A nők a család koordinátorai (2022.08.01)

A KSH rendszeresen méri a háztartási, úgynevezett önkéntes vagy láthatatlan munkát, melyet a nők végeznek. Egyik megállapításuk szerint a férfiak akkor végzik a legtöbb háztartási munkát, ha egyedül élnek, míg a nők láthatatlan munkája a családtagok számával arányosan növekszik.

Egy 2020-as nemzetközi kutatás feltárta azt is, hogy a mindennapok észrevehetetlen koordinálásán felül a nők tartják számon és intézik a család egészségmegőrzésével vagy éppen kezelésével, gyógyításával kapcsolatos teendőket is. Az adatokból megtudhattuk: az anyák 79%-a számolt be arról, hogy általában ők választják ki gyermekeik orvosát, míg csupán az apák 22%-a jelezte, hogy ők felelősek ezért a döntésért. Az anyák 77%-a mondja, hogy általában ő viszi gyermekét az orvoshoz. Függetlenül attól, hogy házasok vagy vannak-e gyermekeik, a nők 59%- hoz egészségügyi döntéseket mások számára.

A magyar családokban a nők az életközösség szervezőközpontjai, ők foglalkoznak legtöbbet a családtagok testi-lelki szükségleteivel és pénzügyminiszterek egyben, vagyis a családi költségvetés kezelői. Szerteágazó családi felelősségi körük visszatükröződik a döntéshozatali mechanizmusokban is – derül ki a BeHive Consulting kvantitatív kutatásából, amelyet a 2022-ben az RMC Clinics megbízásából végzett. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legjobb orvost szeretnék, a lehető leghamarabb és a legjobb áron. Ezen felül olyan intézményt részesítenek előnyben, ahol egyengetik a betegutat, adott esetben tovább irányítják házon belül a beteget. A nők és anyák ezzel időt spórolnak, és a legjobbat tudják tenni a családtagok egészségének megőrzéséért.

– Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy a nők számára fontosabb a kezelőorvos személye, de a vizsgálat hossza is jobban számít nekik, mint a férfiak esetében – értelmezi dr. Csermely Gyula, RMC Clinics alapító orvosa. – A kutatás arra is rávilágított, hogy a nők azok, akik nyitottabban fogadják vagy éppen meg is fogadják az orvosok tanácsait, ajánlásait, és nyitottabbak rá, ha további kezelést vagy vizsgálatot javasol a kezelőorvos, akár más szakterületről is.

Érdekesség továbbá, hogy a döntési szempontok sorrendje változik az édesanyák esetében, akár maguknak, akár gyermeküknek választanak kezelést vagy vizsgálatot. Esetükben is a szakértelem (több mint 87,5%) és a kezelőorvos személye (68,6%) áll a lista élén, azonban esetükben az ár-érték arány (62,8%) is nagy szerepet játszik a döntésükben.

„Azt is megállapítottuk, hogy az édesanyák még nyitottabbak a további javasolt vizsgálatokra és arra, hogy a vizit után is érdeklődjünk a hogylétük felül vagy felhívjuk a figyelmüket egy-egy közelgő szűrővizsgálatra" – emeli ki az RMC Clinics alapító orvosa. – Ezekre például a férfiak kevésbé nyitottak.

Fotó: Pikisuperstar/freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off