Multipayes egészségtippek (2023.11.01)

Tombol a felső légúti megbetegedések időszaka. A nyirkos őszi napok visszatérő problémája a meghűlés, a nátha, pontosabban a felső légúti megbetegedések. A megelőzésre nincs tuti tipp, de néhány praktikával csökkenthető a fertőzés kockázata.

A rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással sokat tehetünk immunrendszerünk megerősítéséért és a rendszeres, alapos, szappanos kézmosás sem felesleges, ha szeretnénk kisebb esélyt adni az őszi vírusok támadásának. Szakértők azt javasolják, kézmosáshoz vegyük le a gyűrűket is az ujjunkról, hogy azok alatt se tudjanak megbújni a kórokozók. A maszkviselést és zárt helyiségben – például az irodákban – a levegő fertőtlenítését sem kell teljesen elfelejteni, a koronavírus-járvány bizonyította ezek hasznát. Ezen kívül vitaminokkal is érdemes segíteni szervezetünknek. Bizonyos üzletekben ezek a multipayes ajándék vagy csekély értékű ajándék alszámlán lévő egyenleg terhére is megvásárolhatóak, illetve néhány gyógyszertárban is lehet költeni a zsebek terhére. Erről a Kártyaelfogadóhely-keresőben tájékozódhat.

Őszi vitaminkisokos

A C-vitaminra szükségünk van, de a C-vitamin a szervezetben 1500-2500 milligrammos szintig képes raktározódni is, ha pedig a raktárak feltöltődnek, a fölösleg távozik a vizelettel – olvasható az Alma gyógyszertárak oldalán. Emiatt nincs túl sok értelme hetekig 1000 milligramm feletti dózisban szedni ezt a vitamint. A D-vitaminról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ez a vitamin is fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében. Vele kapcsolatban rossz hír, hogy a napfényben szegény hónapokban muszáj gondoskodni a pótlásáról, ugyanis táplálkozással nem igazán tudunk hozzájutni megfelelő mennyiségben – hívja fel a figyelmet a portál.

Sokan echinacea cseppekkel és tablettákkal próbálják elejét venni a meghűlésnek, aminek van is alapja. A bíbor kasvirágot 2020-ban a Gyógyszerésztudományi Társaság megválasztotta az Év gyógynövényének, az Európai Gyógyszerkönyv pedig a gyökerét és föld feletti részét is jegyzi gyógyhatása miatt. Az echinacea sokféle vegyületet tartalmaz, ezek egy részének pedig immunmoduláló hatása van a légúti fertőzéseknél. Ez a gyakorlatban azt jelenteni, hogy ha a fertőződés kezdeti fázisában alkalmazzák, akkor csökkentheti a tünetek gyakoriságát, súlyosságát. Az echinaceakivonat a szervezet védekező rendszerét olyan anyagok előállítására sarkallja, amelyek a vírusok ellen hatnak. Hatására fokozódik az immunvédekezésben fontos szerepet játszó falósejtek aktivitása is, tehát ha kórokozók kerülnek a vérbe, akkor azok könnyebben elpusztíthatók.

Az immunrendszer erősítésére a grapefruitmag-kivonat is kiváló a benne található antioxidánsoknak köszönhetően. Ezekkel védekezhetünk az oxidatív stressz ellen, de kutatások szerint a grapefruitmag-kivonatban olyan rendkívül erős és hatékony összetevők találhatóak, amelyek néhány baktérium és gomba elpusztítására is képesek.

Gyógynövények, amelyekből jó ha van otthon

Számos gyógynövény kiválóan enyhíti a kellemetlen meghűléses panaszokat. A Házipatika.com a következőket ajánlja:

  • Lándzsás útifű, amely köhögéscsillapító, köptető hatású.
  • Kistermetű százszorszép, amely alkalmas légcsőhurut, köhögés tüneteinek enyhítésére.
  • Izsóp, amely köhögéscsillapító, antiasztmatikus hatású.
  • Hárs, amelynek a virágzából készült tea izzasztó, köptető, nyálkaoldó hatású.
  • Édesgyökér, amely köptető, antibakteriális és antivirális, illetve gyulladáscsökkentő hatásával gyógyít.
  • Pemetefű, amely légúti megbetegedések esetén hasznos, de étvágyjavító hatása is közismert.
  • Homoktövis termésének leve C-vitamint, cukrot, szerves savakat, olajat, karotinoidokat, ásványi elemeket tartalmaz.

Fotó: unsplash.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off