Vállalati segítség a gyerekes kollégáknak (2022.09.01)

A Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatása szerint tanév elején a legnagyobb mértékben a ruházkodás költsége terheli meg a családi kasszát, míg év közben a különórákra költenek a legtöbbet a szülők. A felmerülő kiadások finanszírozásába a munkáltató is beszállhat.

A nyár vége minden évben kihívások elé állítja a szülőket az iskolakezdés során felmerülő többletkiadások miatt, ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik megfelelő oktatási eszközökhöz jussanak. A Magyar Bankholding megbízásából készült reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a ruházkodás és a cipővásárlás költségei a legjelentősebbek a családok számára. Második helyen a taneszközök – füzetek, írószerek és tankönyvek – szerepeltek (40%), míg harmadik helyre az iskola utáni extratevékenységek, például a sport és a különórák finanszírozásai kerültek (31%) – írja a Pénzcentrum.

Bár jellemzően a tanévkezdés jár az egyik legnagyobb kiadással az év során, a szülők még az iskolakezdési szezont követően is extra költségeket fordítanak az oktatásra. A válaszadók 46%-a mondta azt, hogy év közben az iskolán kívüli plusz tevékenységekre – szakkörök, különórák, tanfolyamok –, 36%-a pedig az informatikai eszközök vásárlására fordít nagyobb összeget. Évközi extrakiadásnak számít még a sportszerek és sportruházatok megvétele (23%), valamint a lakhatás biztosítása kollégista gyermekeik számára (21%).

Jól jön a multipayes segítség!

Idén különösen drága lesz a tanévkezdés az inflációnak köszönhetően. A megnövekedett kiadások sok családban okozhatnak fejtörést, olyannyira, hogy még a hitelfelvétel is szóba jöhet. Jól jön ilyenkor a munkáltatói extrajuttatás: iskolakezdési támogatás címén többféle lehetőség közül választhat a cég és a munkavállaló is.

Összegyűjtöttük a 2022-ben rendelkezésre álló lehetőségeket és azok adózását.

  • Támogatás pénzben vagy utalványon, Multi-Pay kártyán

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) nem tartalmazza az „iskolakezdési támogatás” adózására vonatkozó kedvező előírást, így az ilyen címen adott juttatásokra is a törvény egyéb rendelkezéseit kell alkalmazni.

A támogatás akár pénzben, utalvány formájában, természetben is adható értékhatár nélkül, akár a dolgozónak, akár közvetlenül (korhatár nélkül) a tanulónak, diáknak. Fő szabály szerint a juttatás révén az abban részesülő magánszemélynek jövedelme keletkezik, amelynek közterheit a juttatóval fennálló jogviszonya szerint, ennek hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani (számfejteni), befizetni, bevallani – írja az Adózóna.

Ha természetben vagy utalvány formájában, mint például a Multi-Pay kártya történik a juttatás, figyelembe kell venni az szja-törvény 46. § (7)-(10) bekezdéseit, valamint a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 77. § (4) bekezdését, ami azt jelenti, hogy a juttatást terhelő szja-előleget, tb-járulékot a juttatónak akkor is meg kell állapítania, és be is kell fizetnie, ha annak a bevételből történő levonására nincs lehetőség.

A Multi-Pay kártyán akár nevesíteni is lehet az iskolakezdési támogatást, amelyet a munkavállalók kényelmesen költhetnek a kártya 4 éves lejárati idején belül országszerte több ezer elfogadóhelyen.

  • Támogatás csekély értékű ajándékként

Az évente a minimálbér 10%-áig – idén ez 20 000 forint – adható juttatást is „kinevezhetjük” iskolakezdési támogatásnak. Ennek adóvonzata jelentősen kedvezőbb, mint a béré: a juttatás 1,18-szorosa után kell 15% szja-t és 13% szochót fizetni, ami 33,04%-os közterhet jelent.

A kedvező adózás feltétele a munkáltatói nyilvántartás az ajándékozásokról. Csekély értékű ajándékot nemcsak a munkavállalónak, hanem a családtagjának is adhatja a vállalat, szintén az alacsonyabb közteherrel. Jól bevált formája a juttatásnak például a Multi-Pay elektronikus fizetőkártya, amely nevesített alszámlán kezeli a csekély értékű ajándékot is. A plasztikkal országosan számtalan helyen lehet fizetni (az elfogadóhelyeket itt tudja megnézni. Az elfogadott cafeteriaelemhez a csekély értékű ajándékot kell beírni).

  • Egészségpénztári önsegélyező szolgáltatás tanévkezdésre

Amennyiben a munkáltató az egészségpénztár palettáján megtalálható, és célzott támogatásként nyújtható tanévkezdési támogatás révén segíti munkavállalóját, ezt 0%-os adózással, korlátlan összeggel megteheti. A támogatás általános és középiskolás gyerekek beiskolázási kiadásainak, illetve egyetemi, főiskolai hallgató számára tandíj, kollégium, albérlet költségének fedezésére költhető. Feltétel, hogy a munkavállaló tagja legyen az adott pénztárnak.

Az igénybevett szolgáltatás után a munkavállalónak egyéb jövedelme keletkezik, melynek 89%-a után 15% szja-t és 13% szociális hozzájárulási adót, összesen 24,92% közterhet kell fizetnie az adott évre vonatkozó adóbevallásával egy időben. Az adóbevallás kitöltéséhez szükséges igazolást – feltüntetve az adó-visszatérítésre jogosító befizetéseket és az adófizetésre kötelezett szolgáltatásokat – a Multi-Pay stratégiai partnerei, a Patikapénztár és az Új Pillér Egészségpénztár minden évben elküldik a tagjaiknak január 31-ig.

A Patikapénztár feltételeiről ITT tájékozódhat.

Az Új Pillér feltételeiről ITT tájékozódhat.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off