Miért hagyják ott a munkahelyüket az emberek? (2022.08.01)

Magyarországon 2021-ben 32%-ra ugrott a fluktuáció a HR-Evolution Kft. országos fluktuációkutatása szerint. Az elvándorlás nemcsak fokozódott, hanem mélyült is: már a fehérgallérosokat is érinti. Megfelelő juttatásokkal talán fékezhető a felmondási hullám.

A munkahelyváltás gyakorisága nem csak Magyarországon ugrott meg, és körözte le a járvány előtti szintet. Kutatók a munkaerő-piaci világtrendek alapján a Great Resignation, azaz a nagy felmondási hullám időszakának nevezik azt, ami mostanában történik. A jelenség fokozottan érinti az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a pandémiát megelőző évekhez képest 25%-kal többen hagyják abba a munkájukat. A tömeges távozás és mozgás pedig 15%-os növekedést eredményezett a fluktuációban a korábbi évekhez képest: a Frissdiplomás Blog szerint 2021 augusztusában például 4,3 millióan mondtak fel az országban, leginkább a 30–45 év közötti munkavállalók. Ráadásul a McKinsey & Company friss, több mint 13 ezer ausztrál, kanadai, indiai, szingapúri, egyesült királyságbeli és amerikai munkavállaló körében készült felmérése szerint a munkájukat abbahagyók 65%-a nem is tért vissza mostanáig ugyanabba az iparágba dolgozni.

Nemzetközi kutatók arra hívják fel a munkáltatók figyelmét, hogy a hagyományos módszerekkel nem lehet megállítani az elvándorlást. Ezzel összecseng Csikós-Nagy Katalin, a HR-Evolution Kft. ügyvezetőjének véleménye is. A szakember a Napi.hu-n megjelent cikkben azt mondja, nem fog tudni megküzdeni a fluktuációval az a cég, amelyik nem bánik emberségesen a munkavállalóval és nem biztosít legalább átlagos feltételeket, valamint nem tanulja meg kezelni a fiatal generációkat. Ez legalább átlagos béreket és átlagon felüli törődést, valamint paradigmaváltást jelent.

Dr. Trautmann László, az OFA szakértője idén februárban figyelmeztetett a nagy felmondási hullámra. A Patikapénztár hírlevelének adott interjújában rámutatott a megváltozott termelési kultúrából eredő kihívásokra. „Napjaink termelési kultúrája a szabad munkára, a kreativitás kiteljesítésére, az alkotás örömének a megtapasztalására épül. A munkavállalókat arra kell ösztönözni, hogy a folyamatos tanulás elégedetté tegye őket, és persze a cégeknek biztosítaniuk kell az ehhez szükséges közeget. A bér és a juttatási rendszer csak az érem egyik oldala, a szakmai műhely kialakítása a másik. Bizonyos esetekben e nélkül nem fogjuk tudni megtartani a dolgozóinkat. Kulcskérdés a csapathoz tartozás és a tanulás. Tudomásul kell venni, hogy a vállalatban nem gépek vannak, hanem fejlődni vágyó emberek” – fejtette ki a szakember.

A McKinsey-kutatás  eredménye is alátámasztja Trautmann László vélekedését. A legtöbb válaszadó továbbra is a karrierlehetőség/előrelépés hiányát és az elégtelen kompenzációt említi a munkahelye elhagyásának okaként, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a „jó főnök”. A felmondási okok között harmadik leggyakrabban említett tényező lett a nemtörődöm, nem motiváló vezető. Szintén új és valószínűleg a pandémiával magyarázható, hogy a válaszadók negyede említette a munkahely rugalmasságának hiányát (home office lehetőségét) vagy a nem támogató kollégákat a munkahelyváltás mögött álló okként. Sokan pedig azért adják fel korábbi munkájukat, mert a vezetőség nem támogatja az egészséget, jóllétet.

 

A leggyakoribb felmondási ok (%)

 

Utóbbi hiányosság pótlására választhatják a vállalatok az egészségpénztári juttatást. Széles szolgáltatási köre és kiterjedt szerződéses partnereinek száma szinte korlátlan lehetőséget ad a vállalatok kezébe, hogy a HR-stratégiájukhoz illeszkedve támogassák munkatársaik egészségét vagy csökkentsék a mindennapi megélhetésük egyre emelkedő költségeit akár a lakáshitel-támogatás vagy az iskolakezdési költségek csökkentése révén.

A támogatási lehetőségekről és adóvonzatukról itt olvashat bővebben. Stratégiai partnerünk honlapján megismerheti a Pénztáron keresztül adható szolgáltatásokat, amelyekkel könnyebbé teheti munkavállalói életét. A megemelt rezsiköltségek, a száguldó élelmiszerárak mellett különösen sokat jelenthet az egészségpénztári juttatás a családok számára.

A Multi-Pay kártya csekély értékű ajándék alszámláját is érdemes kihasználni, ha kedvezményes adózású megoldást keresünk. A 33,04%-kal adózó juttatást évente egyszer a minimálbér 10%-áig – ez 2022-ben 20 ezer forint – adhatjuk akár a munkavállalók családtagjainak is (személyenként 20 ezer forintig érvényes a kedvezményes adókulcs). 

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off