Egészségtelen a mesterséges édesítőszer (2017.08.01)
A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint. A tudósok 37 tanulmány adatait elemezve vizsgálták a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait.
A Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) megjelent elemzésből kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, bár emberek milliói használnak rutinszerűen mesterséges édesítőket ebből a célból. A tudósok most új kutatáson dolgoznak a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében, hogy felmérjék, a gyermeket váró anyák mesterséges édesítőszer-fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktériumaira. A kanadai tudósok hangsúlyozták, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, az édesítőszer-fogyasztás is aranykorát éli. További kutatásokkal kell vizsgálni, a testsúly és a mesterséges édesítők közötti összefüggéseket – írja a Ritmus.hu. (További egészségtémájú cikkekért keresse fel a Ritmus.hu egészség- és életmódmagazin Medicina rovatát.)
Népbetegség a diabétesz
A 20–70 éves korosztály tagjai körében minden 100 felnőttből 7,51 cukorbeteg. A WHO jelentése szerint világszerte 422 millió ember szenved ebben a betegségben, közülük több mint 700 ezren vannak Magyarországon. Az OEP kiadásainak tetemes részét, 13%-át teszi ki a cukorbetegek kezelésére fordított összeg, hiszen ez a betegség gyakorlatilag a kialakulását követően élethosszig tart, ráadásul számos szövődmény – szív-és érrendszeri betegségek (CVD), vakság, veseelégtelenség, végtagvesztés – rontja a betegek életminőségét.
Prof. Dr. Sperlágh Beáta, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke úgy véli, Nyugat-Európában vagy Amerikában az emberek tudatosabban törekszenek az egészséges életmódra, jobban odafigyelnek a táplálkozási trendekre (a Fesztivál, ahol mindent megtudhat a zöldség és gyümölcsfogyasztásról című hírünkben épp egy vegetáriánus rendezvényről írunk), komolyabban veszik a megelőzést, így a cukorbetegek számának növekedési üteme is gyorsabban lassul, mint hazánkban. Abban viszont nincs különbség, hogy akit érdekel, Magyarországon is hozzáfér a betegségével kapcsolatos számos információhoz az interneten keresztül – mutat rá a professzorasszony. (A vele készült cikket itt olvashatja.)