Multipayes sulikezdés a gerincgyógyász tanácsai alapján (2023.09.01)

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Változhat a tananyag, az iskolai órák száma, a számonkérés módja vagy a tanárok helyzete, de a kisiskolások táskája nehéz volt már 20 éve és az ma is. Az iskolatáskák típustól, mérettől, márkától függetlenül elszámolhatóak a beiskolázási támogatás terhére, mégsem mindegy, hogy melyiket vesszük meg.

„Mivel a gyermek nagyon sok időt tölt az iskolapadban és otthon a tanulással, valamint, ha nincs lehetőség arra, hogy az iskolában hagyja a könyveket, minden nap viszi magával a felszerelését, így a megfelelő táska és szék választásával nagyon sokat tehetünk a gerincbetegségek kialakulása ellen” – mondta Dr. Márkus István, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyász, gerincsebész szakorvosa.

A jó iskolatáska a szakember szemével

  • Fontos, hogy a telepakolt táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-12 százalékát, ezért minél könnyebb anyagból készült, annál jobb.
  • Az ideális iskolatáskának két vállpántja van, így mindkét vállat egyforma mértékben terheljük, ezáltal pedig elkerülhető a gerinc fél oldalas terhelése. Fontos, hogy a pánt ne szorítsa a gyermek vállát és széles, párnázott legyen.
  • A merevített, párnázott hátrész nemcsak a tartást segíti, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését.
  • Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést.
  • A táska mérete is döntő: ne érjen túl a tarkón, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el - így nem ütődik minden lépéskor a deréknak -, és ne legyen szélesebb a gyermeknél.

Szerencsére egyre több gyártó törekszik arra, hogy a dizájn és a divat mellett az ergonómia is hangsúlyos legyen. Persze árban hatalmas különbség lehet a táskák között. Azok, akik egészségpénztári megtakarítással rendelkeznek, az szja-visszatérítés révén akár 20%-ot is visszakaphatnak a táska árából, ha igénybe veszik a pénztár beiskolázási támogatását.

Ki veheti igénybe? A pénztártag vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje, aki a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra jogosult.
Mekkora összeg igénylehető? Gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér, ami 2023-ban 232 000 forint.
Mire lehet költeni? Tankönyv, füzetek, ruházat, cipő vagy számítástechnikai eszközök árának támogatására.
Hogyan lehet igénybe venni? A vásárlásnál számlát kell kérni a pénztár nevére és elküldeni az onsegelyezo@patikapenztar.hu címre.
Minden esetben szükség van a szolgáltatásigénylő-lapra, tanévenként az iskolalátogatási igazolásra, valamint a Magyar Államkincstár által kiállított családi pótlékra való jogosultságot igazoló, 120 napnál nem régebbi dokumentum másolatára is.

Az otthon tanulással töltött idő is terheli a gerincet, ezért az íróasztal és a tanulószék kiválasztásakor a gyermek mérete legyen a döntő – javasolja Márkus István és hozzáteszi: az sem mindegy, hogyan ülünk a széken. A lényeg, hogy a gyerek feneke amennyire lehet csússzon hátra, a dereka támaszkodjon a szék támlájához és az ékpárna is segít a helyes tartás kialakításában. Lényeges az is, hogy a gyerek támassza a földre a lábát. Ha a gyermekünk túl kicsi a szék magasságához képest, akkor dobozra is teheti a lábát. A fontos, hogy a láb támaszkodjon, így nem terheljük a derekat.

Multi-Pay kártyával, ha a kártya csekély értékű vagy ajándék zsebén rendelkezik megtakarítással – a legnagyobb hipermarket-láncoknál megvásárolhat mindent, ami az iskolakezdéshez elengedhetetlen, kezdve az iskolatáskától a füzeteken át a bútorokig.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.

Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.

Ügyfélszolgálat:
(06 1) 210 9797

Telefon:
(06 1) 210 9774


E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu

Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005

Adatkezelési tájékoztató
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off