Sokat tehetünk a bőrrák ellen Multi-Pay kártyával (2021.06.01)

Közeleg a nyár, végre nyitnak a turistaparadicsomok. Legtöbbünk alig várja, hogy utazhasson és valamelyik vízparton lazítva hagyja maga mögött a pandémia miatti bezárkózást. Nem árt azonban óvatosnak lenni egyrészt a COVID-19 vírus, másrészt a bőrre veszélyes UV sugárzás miatt.

Az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos felnőttek és gyermekek esetében egyaránt, az ehhez szükséges kozmetikai szerek pedig multipayes egyenlegből is megvásárolhatók a nagy kozmetikai láncok üzleteiben, illetve számos hipermarket-hálózatban.

„A nyár közeledtével nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálat mellett a melanoma megelőzésében a rendszeres önvizsgálat és az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos. A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ugyanis az UV fény által okozott bőrkárosodást jelzi. Sőt! Az árnyék, a felhős égbolt és a víz sem óv meg a napsugárzástól, e körülmények között is érdemes védekezni az UV sugarak ellen” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja.

Olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA és UVB sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet.  A fényvédő krémeken túl a megfelelő ruházat nyújtja a legjobb védelmet a napfénnyel szemben. A legjobb, ha a megfelelő öltözék mellett, széles karimájú kalappal és polaroidos napszemüveggel is védekezünk a napfény káros hatásai ellen. Mindezeket a Multi-Pay kártya ajándék alszámlájáról és az OGYÉI engedéllyel rendelkező termékeket akár egészségpénztári egyenlegből is meg lehet vásárolni a gyógyszertárakban vagy a nagy kozmetikai hálózatok üzleteiben.

A megelőzés legfontosabb lépései

  1. Rendszeres önellenőrzés: megfelelő fényviszonnyal ellátott helyiségben, szabad szemmel vagy tükör segítségével rendszeresen érdemes átvizsgálni a bőrfelületet. A változásokat érdemes rögzíteni, akár fényképezőgép segítségével.
  2. Bőrgyógyászati vizsgálat: a bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el 3 héten belül, vagy egy korábban ismert anyajegy alakjában, színében, méretében változást észlelünk.
  3. Szolárium elkerülése: a WHO szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő. A szolárium UV sugarai károsítják a bőr DNS-ét és bőrrák kialakulásához vezethetnek.
  4. Kontrollált napozás: a hirtelen, intenzív és direkt napozás nem javasolt. Annak érdekében, hogy elkerüljük a napégést, bőrpírt 11:00 és 15:00 között nem érdemes napra menni.
  5. Fényvédelem megfelelő kozmetikai szerrel.

(Forrás: Magyar Dermatológiai Társulat)

Fotó: unsplash.com

 


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off