A munkáltató felelőssége a dolgozó mentális egészsége (2022.11.01)

Nincsenek jól a hazai munkavállalók – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Jobsgarden készített a munkaadók és a dolgozók körében, és amelyet a HVG idézett. A megkérdezettek harmada inkább rossznak, mint jónak ítélte a mentális és ezzel együtt a fizikai állapotát, ám ennek ellenére sem szívesen fordul segítségért a munkáltatójához.

A rossz mentális állapota okaként a megkérdezettek fele pénzügyi, jogi problémáit nevezte meg, ám több mint 40%-uk hivatkozott stresszre, depresszióra, és közel ugyanennyien magánéleti és munkahelyi nehézségekre is – írja a hvg.hu.

Ezzel szemben a munkáltatók listáján e két utóbbi jóval kisebb súllyal szerepel. A cégek azt feltételezik, hogy az anyagiaknak sokkal nagyobb szerepük van abban, hogy a dolgozóik jól érezzék magukat. A felmérésből az is kiderül, hogy a munkavállalók és a munkáltatók kétharmada gondolja úgy, hogy a munkaadó felelős a dolgozók mentális egészségének támogatásáért. A kitöltők 60%-a kért is már segítséget lelkiállapota miatt, de inkább baráthoz, családhoz, szakemberhez (bár ők vannak kevesebben) fordultak, mint a munkáltatójukhoz. Sokan gyengeségnek tartják, félnek a negatív megítéléstől, a mentális állapotot még ma is tabuként kezelik.

Bár néhány éve még fel sem merült, hogy a munkaadó is foglalkozzon a mentális egészséggel, mára minden negyedik munkavállaló valós igényként, sőt elvárásként fogalmazza meg ezt, és egyre több vállalat is felismeri a felelősségét. A megkérdezettek majdnem fele váltott munkahelyet az elmúlt két és fél évben, miután a munkavállalók mára átértékelték a munka szerepét az életükben, prioritásaik is átalakultak.

A fizetésen és a karriercélokon kívül már alapelvárás a jó munkahelyi légkör, a pozitív vállalati kultúra és a mentális egészséget támogató wellbeing szolgáltatások. Mindezek nem csak a toborzásnak, de a megtartásnak is fontos eszközei. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben ez megkerülhetetlenné vált, a versenyképesség része – mondta a HVG-nek Paulovics Éva, a Jobsgarden ügyvezetője.

Van remény a változásra: a válaszadó cégek körülbelül fele az elmúlt két évben bevezetett valamilyen jólléti szolgáltatást, és többet költött erre a területre, mint korábban. A mentális jóllét támogatása azonban nem elsősorban pénz kérdése, inkább hozzáállásé: kulcsfontosságú a vezetők szerepe, a csapat, a vállalati kultúra.

– A hozzánk forduló vállalatok motivációjában is jelentős szerepet játszik, hogy a juttatásokkal erősítsék a pozitív vállalati kultúrát. Többen kérik az egészségpénztári szolgáltatást, hogy hozzájáruljanak dolgozóik egészségmegőrzéséhez, akik így akár a mentális problémáikra is választ kaphatnak anélkül, hogy közvetlenül a munkáltatójukhoz fordulnának. Partnerpénztáraink több ezer szolgáltatói partnere között szép számmal akad pszichiáter vagy olyan klinika, ahol pszichiátriai szakrendelés is van, és ahol kedvezményt is adnak a pénztár tagjainak a kezelések árából – emeli ki Sebők Orsolya, a Multi-Pay munkatársa.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off