Multipayes zsebek 2019-ben (2019.01.01)

Munkáltatói partnereink közül többen már véglegesítették 2019-es juttatási palettájukat, de vannak, akik még hezitálnak, hogy a megnyirbált cafeteriajuttatások ismeretében hogyan támogassák munkavállalóikat. Az ő döntésüket is szeretnénk megkönnyíteni az alábbi összefoglalóval.

Év eleji mérlegünk alapján a legnépszerűbb juttatási elem az egészségpénztári szolgáltatás, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyös. Különösen érdemes fontolóra venni a Multi-Pay® valamely stratégiai partnerpénztára, a Patika vagy az Új Pillér Egészségpénztár célzott szolgáltatási ajánlatát, amely a szektorban egyedülálló lehetőséget kínál.

Célzott egészségpénztári támogatás

A Multi-Pay® stratégiai partnerpénztárai januártól, a szektorban elsőként, kártyával költhető, egyszerű adminisztrációval adható célzott támogatási megoldást kínálnak a munkáltatóknak. A támogatás a bérnél kedvezőbben, 40,71%-kal adózik.

A céges juttatást a munkavállaló a támogatói szerződésben előre meghatározott pénztári szolgáltatásokra – mint például gyógyszer, magánorvos, szűrővizsgálatok – költheti. A pénztár a célzott szolgáltatásokhoz kapcsolódóan pénztártagonként vezeti az alszámlákat, amelyek egyenlegét az érintettek kártyacsere nélkül, az eddigi Multi-Pay® kártyájukkal költhetik. Ebből a szempontból az új konstrukció a munkavállaló pénztártag számára gyakorlatilag nem jelent változást: a saját befizetéseit és a munkáltatói támogatást ugyanazzal, az eddig megszokott kártyával költheti, és mindkét egyenleget követheti a pénztárak online ügyintézési felületein. A célzott támogatás azonban kizárólag a szerződésben lefektetett szolgáltatásokra költhető.

A juttatás kizárólag a munkaviszony ideje alatt jár, a szerződésben megadott határidőig, a dolgozók által fel nem használt pénz a munkaadót illeti meg. A célzott támogatást egységes 6%-os pénztári költséglevonás terheli, és energiát, figyelmet spórolva akár évi egy utalással is teljesíthető.

A célzott egészségpénztári támogatásról és az ennek keretében választható csomagokról bővebben itt írtuk.

Munkáltatói hozzájárulás és adomány

A cég idén is dönthet úgy, hogy megtartja a már ismert és megszokott munkáltatói hozzájárulást vagy adományt. 2019-ben ezek a juttatások bérként adóznak (81,95%), ugyanakkor új kedvezmény, hogy a munkavállalók 20% szja-jóváírásra jogosultak az ilyen jellegű juttatások után. Az adóvisszatérítésnek köszönhetően tehát ugyanakkora bruttó összegből több egészségforintot juttathat a munkáltató a dolgozójának, mintha azt bérként adná. Mivel a juttatás széles körben költhető – gyógyszertárban, magánegészségügyi szolgáltatásokra, gluténmentes élelmiszerre, önsegélyező támogatásokra, stb. –, az egészségpénztári hozzájárulás a munkavállalók számára is előnyös.

A pénztári hozzájárulás így azon kevés idei juttatások közé tartozik, amelyek kedvezőbbek a bérnél, miközben a felelős munkáltatók számára plusz hozzáadott érték, hogy gondoskodhatnak munkavállalóik egészségéről is.

Csekély értékű ajándék

Évente egyszer a minimálbér 10%-áig adhat a munkáltató „ajándékpénzt” dolgozóinak 40,71%-os adózással. Ez az összeg a Multi-Pay® kártyát elfogadó kereskedőknél, szolgáltatóknál költhető.

Céges saját termék, szolgáltatás

Az éves szinten korlátlan összegben adható, a vállalat saját kínálatára költhető juttatás bérként adózik 2019-től, mégis népszerű elem marad. A legtöbb munkavállaló kedveli a saját cége termékeit, így szívesen fordítja erre a jövedelmét. A „házon belül” költhető elem előnyös a vállalkozásnak is, hiszen növeli az üzlet forgalmát, a dolgozók elégedettségét és így a lojalitásukat a céghez.

Ajándék, üzemanyag

Mindazoknak érdemes gondolkodniuk a már megszokott juttatási formák fenntartásában, akik a juttatási keret változatlanul tartása mellett szeretnének hozzájárulni munkavállalójuk elégedettségéhez.

Az ajándék alszámlára például az eddigi iskolakezdési támogatásként biztosított összeget is utalhatja a munkáltató, amennyiben számára 2019-ben is fontos, hogy célzottan, a szeptemberben megnövekedett családi kiadásokat mérsékelje annak ellenére, hogy ez az összeg idén már bérként adózik. Mivel a támogatás idén már nem béren kívüli juttatás, így az eddigi szabályok – családi pótlékra jogosultság és plafonösszeg – sem kötik a munkáltatót.


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off