A mediterrán étrend a magas vérnyomás ellenszere (2024.05.06)
A sok növényi alapú táplálékban, egészséges zsírokban és sovány fehérjékben gazdag, nátriumban és alkoholban szegény étrend régóta az egészséges táplálkozás egyik alapvetése. Most azonban konkrétan bizonyították, hogy a mediterrán táplálkozás csökkenti a hipertónia kockázatát.
A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent cikk 20 éves adatsorral szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a mediterrán étrend követése csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát.
Az ATTICA vizsgálatot 2001-ben kezdték meg 3042 görög felnőtt bevonásával. A résztvevők átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 41 év volt, és nagyjából egyenlően oszlott meg a nemek között (44%-56% férfi-nő arány). A kutatók személyes interjúkat készítettek velük az életmódjukról, átfogó szociodemográfiai, klinikai és biokémiai adatokat rögzítettek egy szabványosított protokoll alapján. A legfontosabb mérések közé tartoztak a vércukorszint, az inzulin, az összkoleszterinszint és a C-reaktív fehérje szintjének felmérésére szolgáló éhgyomri vérminták. A fizikális vizsgálatok mellett a mediterrán étrenddel szembeni adherenciát is figyelembe vették a MedDietScore segítségével. 2001-ben, a vizsgálat kezdetekor még egyik betegnél sem tapasztaltak magas vérnyomást.
20 évvel később a kutatásba bevont személyeket újra felkeresték és a mélyreható elemzés kimutatta, hogy az alacsonyabb kiindulási MedDietScore összefüggött a magas vérnyomás nagyobb előfordulási gyakoriságával. Azok, akik kevésbé tartották be a mediterrán étrendet, szignifikánsan magasabb volt a hipertónia kialakulásának aránya a közepes vagy magas adherenciával rendelkezőkhöz képest. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a MedDietScore minden egyes pontnyi növekedése a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát 7%-kal csökkentette 20 év alatt.
A zöldségben, gyümölcsben, fehér húsokban és halakban gazdag mediterrán étrend alapvetései:
fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt,
a növényi eredetű proteinek részesítsük előnyben az állati eredetű fehérjékkel szemben,
együnk sok hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonaféléket és olajos magvakat,
minimalizáljuk a zsíros, vörös húsok fogyasztását,
legalább heti 2–3 alkalommal együnk halat,
minimalizáljuk a tejtermék és az „olcsó” szénhidrát fogyasztását,
preferáljuk az egészséges zsiradékok, elsősorban az olívaolaj használatát,
csökkentsük a finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztását,
só helyett használjunk zöldfűszereket,
igyunk legalább napi két liter tiszta vizet.
Az egészséges élelmiszereket akár Multi-Pay kártyával is megvásárolhatjuk az elfogadóhelyeken általában az ajándék és csekély értékű ajándék alszámlán lévő egyenlegünkből. Ellenőrizze a kártyaelfogadó-hely keresőben az üzleteket. A lista folyamatosan frissül!