Karácsonyi mézeskalácsrecept – szerezze be a hozzávalókat multipayes egyenlegből! (2017.12.01)
Ha azt kérdeznénk, hogy melyik a karácsony legjellegzetesebb illata, valószínűleg a legtöbben azonnal rávágnák: a mézeskalácsé. Fűszeres, finom, semmihez sem hasonlítható. Igazából már advent idején bekúszik a napjainkban, hiszen hagyományosan ezt jó előre elkészíti a legtöbb család, mintegy megalapozva a hangulatot az ünnepi készülődéshez.
A mézeskalács nem csupán karácsonyi csemegeként, hanem dísztárgyként, kreatív kézműves termékként is ötletes ajándék lehet, ha sikerül valami különlegeset alkotnunk művészi kivitelben. Ahogy az Ékes-Édes Ajándékok csapata mondja: „A mézeskalács kézzelfogható, illatos szeretet.”
A művészi kivitelhez nem tartozik különleges recept, annyi a titok, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, hogy szép szabályos felületet kapjunk, és a megtervezett dekoráció tökéletesen érvényesüljön. A díszítés írókával történik, az íróka tojásfehérje és porcukor keveréke, kb. 1:5 arányban. A tapasztalat és az egyéni ízlés alakítja ki a pontos arányokat, ha pedig valaki színes dekorációt szeretne, ételfestékkel remekül színezhető az íróka.
Íme az Ékes-Édes receptje a tökéletes mézeskalácshoz:
Hozzávalók:
1 kg liszt
fél kg finom porcukor
6 tojás
20 dkg virágméz
18 g szódabikarbóna
12,5 dkg vaj
ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér esetleg ánizs, vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
Bár a recept egy kiló lisztet mond, a profik azt tanácsolják, hogy inkább felezzük az adagot, a kiszaggatott darabok nagyságától függően 40-60 figurát így is készíthetünk. A nyers tésztát érdemes pihentetni, minimum 1 napot, de akár 1 hetet is. Pihentetés idejére a tésztát takarjuk le, hogy ne száradjon ki, sütés előtt pedig alaposan gyúrjuk át.
Sokan úgy vélik, hogy a mézeskalácsot azért kell előre megsütni, hogy megpuhuljon és omlós legyen karácsonyra, de igazából inkább azért, hogy erre már ne legyen gondunk az ünnepi előkészületek során. A méz egy csodálatos anyag és megóvja a tésztát attól, hogy megromoljon. A mézeskalácsot éppen ezért még karácsony után 5-6 hónapig nyugodtan elmajszolhatjuk. Ha kicsit megszikkadt a mézes, néhány napra tegyük a konyhába, ahol a párától megpuhul és visszanyeri eredeti finomságát. Ha díszeket készítünk, akkor 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával, vagy egy kevés főzőtejszínnel kenjük le az előzőleg szívószállal átlyukasztott díszeket.
Az idei karácsonyvárást a Campona is mézeskalács-illatúra hangolta. A bevásárlóközpont arra buzdítja látogatóit, hogy építsenek fel együtt advent idején egy igazi varázslatos mézeskalácsfalut, amelynek házacskáit, épületeit karácsony előtt jótékony célra adják majd át. A mézeskalácsfalu épületei az adventi vasárnapokon épülnek, szombatonként 14 és 17 óra között viszont szabad az alkotás, gyerekek és felnőttek is leülhetnek kalácsot díszíteni, és természetesen magukkal is vihetik az elkészült mézeseket. Minden adventi hétvégén 11 és 17 óra között szombaton és vasárnap is lesz kézműves műhely, ahol különböző technikákkal lehet ismerkedni: gyertyás díszek, Mikulásváró ajándékok, karácsonyfadíszek, téli tájképek készülnek. Az adventi vasárnapok délutánjain kerül sor azokra a vezetett foglalkozásokra, amelyek keretében elkészülnek a terepasztalra kihelyezett házikók. Ezekre az alkalmakra előzetes regisztráció szükséges, ezt itt lehet megtenni: regisztracio.campona.hu