Új szabály vonatkozik a távmunkára (2022.06.01)

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követően hatályba lépő törvénymódosításokkal várhatóan hosszú távon is megmarad az otthoni munkavégzés lehetősége, írja a Magyar Nemzet.

A veszélyhelyzet május 31-i megszűntével ugyanakkor az otthoni munkavégzést átmenetileg szabályozó rendelet is hatályát veszti, ezért módosították a távmunkával kapcsolatos törvényeket. Az otthoni munkavégzés új szabályai Júniustól lépnek életbe. A Magyar Nemzet azt írja, ezek a legtöbb pontban megegyeznek az átmeneti szabályozással. A rugalmas otthoni munkavégzés érdekében a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény és a személyi jövedelemadóról szóló törvény is módosult, ezek a változások szintén június első napján lépnek hatályba

A munka törvénykönyve úgy módosult, hogy a szövegben a távmunkavégzés szerepel, szemben a járvány előtti verzióval, amely külön említette a távmunkát és a home office-t. A törvény továbbra is lehetővé teszi, hogy a munkavállaló és a munkáltató megállapodjon a hibrid munkavégzés módjáról – feltételéről, idejéről, arányáról –, de a munkaszerződésben rögzíteni kell a távmunkavégzés lehetőségét. A Magyar Nemzet által megkérdezett jogi szakértők azt javasolják, a szerződés tartalmazza a távmunkavégzés kereteit is, máskülönben a munka törvénykönyve alapján a munkavállaló legfeljebb az éves munkaideje egyharmadában kötelezhető jelenléti munkavégzésre. Negyven órás, teljes állásban foglalkoztatott esetében ez hetente legfeljebb két munkanapot jelent.

A törvény kötelezi a munkáltatót, hogy

  • a távmunkában foglalkoztatott bejárhasson az irodába és a munkatársakkal így fenntarthassa a személyes kapcsolatot.
  • a jelen lévő munkavállalókkal azonos mértékben tájékoztatassa a távmunkást a munkahelyi tudnivalókról.
  • tegye lehetővé a távmunkában, számítástechnikai eszközön dolgozó alkalmazottnak a saját eszköz használatát, és a munkavégzés helyszínének szabad megválasztását.
  • a biztonságos munkavégzés feltételeiről tájékoztassa a munkavállalót.
  • garantálja a biztonságos munkavégzés feltételeit a távmunkavégzés során is (munkavégzéshez köthető baleset a foglalkoztató felelőssége ebben az esetben is).

A távmunka nem jelenti automatikusan a kötetlen munkaidőt, így az otthoni munkavégzés alatt is kötelező a munkaszerződésben foglalt munkaidő betartása. A vállalatnak nem kell megtéríteni az otthoni munkavégzés kapcsán jelentkező extrakiadásokat, de továbbra is adómentesen adhat rezsiátalányt. Ehhez nincs szükség tételes rezsielszámolásra, az átalány mértéke legfeljebb a minimálbér 10%-a lehet (idén 20 000 Ft/év). Bérként adózva ennél magasabb összeget is adhat a munkáltató. A Magyar Nemzet szakértőkre hivatkozva azt javasolja a cégeknek, belső szabályzatban rögzítsék az otthoni munkavégzésre vonatkozó feltételeket.

Fotó: unsplash.com/Brett Jordan


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off