Várólista vagy egészségpénztár? (2024.07.01)

Korábban azok jártak magánorvoshoz, akik szerették volna megúszni a hosszas várakozást, valamint jól felszerelt, modern rendelőre vágytak, és ezért hajlandók voltak sok pénzt fizetni. Egy ideje azonban más a helyzet – állítja a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az utóbbi időben hosszabbak lettek a kórházi várólisták. Sajnos nagyon sokan tapasztalták, hogy egy-egy vizsgálatra hónapokat, fél éveket kell várni. Az egyik leggyakrabban emlegetett kritika az állami egészségüggyel szemben, hogy egyre nehezebben hozzáférhető – írja a Meglepetés.hu.

Az állami ellátórendszer leterheltsége miatt a betegek gyakran kénytelenek magánorvoshoz fordulni, ha időben megfelelő ellátáshoz szeretnének jutni – ám ezért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Talán nem életmentő beavatkozás egy csípőműtét, de érthető, ha az a beteg, akinek fájdalmai vannak, nem szívesen vár hónapokat a beavatkozásra. Ráadásul a hosszú várakozási idő alatt a betegségek súlyosbodhatnak, a felépülés pedig időigényesebb és drágább lehet.

„A magánellátás tehát sok esetben létkérdés, azoknak is, akiknek a költségvetésébe ez egyébként nem férne bele. Van azonban egy államilag is támogatott módja a spórolásnak” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Szolgáltatás az egész családnak és online ügyintézés

Bár az egészségpénztárak évek óta a tagság és a befizetések emelkedését tapasztalják, még mindig sokan hagyják veszni az így elérhető adóvisszatérítést.

„Mi, magyarok eleve nagy részt vállalunk a gyógyulásunk költségeiből, és ennek mindössze töredékét fizetjük valamely öngondoskodási formán, például egészségpénztáron keresztül. Az egészségpénztár annak éri meg, aki bejelentetten dolgozik, tehát fizet személyi jövedelemadót, és vannak egészségügyi kiadásai, például vásárol gyógyszert vagy jár magánorvoshoz. A tagok a pénztárba befizetett összeg 20 százalékát, évente legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetnek az abban az évben befizetett adójukból” – magyarázza a szakember.

A statisztikák alapján az egy háztartásban élők közel 300 ezer forintot fizetnek ki az egészségükre évente. Ha ezt egészségpénztáron keresztül költjük el, akkor ebből évente 60 ezer forintot visszaigényelhetünk, és újra az egészségünkre fordíthatjuk. Így jóval az infláció felett spórolhatunk.

„Az egészségpénztárakat számos tévhit övezi – mondja Gergely Péter –, pedig mostanra széles körű és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket a családtagokra is kiterjeszthetünk. Több egészségpénztárnál van lehetőség online belépésre, ráadásul az ügyeinket is intézhetjük elektronikusan, a számlákat feltölthetjük a pénztár rendszerébe, és a bankkártyánkat összeköthetjük az egészségkártyánkkal.”

A pénztáraknál nincs számlavezetési díj, viszont a befizetésekből eltérő mértékű működési költséget vonnak. A Multi-Pay górcső alá vette a pénztárakat, és kiválasztotta a piacon az egyik legalacsonyabb működési költséggel működőt. Ez az Új Pillér, amely egy viszonylag kis pénztár, de mindent tud, amit a nagyok. Újpilléres egészségkártyával országosan közel 13 ezer szolgáltatónál fizethetünk, online bankkártyás befizetéssel feltölthető az egészségszámlánk, sőt akár össze is köthetjük az egészségkártyánkat a bankkártyánkkal. A pénztártagok háromféle – akár szűrést is tartalmazó – egészségbiztosítási csomagot vásárolhatnak a megtakarításukból és lehetőség van távolról, online belépni a kasszába.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.

Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.

Ügyfélszolgálat:
(06 1) 210 9797

Telefon:
(06 1) 210 9774


E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu

Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005

Adatkezelési tájékoztató
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off