A bér és a juttatások dominálnak a munkahelyválasztásnál (2024.06.01)

A magyar munkavállalók körében az európai átlaghoz képest is fontosabb a vonzó bérezés és a juttatási csomag, amikor munkahelyet választanak.

A tavalyihoz képest a magyar munkavállalók legfőbb preferenciái, sőt azok sorrendje is változatlan, derül ki a Randstad friss Employer Brand kutatásából. 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont. Emellett a munkavállalók rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel – olvasható a toborzási ügynökség elemzésében. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

A felmérés arra is rávilágított, hogy ezen szempontok súlya szignifikánsan magasabb a magyar munkavállalók körében az európai átlaghoz képest. Különösen kirívó a különbség az elvárás mértékében a vonzó munkabért és juttatási csomagot, a kellemes munkahelyi légkört és a munkaadó pénzügyi stabilitását tekintve.

REBR Hungary - ideális munkaadó

A top 3 motivátor mellett az európai átlagnál jóval kevesebb figyelem irányul itthon magára a munkatartalomra, annak érdekességére, vagy éppen arra, hogy milyen a cég általános megítélése.

Vágyak és valóság

A felmérés arra is rámutatott, hogy a valóságban a munkavállalók nem azt kapják a munkahelyükön, amit általánosan fontosnak tartanak vagy amire vágynak. A jelenlegi állásukra vonatkozó kérdésekre adott válaszok szerint a megközelíthetőség (lokáció) és az állás biztossága került az élre, míg a fizetés a kilencedikre, azon a listán, amely a mostani munkahelyük jó tulajdonságait sorolta fel.

A Randstad Employer Brand Research válaszadóinak alig nyolcada (12%) érzi úgy, hogy munkáltatója teljes mértékben kompenzálni tudta őt az infláció hatásai miatt, harmaduk (34%) szerint a fizetésemelésük csak részben kompenzálta az infláció miatt megnövekedett költségeket. Közel harmaduk (29%) pedig semmilyen támogatást nem kapott a munkáltatójától. A kompenzációban nem részesülő munkavállalóknál közel kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy felmondanak (41%), mint azoknál, akik kaptak valamilyen támogatást (23%) – mutat rá a kutatás. A teljes cikket itt olvashatja.

Fotó: freepik.com/catalyststuff


Vissza

Multi-Pay Zrt.

Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.

Ügyfélszolgálat:
(06 1) 210 9797

Telefon:
(06 1) 210 9774


E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu

Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005

Adatkezelési tájékoztató
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off