A TOP3-ban az egészségcélú juttatás (2023.03.06)

A nemrég lezárult Nagy HR-Kvíz eredményei magukért beszélnek: a HR-esek szerint manapság a munkabér és a képzési támogatások után az egészségcélú juttatások a legfontosabbak.

A kérdőívet kitöltő HR-szakemberek válaszai alapján a vállalati humánerő-stratégiát 33%-ban a tulajdonos vagy az anyavállalat határozza meg, de jó hír, hogy 30%-uk úgy látja, a világ gyors változásaira is képesek reagálni. Van tehát nyitottság az újdonságokra.

A 2022 decemberében készült felmérésben résztvevő HR-esek szerint 2022-ben egy ideális juttatási paletta 5 legfontosabb eleme közé a következők sorolhatók:

  • Munkabér (26,4%)
  • Képzési, fejlődési lehetőség (23,14%)
  • Egészséget támogató juttatások (22,43%)
  • Napi költéseket támogató juttatások (16,82%)
  • Lakhatási támogatás (11,21%)

A kitöltők szerint viszont a legkevésbé hatékony a munkahelyi juttatási kínálatban a szórakozás és a hobbik támogatása.

A SmartHumed által készített kutatás kíváncsi volt arra is, hogy a humánerőforrás szakemberek körében melyek a vonzó juttatási elemek. Itt a munkabér után a dobogó második fokára került az egészség támogatása. A toborzásért, vállalati kultúráért felelős szakemberek tehát fontosnak tartják, hogy a cégek kínáljanak ilyen támogatást a munkavállalóiknak a megfelelő színvonalú bérek kiegészítéseként.

A chatbot alapú kutatás felsorolt számos, a Pénztárunkon keresztül, akár kedvezményes adózással is elérhető egészségcélú juttatást, mint prevenció, szűrővizsgálatok; gyors magán járóbeteg ellátás; foglalkozás egészségügy; utógondozás, rehabilitáció; kórházi fekvőbeteg ellátás; virtuális klinika, videóorvos. A HR-esek közel 32%-a szerint ezek együttes, összehangolt működése eredményezi leginkább a munkavállalók rendelkezésre állását.

Amennyiben ezek együttes megléte nem biztosított, akkor a prevenció, a szűrővizsgálatok, és a gyors magán járóbeteg ellátás a leginkább támogatott egészségügyi juttatási forma.


Forrás: Nagy HR-kvíz

Arra a kérdésre, hogy mi határozza meg egy sikeres juttatási paletta elemeit, egyértelműen a munkavállalói igényeket említették a legtöbben. Ezen kívül fontos, hogy mérni is tudják egy-egy juttatási elem hatékonyságát és az is, hogy az elemek illeszkedjenek a munkáltató céljaihoz.

Forrás: Nagy HR-kvíz

A kutatás készítői azt is vizsgálták, mit tesznek a cégek a munkaerő rendelkezésre állásáért. A HR-esek több mint fele azt állította, hogy a meglévő kollégák megtartásáért igyekeznek mindent megtenni. Ezek szerint nem az új munkaerő felvételére helyezik elsődlegesen a hangsúlyt. A toborzási technika így csak a második helyre került a munkaerő megtartást követően. Érdekes az is, hogy a munkáltatói márka vonzóvá tételét említették a legkevesebben, 8%-kal az utolsó helyre került.

Az egészségpénztári juttatás minden szempontból ideális, hiszen célzott támogatásként több elemből álló csomagot is kínálhat a cég, a juttatás kihasználtsága pedig akár elemenként is mérhető.

Fotó: freepik.com/rawpixels


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off