Hogyan szedjük a D-vitamint? (2022.11.01)

A Házipatika utánajárt annak az állításnak, miszerint káros is lehet a D-vitamin szedése, ha közben alacsony a szervezetünk K-vitamin-szintje. Tényleg lehet kedvezőtlen hatása a vitaminpótlásnak?

A D-vitamin pótlására az őszi és téli időszakban különösen oda kell figyelni, hiszen kevesebb napsütésben van részünk. A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. Nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget, ilyenkor ősszel azonban már nem elég erős a napsugárzás. A D-vitamin azonban ilyenkor is elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ha indokolatlanul fáradtnak érezzük magunkat, vagy gyakran vagyunk levertek, érdemes gyanakodni vitaminhiányra. Az immunrendszer rossz működése a gyakori vírusos megbetegedés vagy gombás fertőzés is lehet az alacsony D-vitamin szint jele.

A Házipatika a K-vitaminnal együtt vizsgálta a D-vitamin hatását a HealthLine cikke nyomán. Mint írják, mindkettő nélkülözhetetlen zsírban oldódó mikrotápanyag. Általában a magasabb zsírtartalmú ételekben találhatóak meg a legnagyobb mennyiségben, valamilyen zsiradékkal együtt fogyasztva pedig hatékonyabban felszívódnak. Mivel a K-vitamin a kulcsa a kalcium beépülésének, felmerülhet a gondolat, hogy az alacsony K-vitamin-szinttel rendelkezők esetében káros lehet a magas D-vitamin-bevitel. A sok D-vitamin ugyanis magas vérkalciumszintet (hiperkalcémiát) eredményez, ami viszont hosszú távon érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. A K-vitamin-hiányt ráadásul már önmagában is kapcsolatba hozták az érelmeszesedés fokozott kockázatával. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ezek a megállapítások még nem számítanak egyértelmű bizonyítékoknak, és a tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk a D- és a K-vitamin kölcsönhatásáról.

Bár a bevezetőben felvetett dilemmára nem kaptunk egyértelmű választ, érdemes belgyógyásszal vagy a háziorvosunkkal konzultálni mielőtt magas dózisban szednénk zsírban oldódó vitamint. Ezek túladagolhatóak, és lehet, nem csak kedvező hatást érünk el a pótlásukkal.

Akár a D- vagy a K-vitamin pótlására szolgáló készítmények közül sokat – az OGYÉI-engedélyszámmal rendelkező termékeket – megvásárolhatjuk a multipayes egészségpénztári egyenlegünk terhére. Azokat a táplálékkiegészítőket, amelyek ilyen regisztrációval nem rendelkeznek, a Multi-Pay kártya ajándék és csekély értékű ajándék alszámlájáról tudjuk fizetni a drogériákban, bizonyos hypermarketekben és egyes gyógyszertárakban.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off