Szinte mindenki D-vitamin hiányos a tél végén (2016.02.01)
A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma. Mivel azonban késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő, a magyarok 95%-ának D-vitamin szintje - kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül - elmarad a kívánatostól a tél végére – mutatott rá a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság reprezentatív felmérése. Ez abból is fakad, mivel az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható.
Különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása ilyenkor. Kattintson ide, és olvassa el a ritmus.hu-n, hogy milyen veszélyeket jelent a szervezetünk számára a D-vitamin hiánya. Egészséges felnőtt embernek megelőzésre napi 2000 NE-t (Nemzetközi Egység) ajánlanak. Várandósoknak szintén 2000, kisgyerekeknek 400-500, nagyobb gyerekeknek 600-800 egységet kellene szedniük, de hiányállapot, vagy fekvőbetegség esetén a rendes adag 3-4 szeresét is be kellene vinni a szervezetbe.
A gyógyszertárakban, drogériákban számtalan – egészségpénztári kártyával is fizethető – D-vitamint tartalmazó készítmény kapható, azonban természetes módon is fokozhatjuk szervezetünk tartalékait, még ha a nem is tudjuk a szükséges mennyiség 100%-át bevinni. Az avokádó, a tengeri halak, a csukamájolaj, a máj, a sajtok és a tojássárgája azok az élelmiszerek, amelyek az elsőszámú D-vitaminforrásaink lehetnek.