Érvek a tagdíj-kiegészítés mellett (2023.11.01)

A Jazzy Business Class című műsorban az MNB felügyeleti szóvivője rámutatott, a pénztártagoknak érdemes lenne az egyéni befizetéseik mellett a munkáltatói cafeteriából is kiegészíteni az egészségpénztári megtakarításukat, hiszen az adókedvezmény a munkáltatói hozzájárulásra is jár.

Sajnálatosan kevés egészségügyi szolgáltatást veszünk igénybe az egészség-és önsegélyező pénztárakon, biztosítókon vagy munkáltatókon keresztül – hangzott el a Jazzy Business Class című műsorában, ahol Binder István a MNB felügyeleti szóvivője volt a vendég.

– Az egészségügyi kiadások szerkezete úgy oszlik meg, hogy körülbelül közel háromnegyedét az állami rendszereken keresztül vesszük igénybe, és nagyon-nagyon magas, 25%, amit közvetlenül mi fizetünk az orvosnak. Mindössze 3% ezen belül az a rész, amit egészségpénztáron, biztosítón vagy munkáltatón keresztül fizetünk, vagyis nem jól gazdálkodunk a pénzünkkel – mutatott rá az MNB felügyeleti szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy szinte 25%-a a kiadásoknak, amely esetében nem igénylünk adóvisszatérítést, mint egy pénztárnál, nem veszünk igénybe intézményesített lehetőségeket., hanem zsebből fizetünk. Ez nagyon magas arány az európai uniós átlaggal és a visegrádi országokkal is összevetve. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy évente közel 1000 milliárd forint esetében nem használjuk ki a pénzügyi rendszerek előnyeit, azt, hogy jól szervezett szűréseken vegyünk részt, profi szakemberektől kapjunk segítséget.

Nyugat-Európában sokkal magasabb az intézményesített rendszereken keresztül – akár állami, akár a magánbiztosítókon, egészségpénztárakon keresztül – igénybe vett szolgáltatások aránya. Franciaországban vagy Luxemburgban például összesen 10%-nyit kell a lakosságnak a saját zsebéből közvetlenül kifizetni, az összes többit vagy az állam vagy intézményesített magán szolgáltatók finanszírozzák. Ez a kiszámíthatóság és a tervezhetőség szempontjából is fontos szempont, mutatott rá Binder.

– Hosszú távon megéri az egészségbe befektetni, mert ha beüt a baj, egy egészségpénztárnál, biztosítónál, foglalkoztatói rendszernél megsokszorozva áll ott a segítség – emelte ki a szakember, aki szerint hiányzik a hosszú távú tudatosság és nem gondolunk a váratlan helyzetekre. Ő úgy látja, hogy hiába hoztak be a pénztárak rengeteg kényelmi szolgáltatást, a fiatalabb generáció kevésbé köteleződik el az egészségpénztár jellegű szolgáltatások felé.

Emiatt nagyon lassan nő a taglétszám és bár emelkednek a befizetések is, az ütem elmarad az inflációtól, de még a bruttó átlagkereset növekedésétől is. Az MNB szóvivője kiemelte: a pénztártagoknak érdemes lenne az egyéni befizetéseik mellett a munkáltatói cafeteriából is kiegészíteni az egészségpénztári megtakarításukat, hiszen az adókedvezmény a munkáltatói hozzájárulásra is jár.

– Nem kell bődületes összegre gondolni, hiszen a befizetés után járó 20%-os adómegtakarítás kiegészíthető a 24 hónapos lekötésre és a prevenciós vizsgálatra érvényesíthető 10-10%-os adójóváírással. Ráadásul ez egy likvid megtakarítás, a befizetések gyorsan egészségcélú szolgáltatásokra, szűrésekre, gyógyászati segédeszközökre fordíthatók – tette hozzá a szakértő, aki arról is beszélt, hogy az egészségpénztári használat ösztönzésében a munkáltatói szerepvállalás is fontos tényező.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy oldalán.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off