére és minél inkább biztonságban van a dolgozó és gondoskodást tapasztal, annál inkább marad és elkötelezettebb lesz. A cafeteria csak egy része ennek a gondoskodó programnak. Egészségvédő és szűrő programokat is szervezünk, gyümölcsnapokat, lelki segélyszolgáltatást is kínálunk a jövőben. Nálunk a betegség ideje alatt is jár 60 napig a cafeteria, amely lehetőség a határozatlan és határozott idejű, teljes és részmunkaidős munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalókra és a bérelt munkaerőre is kiterjed.

Milyen szempontok szerint állítják össze a cafeteriamenüt?

– 16 elemet tettünk be idén. Figyelembe vettük a tavaly népszerű elemeket, és minden évben van újdonság is. Jövőre például – az igényekre válaszolva – a diákhitellel fogjuk tágítani a lehetőségeket. A keretösszeg nettó vásárlóértéke a választástól függően különböző lehet, de minden évben figyelünk arra, hogy sok kedvező adózású, illetve adómentes elem kerüljön a kínálatba, miközben az öngondoskodást és az egészségmegőrzést segítő juttatások sem hiányozhatnak.

Melyek a legnépszerűbb elemek?

– Első helyen a béren kívül adható készpénz szerepel, népszerű a SZÉP Kártya és sokan kérnek Multi-Pay® kártyára adható – például a számtalan árucikket lefedő ajándékra vagy üzemanyagra költhető – juttatást. A Nolato dolgozóira jellemző az öngondoskodás is: közel 70 százalékuk rendelkezik az önkéntes pénztárak valamelyikével, amelyek közül az egészségpénztári juttatást szintén kérhetik Multi-Pay® kártyára.

Miért kedvelik a dolgozók a Multi-Pay® kártyát?

– Egymástól hallják, hogy milyen széles körben költhető, ráadásul könnyen, rugalmasan tudnak vele fizetni. Mivel a cafeteria szolgáltató együttműködik a Patika és az Új Pillér Egészségpénztárakkal, az egészségpénztárba belépők ugyanazzal a kártyával vásárolhatnak a gyógyszertárakban, fizethetnek magánegészségügyi szolgáltatóknál, étkezhetnek a vállalati kantinban, tankolhatnak vagy vehetnek tisztítószereket, kozmetikumokat. Biztos vagyok abban, hogy ha még több országos üzletláncnál lehetne költeni a kártyával, tovább nőne a népszerűsége is.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off