A mediterrán étrend a magas vérnyomás ellenszere (2024.05.06)

A sok növényi alapú táplálékban, egészséges zsírokban és sovány fehérjékben gazdag, nátriumban és alkoholban szegény étrend régóta az egészséges táplálkozás egyik alapvetése. Most azonban konkrétan bizonyították, hogy a mediterrán táplálkozás csökkenti a hipertónia kockázatát.

A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent cikk 20 éves adatsorral szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a mediterrán étrend követése csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát.

Az ATTICA vizsgálatot 2001-ben kezdték meg 3042 görög felnőtt bevonásával. A résztvevők átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 41 év volt, és nagyjából egyenlően oszlott meg a nemek között (44%-56% férfi-nő arány). A kutatók személyes interjúkat készítettek velük az életmódjukról, átfogó szociodemográfiai, klinikai és biokémiai adatokat rögzítettek egy szabványosított protokoll alapján. A legfontosabb mérések közé tartoztak a vércukorszint, az inzulin, az összkoleszterinszint és a C-reaktív fehérje szintjének felmérésére szolgáló éhgyomri vérminták. A fizikális vizsgálatok mellett a mediterrán étrenddel szembeni adherenciát is figyelembe vették a MedDietScore segítségével. 2001-ben, a vizsgálat kezdetekor még egyik betegnél sem tapasztaltak magas vérnyomást.

20 évvel később a kutatásba bevont személyeket újra felkeresték és a mélyreható elemzés kimutatta, hogy az alacsonyabb kiindulási MedDietScore összefüggött a magas vérnyomás nagyobb előfordulási gyakoriságával. Azok, akik kevésbé tartották be a mediterrán étrendet, szignifikánsan magasabb volt a hipertónia kialakulásának aránya a közepes vagy magas adherenciával rendelkezőkhöz képest. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a MedDietScore minden egyes pontnyi növekedése a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát 7%-kal csökkentette 20 év alatt.

A zöldségben, gyümölcsben, fehér húsokban és halakban gazdag mediterrán étrend alapvetései:

  • fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt,
  • a növényi eredetű proteinek részesítsük előnyben az állati eredetű fehérjékkel szemben,
  • együnk sok hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonaféléket és olajos magvakat,
  • minimalizáljuk a zsíros, vörös húsok fogyasztását,
  • legalább heti 2–3 alkalommal együnk halat,
  • minimalizáljuk a tejtermék és az „olcsó” szénhidrát fogyasztását,
  • preferáljuk az egészséges zsiradékok, elsősorban az olívaolaj használatát,
  • csökkentsük a finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztását,
  • só helyett használjunk zöldfűszereket,
  • igyunk legalább napi két liter tiszta vizet.

Az egészséges élelmiszereket akár Multi-Pay kártyával is megvásárolhatjuk az elfogadóhelyeken általában az ajándék és csekély értékű ajándék alszámlán lévő egyenlegünkből. Ellenőrizze a kártyaelfogadó-hely keresőben az üzleteket. A lista folyamatosan frissül!

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off