Nyerésre állnak az egészségpénztárak (2018.11.01)

A nyáron elfogadott adócsomag és az azt kiegészítő októberi módosító javaslatok értelmében – amennyiben a javaslatot ebben a formában fogadja el az Országgyűlés – 2019. január 1-től lényegében kettő, a bérnél több mint 40%-kal kedvezőbben adózó céges béren kívüli juttatásra számíthatnak a munkavállalók: a SZÉP Kártyára és az önkéntes pénztárakba célzott szolgáltatásra fizetett támogatásra. Utóbbi a mostani munkáltatói tagdíj-kiegészítés utódja.

Jövőre a munkáltató szolgáltatói csomagokra – egy munkáltató akár többre is – köthet támogatói szerződést az önkéntes egészségpénztárral. Ezek közül a csomagok közül választhatnak a dolgozók juttatási keretük és élethelyzetük alapján, és az azokban meghatározott egészségpénztári szolgáltatásokra változatlan feltételekkel költhetnek Multi-Pay® kártyájukkal.

Tudnivalók munkáltatóknak

2019. január 1-től az egészségpénztárral kötött munkáltatói szerződéseket felváltja a célzott szolgáltatások nyújtására irányuló támogatói szerződés. A bérnél kedvezőbben, 40,71%-kal adózó önkéntes egészségpénztári célzott szolgáltatásra fizetett munkáltatói juttatással a vállalat az eddig megszokott módon a munkavállaló gyógyszervásárlását, magánegészségügyi ellátásban való gyógyulását, vagy akár rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt is támogathatja. Az új modell a korábbinál sokkal inkább egyénre – munkavállalóra – szabott megoldást tesz lehetővé.

  • A struktúrával a vezetőség még inkább tudja ösztönözni munkavállalói öngondoskodását is, tekintettel arra, hogy a célzott szolgáltatás mellé a Multi-Pay® kártya egészségpénztári zsebe szja-kedvezményre jogosító privát befizetéssel is feltölthető.
  • A célzott szolgáltatás nyújtása a munkáltató számára ugyanolyan egyszerű és kevés adminisztrációval járó támogatás, mint az eddig megszokott és biztosított egészségpénztári hozzájárulás. A csomagokra kínált támogatás összegét a munkáltató határozza meg, melyből a pénztár működési költséget von le.
  • A célzott szolgáltatás – ahogyan az elnevezés is mutatja – nem költhető korlátlanul bármilyen szolgáltatásra, ami a pénztár portfóliójában szerepel. Első lépésben a munkáltató és a pénztár kötnek egymással szerződést, amelyben meghatározzák a célzott szolgáltatáscsomagokat, a szolgáltatásban részesülő munkavállalókat, a célzott szolgáltatás nyújtásának módját és összegét.

Tudnivalók munkavállalóknak

A munkáltató egészségpénztáron keresztül ugyanakkora bruttó keretből jövőre is magasabb költhető összeget tud biztosítani egészségcélú kiadásokra, mintha ugyanazt bérben fizetné ki. Érdemes sorra venni hogy évente mekkora összeget költ el a család gyógyszerre, laborvizsgálatokra, látásvizsgálatra, fogorvosra vagy más, az egészség helyreállítására, fenntartására szolgáló célokra. Ehhez tud a vállalat hozzájárulni – hasonlóan az egészségpénztárba fizetett mostani munkáltatói támogatáshoz – célzott szolgáltatásra adott támogatással.

  • A munkavállaló egészségpénztári számlájának céges feltöltése a jövőben bérként adózik, a célzott szolgáltatásokat azonban továbbra is egyes meghatározott juttatásként, a bérnél több mint 40%-kal kedvezőbb adózással támogathatja a vállalat.
  • A célzott szolgáltatások Multi-Pay® kártyával költhetőek az eddig megszokott szolgáltatóknál az eddig megszokott módon, azonban jövőre a pénztártagoknak a költéseket is körültekintően kell tervezni.
  • Kiegészíthető saját befizetéssel, ami után jár a 20%-os szja-visszatérítés.
  • A saját befizetés és az állami támogatás a pénztár teljes szolgáltatási portfóliójára költhető, a célzott szolgáltatásra kapott céges támogatás a 4 szolgáltatáscsomag (lásd legördülőben) közül kiválasztott csomagban/csomagokban meghatározottakra.
  • A célzott szolgáltatásra kapott munkáltatói támogatás és a saját befizetések egyenlege is lekérdezhető az online ügyintézésben.
Célzott szolgáltatáscsomagok

Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off