Keresse a zöld „É” betűt! (2018.04.01)

Vitaminokra és táplálék-kiegészítőkre is költhetünk a 4444 multipayes alszámláról. Az üzletek polcain egyre több termék között válogathatunk, de vajon hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyiket vegyük meg? Ebben is segíthet a februártól indult biztonságos étrend-kiegészítő program iránymutatása.

Hosszú előkészítő munka után született meg a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kooperációjával az a gyógyszertári program, amely a jövőben hozzájárulhat ahhoz, hogy a ma egyre inkább heterogén táplálék-kiegészítők piacán elinduljon egy tisztulási folyamat, amely a fogyasztók biztonságát szolgálja.

Az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalához egy uniós szabályozásnak köszönhetően csak egy úgynevezett notifikációs eljárás kapcsolódik, ami lényegében nem több egy bejelentési kötelezettségnél a hatóság felé. A jogi keretet adó EU-s szabályozás miatt az OGYÉI nem vizsgálhatja ezeket a termékeket, ezért döntöttek az érintettek egyfajta piaci önszabályozási keretrendszer kialakítása mellett.

A logóval – zöld körben egy fehér háromszög, amelynek közepén egy zöld “É” betű látható – ellátott patikák, és a programhoz csatlakozott gyártók és forgalmazók garantálják, hogy az általuk gyártott és forgalmazott étrend-kiegészítők minőségileg garantált, biztonságos készítmények.

„Az étrend-kiegészítők piaca évről évre növekszik” – mondta Dr. Bérci István, a MÉKISZ elnöke a program indulását bejelentő sajtótájékoztatón és hozzátette: mindemellett több olyan cég is megjelenik a piacon, amelyek elsősorban nem a jogszabályok betartását tartják fontosnak, hanem inkább a saját anyagi hasznukat. Az internetes értékesítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy gyakran ellenőrizhetetlen, azonosíthatatlan forrásból származó termékeket árulnak, amelyek akár veszélyeztethetik is a fogyasztók egészségét.

Dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke kiemelte, az együttműködési megállapodás célja az volt, hogy garantált minőségű étrend-kiegészítőket lehessen forgalmazni, azonban ezek forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerekétől, lényegében csupán egy bejelentési kötelezettséget jelent a hatóság felé. Ugyanakkor a jogi keretet egy uniós szabályozás adja, ezért nem volt más lehetőség mint az, hogy egy piaci önszabályozó rendszert dolgozzanak ki, hogy garantálni tudják a biztonságot.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off