Karácsonyi mézeskalácsrecept – szerezze be a hozzávalókat multipayes egyenlegből! (2017.12.01)

Ha azt kérdeznénk, hogy melyik a karácsony legjellegzetesebb illata, valószínűleg a legtöbben azonnal rávágnák: a mézeskalácsé. Fűszeres, finom, semmihez sem hasonlítható. Igazából már advent idején bekúszik a napjainkban, hiszen hagyományosan ezt jó előre elkészíti a legtöbb család, mintegy megalapozva a hangulatot az ünnepi készülődéshez.

A mézeskalács nem csupán karácsonyi csemegeként, hanem dísztárgyként, kreatív kézműves termékként is ötletes ajándék lehet, ha sikerül valami különlegeset alkotnunk művészi kivitelben. Ahogy az Ékes-Édes Ajándékok csapata mondja: „A mézeskalács kézzelfogható, illatos szeretet.”

A művészi kivitelhez nem tartozik különleges recept, annyi a titok, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, hogy szép szabályos felületet kapjunk, és a megtervezett dekoráció tökéletesen érvényesüljön. A díszítés írókával történik, az íróka tojásfehérje és porcukor keveréke, kb. 1:5 arányban. A tapasztalat és az egyéni ízlés alakítja ki a pontos arányokat, ha pedig valaki színes dekorációt szeretne, ételfestékkel remekül színezhető az íróka.

Íme az Ékes-Édes receptje a tökéletes mézeskalácshoz:

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • fél kg finom porcukor
  • 6 tojás
  • 20 dkg virágméz
  • 18 g szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér esetleg ánizs, vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Bár a recept egy kiló lisztet mond, a profik azt tanácsolják, hogy inkább felezzük az adagot, a kiszaggatott darabok nagyságától függően 40-60 figurát így is készíthetünk. A nyers tésztát érdemes pihentetni, minimum 1 napot, de akár 1 hetet is. Pihentetés idejére a tésztát takarjuk le, hogy ne száradjon ki, sütés előtt pedig alaposan gyúrjuk át.

Sokan úgy vélik, hogy a mézeskalácsot azért kell előre megsütni, hogy megpuhuljon és omlós legyen karácsonyra, de igazából inkább azért, hogy erre már ne legyen gondunk az ünnepi előkészületek során. A méz egy csodálatos anyag és megóvja a tésztát attól, hogy megromoljon. A mézeskalácsot éppen ezért még karácsony után 5-6 hónapig nyugodtan elmajszolhatjuk. Ha kicsit megszikkadt a mézes, néhány napra tegyük a konyhába, ahol a párától megpuhul és visszanyeri eredeti finomságát. Ha díszeket készítünk, akkor 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával, vagy egy kevés főzőtejszínnel kenjük le az előzőleg szívószállal átlyukasztott díszeket.

A Ritmus.hu cikke alapján

Adventi mézeskalács-varázslat a Camponában

Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off