Hogyan válthatjuk ki az állami egészségügyet? (2023.05.01)

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás több, mint hasznos, ha magánúton is járunk orvoshoz. De vajon ennek a kettőnek a kombinációja alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele az állami orvosi ellátást – teszi fel a kérdést a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az Egészségkalauz.hu-n megjelent cikk az öngondoskodás pozitív hozamát veszi sorra. Az első és legfontosabb, hogy ha okosan választjuk meg az öngondoskodási formákat, az egészségügyi ellátásunk tekintetében nem kell kizárólag az állami egészségügyi rendszerre hagyatkoznunk. Talán meglepően hangozhat, de az orvosi ellátás az állami rendszerben sem ingyenes. Maguk a vizsgálatok javarészt ingyen vannak, de némelyik eljárásért még így is fizetnünk kell, a gyógyszereket és egyéb gyógyhatású készítményeket szinte mindig magunknak kell megvásárolnunk – sorolja a cikk. Hiába az állami támogatás, a KSH adatai szerint a magyarok az egészségügyi kiadásaik 30%-át saját zsebből fizetik, ami nagyon magas arány, nagyjából az EU-s átlag duplája.

Egészségügyi kiadások alrendszerenként (milliárd forint, 2020)

Kormányzati alrendszerek összesen, vagyis az állam által fizetett támogatás 2500
Önkéntes egészségügy-finanszírozási alrendszerek, vagyis az egészségpénztárakon,
biztosítókon keresztül fizetett költségek
106,8
Háztartások, vagyis a lakosság nettó fizetéséből egészségügyre fordított kiadás 893,4

Forrás: KSH

Az állam is támogatja az öngondoskodást, méghozzá anyagilag is

A magánellátó rendszerek ugyanis nagy terhet vesznek le az állami egészségügyről, amely egyébként is kapacitáshiánnyal küzd. Ennek ellenére több mint nyolcszor annyit költünk zsebből az egészségünkre, mint az államilag támogatott egészségpénztárból. Persze a helyzet javul, Gergely Péter a BiztosDöntés.hu szakértője magán rendelőintézetek beszámolóira hivatkozva azt mondja, mostanra a páciensek fele egészségpénztáron vagy egészségbiztosításon keresztül fizet az orvosi ellátásért.

- A rendszeres egészségügyi megtakarítási formák segítségével a költségeinket eloszthatjuk egy hosszabb időszakra, és nem egyszerre kell kifizetnünk egy drága vizsgálatot kontrollal és gyógyszerekkel együtt – mondja Gergely Péter. Egy – egyébként igen költséges – egynapos sebészeti beavatkozásra, vagy egy komolyabb fogászati kezelésre akár hónapokon át érdemes gyűjteni. Az egészségpénztárban a saját pénzünket tartjuk, amelyet aztán szükség esetén magánorvosra, és egy sor más dologra is elkölthetünk. Az egészségpénztár legnagyobb előnye, hogy rajta keresztül adó-visszatérítést kaphatunk: a befizetéseink 20%-át, legfeljebb évi 150 000 forint

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás esetén egész évben fizetünk egy viszonylag alacsonyabb összeget, majd amikor valóban szükségünk van az orvosi vizsgálatokra, akkor a rendelőben már nem kell fizetnünk, vagy csak egy minimális önerőt kell nekünk állnunk. Itt a biztosító nem a betegség bekövetkezésekor ad nekünk egy bizonyos összeget, hanem magát a vizsgálat költségét állja.

Együtt a nyerő!

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás tehát egyáltalán nem zárják ki egymást, sőt, épp ellenkezőleg, egyik remekül kiegészíti a másikat. Az egészségbiztosítás ugyanis nem fedez mindent. Nem fizethetjük belőle a szerződéskötéskor már meglévő betegségeink kezelését, és van egy sor már egészségügyi probléma is, amit a biztosító kizár.

Amit viszont nem vehetünk igénybe a biztosításunk terhére, azt kifizethetjük az egészségpénztárban tartott pénzünkből.

– Az egészségpénztárak egy része ráadásul kínál egészségbiztosítási csomagokat is, amelyeket rajtuk keresztül megköthetünk. Így a két öngondoskodási formát egy tető alá hozhatjuk, és ez nemcsak az egészségünk szempontjából, de a pénztárcánknak is a legjobb megoldás – mutat rá Gergely Péter.

Az egészségpénztáron keresztül kötött egészségbiztosítás nagy előnye, hogy olcsóbb, mintha mi közvetlenül szerződnénk a biztosítótársasággal. A biztosítások ára ugyanis a pénztárak többezres létszámához igazodik, így kedvezőbb, mint az egyénileg kötött biztosításoké – mondja a szakértő. Ezeket az egészségbiztosításokat kiterjeszthetjük a családtagjainkra is, ráadásul nincs előzetes állapotfelmérés sem.

A Multi-Pay mindkét pénztára kínál kedvező árú és teljeskörű szolgáltatást kínáló csomagokat. A Patika Egészségpénztár és az Új Pillér is az Allianz Biztosítóval szerződött.  Három egészségbiztosítási csomagot is kínálnak az egyéni tagoknak és ötöt, ha a munkáltató köt biztosítást a dolgozói javára célzott támogatásként. Nézze meg a csomagok árát és az általuk nyújtott kezeléseket az Új Pillér esetében itt, a Patikapénztárnál itt.

De ezzel kiváltható az állami egészségügy?

Elég jól lefedhető, de teljesen még az egészségbiztosítás és egészségpénztár kombinációja sem elegendő ahhoz, hogy kiváltsuk vele az állami egészségügyet. Nem is úgy lettek kitalálva. Ezek az öngondoskodási formák arra hivatottak, hogy segítsék az állami egészségügy munkáját, és némileg tehermentesítsék azt.

Ha viszont szeretnénk minél ritkábban látogatni az állami rendelőintézeteket, akkor az egészségpénztáron és egészségbiztosításon keresztül nagyrészt lefedhetjük a szükségleteinket, méghozzá úgy, hogy az öngondoskodás által legalábbis az infláció és az orvosi vizsgálatok díjának gyors emelkedését semlegesíthetjük. Gyógyulhatunk, de egyben spórolhatunk is – mutat rá Gergely Péter az EgészségKalauzban.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off