Országgyűlés előtt az új cafeteria szabályok! (2023.11.01)

Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvényeket módosító javaslatcsomag a jövő évi juttatások tervezéséhez is tartogat újdonságokat. Fata László juttatási szakértő szemlézte a lehetséges változásokat.

A juttatásokhoz kapcsolódó adózás technikai oldalát érinti az a módosítás, amely szerint a kedvező adózású elemek – így például az egészségpénztárba fizetett célzott támogatás – adóját negyedévente kellene majd bevallani és megfizetni. Míg 2023-ban a juttatás hónapja kötelezettségeként történik a juttatásokhoz kapcsolódó adófizetés, addig a módosítás elfogadásával a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként kellene majd kezelni az adózást.

Még október elején jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint idén november 16-tól adómentesen adhat a juttató a rendeletnek megfelelő borászati termékeket reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében vagy üzleti ajándékként, csekély értékű ajándékként. Ezt a szabályt „véglegesíti” a módosítás: 2023. december 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. sz. mellékletébe kerülne adómentes juttatásként.

Megszaporodhat a csekély értékű ajándék

A jelenlegi szabályok szerint évente egyszer, legfeljebb a minimálbér 10%-áig adhat a munkáltató csekély értékű ajándékot 33,04%-os adózással. Ez jövőre úgy változna, hogy a vállalat akár évente háromszor is nyújthat ilyen juttatást a munkavállalóinak és akár azok közeli hozzátartozóinak is. Így a munkáltatónak lehetősége nyílna ebben a formában kedvező adózással kiadni a nőnapi, karácsonyi vagy éppen iskolakezdéshez adott ajándékokat – mutat rá Fata László juttatási szakértő a HR Portálon megjelent cikkben.

A vállalat az egészségpénztárba fizetett célzott támogatással is mérsékelheti a családok iskolakezdéskor jelentkező kiadásait. Ez történhet egyszeri vagy akár havonta rendszeresen fizetett juttatásként, hiszen az iskolás korú gyerekre folyamatosan költenek a családok. Ha viszont inkább a csekély értékű ajándékot választják, azt kényelmesen és költséghatékonyan elektronikus utalványon, mint például a Multi-Pay kártya érdemes adni.

ÉVENTE
53 ezer terminálon fizetnek rendszeresen Multi-Pay® kártyával,
a társaság közel 1 millió tranzakciót bonyolít az elfogadóhelyeken,
összesen 700 millió forint juttatást költenek a kártyabirtokosok a forgalomban lévő
500 ezer Multi-Pay® kártyán.

A Multi-Pay kártyát országszerte több mint 5 000 elfogadóhelyen lehet költeni, többek között a legnagyobb hipermarket-láncoknál, és elvesztés esetén letiltható. A kártyabirtokos az elfogadóhelyi POS terminálokon tud fizetni a kártyával, akárcsak a bankkártyával és a Multi-Pay weboldalán követheti az aktuális egyenlegét.

Fotó: unsplash.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off