Hol érzik jól magukat a dolgozók? (2023.09.01)

Az élménymunkahelyek dolgozói elkötelezettek és elégedettek – állapítja meg a HR Portálon Papp Tamás István HR szakértő. De mit jelent valójában az a kifejezés, hogy élménymunkahely?

Az élménymunkahely nem egzakt humán rendszer, ahogy egy nyaralási-, koncert- családi-/párkapcsolati- vagy sportélmény sem az – véli Papp Tamás István. A szakértő egy történettel szemlélteti, milyen élményt élhet át a dolgozó egy munkahelyen, amelyre alapozva az adott irodából akár élménymunkahely lehet.

„Egy munkaközösség egyik tagja férjhez menni készült. A polgári esküvő időpontja – megelőzendő a nagy csinnadrattával, és embertömeggel tervezett hétvégi templomi szertartást, majd lagzit – munkanapra, délelőtt 11 órára esett, ahol csak a szűk család megjelenésével számolt az ifjú pár. Az ara, annak rendje és módja szerint, el is kéredzkedett a főnökétől, fél nap szabit kérve, az egyébként a munkahelyétől mintegy 300 méterre lévő anyakönyvi hivatalba, munkaidőben történő elmenetel céljából. Szabit végül is nem kellett kiírnia, megegyeztek a főnökkel az anyakönyvvezető előtti megjelenés miatt kieső, 2-3 munkaóra későbbi lecsúsztatásában... A mennyasszony munkaközösségének tagjait azonban – beleértve a főnököt is – nem hagyta nyugodni a dolog, hogy az egyik kollegájuk csak úgy kiugrik házasodni, a tényleg csak egy köpésre lévő házasságkötő terembe, és elhatározták, hogy munkaidő ide vagy oda – persze későbbi szigorú lecsúsztatás terhe mellett... – ők is, az egész kollektíva kimegy erre a neves eseményre. Így is történt. Azon a bizonyos munkanapon, 11 órakor, az anyakönyvi hivatal előtt (magára a házasságkötésre be se ment a dísztelen társaság) a mennyasszony minden, azon a napon szabin nem lévő kollégája ott volt sok boldogságot kívánva, és bár se virág, se rizs, se fehér hattyú nem állt rendelkezésre, a hatás leírhatatlan lett, az egyik nagybácsi (vagy ki) őszintén és mélyen meghatottnak tűnt szavaival élve: „én is olyan munkahelyen szeretnék dolgozni, ahol ilyen munkatársak dolgoznak együtt”.

– Akkor válik tehát egy munkahely élménymunkahelyé, amikor a diverz folyamat- és rendszerstruktúra kvázi garanciájával olyan szervezeti kultúra alakul ki, amelyben a munkavállalók perszonalizált (rugalmas és egyénre szabott) foglalkoztatásának és munkáltatásának megvalósulása maga az élmény – vonja le a következtetést a HR szakértő, aki arra is válaszol, hogy hol érzik jól magukat a dolgozók, azaz mit jelent az élménymunkahely.

Egyrészt a diverz HR folyamat- és rendszerkörnyezet alapot teremt a perszonalizált humánpolitikához (’people management’). Ezáltal válik a munkahelyi lét és feladatvégzés egyéni szinten valóban megélhető, átélhető és kifejezésre is juttatható élménnyé. Másrészt – mindezek eredményeképpen – az adott dolgozó nemcsak szeret a munkahelyén lenni (elégedettség), hanem azt is jelenti, hogy akar a munkahelyéért tenni (elkötelezettség) is! Vagyis nem elkötelezett VAGY elégedett munkavállalók, hanem elkötelezett ÉS elégedett munkavállalók az élménymunkahelyek dolgozói.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off