Jólléti juttatások hatékonyan (2024.03.01)

A jólléti juttatások lehetőséget teremtenek a szervezetek számára a versenyelőny kiépítésére. A HR Feed cikke megmutatja, hogyan tervezhetünk a munkavállalóink igényeinek megfelelő jólléti juttatási csomagot. Ne feledkezzünk meg az egészségpénztárról se a stratégia kialakításakor!

A magánéletünk mindig is hatással volt a munkateljesítményünkre, de a távmunka és a hibrid munka csak megerősítette a munkáltatók befolyását a munkavállalóik jóllétének támogatására. Mivel számos egyedi szolgáltatás és juttatási opció áll már rendelkezésére, a HR feladata az, hogy megtalálja a dolgozók számára legjobb kombinációt. A cél, hogy segítsük őket az adott élethelyzetben, támogassuk céljaik elérésében, akár a szakmai szerepkörükön kívül is – írja a Profession.hu cikke.

A szerző összegyűjtött néhány megoldást, amivel könnyebben megismerhetjük munkavállalóinkat, és olyan juttatásokat kínálhatunk nekik, amelyek tökéletesen illeszkednek hozzájuk.

  1. Mindig figyeljünk a külső tényezőkre

A stressz az élet számos területéről eredhet. Akár a munkával kapcsolatos, akár nem, fontos figyelembe vennünk azt a sok tényezőt, amik befolyásolhatják az alkalmazottak munkahelyi elégedettségét.

Egy válás, egy közeli barát vagy családtag elvesztése, a gyermekvállalás, betegség, házasság és számos más pozitív és negatív esemény hatással van az egyének fizikai, mentális és érzelmi jóllétére. A munkahelyi életünkkel való kapcsolatuk pedig folyamatosan erősödik, ezzel pedig nagyobb hangsúlyt kap az, hogy a munkahelyi jóllét fogalmát is tágítsuk.

Például egy olyan program, amely segít a munkavállalóknak a diákhitel-tartozás visszafizetésében, első pillantásra nem tűnik „wellness juttatásnak”, de a stressz egy nagyon gyakori forrását célozza meg: a pénzt. Ha ezt a stresszforrást csökkentjük vagy megszüntetjük, a dolgozó produktivitásán és motivációján is fejleszthetünk. Ez természetesen más területeken is alkalmazható, a lényeg az, hogy az adott munkavállalói csoport számára a leghatékonyabb juttatást nyújtsuk.

A Multi-Pay ajánlja:
  • A sok család életét nehezítő lakáshitel-törlesztés támogatható például az egészségpénztárból 33,04%-os adózással célzott támogatás formájában. Tájékozódjon a www.patikapenztar.hu oldalon.
  • A gyerekek iskoláztatási költségeihez is hozzájárulhat a munkáltató akár egészségpénztáron keresztül, akár multipayes csekély értékű ajándékjuttatással 33,04%-os adózással. A három alkalom közül az egyiket tervezze augusztusra és nevezze el iskolakezdési csomagnak.
  1. Gondoljunk a testi-lelki jóllétre egyéni és kollektív célként

Vizsgáljuk meg a juttatásaink kínálatát egyéni és csoportos kontextusban is. Az egyéni igények megismerése kulcsfontosságú lehet annak meghatározásához, hogy milyen szélesebb munkavállalói csoportokat tudunk kiszolgálni (mely területen van túlsúly), és hogyan, milyen eszközökkel tudjuk őket a legjobban támogatni.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy egy-egy csapattag jelentős életeseménye, személyes célja vagy folyamatos kihívása hatással lehet a csapat vagy a vállalkozás egészére, ezért is fontos kiemelt figyelmet fordítanunk az egyéni szükségletekre. Irreális elvárás, hogy minden alkalmazott hagyja a magánéletét az iroda ajtaján kívül, vagy hogy minden alkalmazott mindig ugyanolyan szinten teljesítsen az élet minden területén. Ezért míg a pozitív környezet fenntartása előnyös, a célzott juttatásokkal való plusz segítség olyan munkaerőt teremthet, amely jobban felkészült arra is, hogy a későbbiekben támogassa a kollégákat a kihívásokkal teli időszakokban.

Például egy betegség elsősorban a munkavállalót érintheti, akár azért, mert ő lett beteg, akár azért, mert valakit gondoz. Mindkét esetben előnyös, ha javítjuk a munkavállaló azon képességét (és lehetőségét), hogy ezt a helyzetet fennakadás, ítélkezés és negatív következmények nélkül megoldja. A kapcsolódó munkáltatói támogatás lehet például egy élelmiszer-házhozszállítási előfizetés vagy magánegészségügyi juttatás.

A Multi-Pay ajánlja:
  • Az egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíjhozzájárulást az egész család kihasználhatja, hogy a magánegészségügyben gyorsan és kényelmesen jusson kezeléshez. Bérként adózik, de a munkavállaló 20% adóvisszatérítésre jogosult a juttatás után. A Patikapénztárnál tájékozódhat a részletekről.
  • Célzottan egészségügyi ellátásra adott juttatás szabadon felhasználható a Pénztár összes szolgáltatójánál az ellátás típusától függetlenül, de csak humánegészségügyi szolgáltatásra költhető. Az adója 33,04%. Az Új Pillért kérdezze a részletekről.
  • Kedvező áron köthet szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást a vállalat a Pénztárban akár minden dolgozójának vagy a dolgozók egy bizonyos körének. A 33,04%-kal adózó juttatás a családtagokra is kiterjeszthető az Új Pillér ajánlatában.
  1. Kísérletezzünk, és találjuk meg a fő irányvonalakat

A valóság az, hogy még a leghatékonyabb HR csapat is csak korlátozott mértékben képes betekintést nyerni a munkavállalóik igényeibe. Bár a munkánk és a magánéletünk továbbra is összemosódik, ma már a dolgozóknak nagyobb lehetőségük van arra, hogy fenntartsák a kettő közötti határt.

A rendszeres felmérések és nyílt beszélgetések remek kiindulópontot jelenthetnek a munkavállalói igények felismerésében. Ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen típusú juttatásokra van szükségük, próbáljunk meg számos lehetőséget felajánlani. Egy egyedi juttatás kipróbálása, amely túlmutat az általánosabb kedvezményes sportolási lehetőségen vagy saját márkás termékvásárláson, a dolgozók számára is vonzóbb lehet, nem egy felszínes aktivitásként könyvelik el.

A felhasználási arányokat már a juttatások bevezetése előtt meg tudjuk becsülni, de a valódi hatás értékelése természetesen csak akkor lehetséges, amikor már elérhető egy adott juttatás. Emiatt érdemes lehet egy-két ilyen szolgáltatáshoz próbaidőszakot tervezni, mind időben, mind büdzsében, emellett pedig a munkavállalókkal folytatott folyamatos kommunikáció lehet segítségünkre.

A Multi-Pay ajánlja:
  • Az egészségpénztárba fizetett munkáltatói juttatás mellett az idén háromszorosára bővült csekély értékű ajándék is hasznos eleme lehet a juttatási palettának. A Multi-Pay elektronikus kártyája idén a vállalatok és a munkavállalók kedvence lett.

 

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off