Velünk marad a hibridmunka 2022-ben (2022.01.01)

A távmunka lehetősége a kezdeti kényszermegoldásból új normává vált, miközben a tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, hogy a személyes irodai jelenlét teljes hiánya rontja a csapatok kohézióját és az elkötelezettséget. Erre jelent megoldást a hibrid felállás.

Lassan két éve, hogy fenekestül felfordult az irodai élet, és nincs olyan dolgozó, aki ne tudna beszámolni az átállással kapcsolatos vicces vagy kínos élményekről. A kollaborációs szoftverek hatalmas fejlődésen mentek keresztül és korábban elképzelhetetlen funkciókkal támogatják a hibrid munka, illetve az online meetingek hatékonyságát. Azonban az internetkapcsolat minőségéből vagy az elavult eszközökből fakadóan a megbeszélések sokszor nehézkesek, kényelmetlenek, sőt kifejezetten kínosak lehetnek. Az irodába való teljes visszatérés nem reális elvárás, hiszen amennyi kihívással jár, annyira meg is szerette sok munkavállaló a home office-t. A Cisco Hybrid Work Index 2021 októberi adatai szerint globálisan a dolgozók 64%-a akár munkahelyet is váltana, ha elvennék tőle a home office lehetőségét. Az élvezhető távmunkát segítő eszközök használata kulcsfontosságú, hiszen ennyi idő eltelte után nem lehet a kényszerhelyzetre fogni a meetingek rossz minőségét – írja a HR Portál.

A hibrid munka munkavállalói elvárássá vált

Lehetetlen megjósolni, meddig fog ilyen drasztikus hatást gyakorolni a koronavírus az életünkre, de a munkavállalókkal és vezetőkkel készített kutatások sorra mutatják meg, hogy legtöbben a hibrid munkavégzés elterjedésére számítanak. Ha egy vállalat teljes munkaidős irodai részvételt akar megkövetelni az alkalmazottaktól, számolnia kell azzal, hogy értékes munkaerőt fog veszíteni. A Cisco Hybrid Work Index globális kutatásában 34 piac közel 40 ezer CIO-ját, IT-döntéshozóját és irodai dolgozóját kérdezték meg: a vezetőknek csak 47%-a válaszolta azt, hogy a szervezete engedni fogja a távoli munkavégzést a következő 12 hónapban.

A felmérés arra is rámutatott, hogy egyre fontosabbá válik a hatékony távoli együttműködés. Míg a koronavírus korai szakaszában az IT teameknek elsősorban a kiberbiztonsági, valamint a produktivitást szolgáló appok bevezetését kellett támogatniuk, ezek helyét mára átvették az olyan kollaborációs alkalmazások, mint a Webex, a Teams vagy a Zoom. A kutatásból kiderült, hogy havonta 61 millió meeting zajlik például a Cisco Webex platformon világszerte. A hibrid munkavégzés terjedését mutatja, hogy a megbeszélések 98%-ban legalább egy fő távolról jelentkezik be. Ugyanakkor átlagosan a résztvevők kevesebb mint fele (48%) szólal meg a meetingeken. Ez arra enged következtetni, hogy van még mit javítani az online megbeszélések hatékonyságán a proaktivitás ösztönzése érdekében.

Az Hybrid Work Index szerint nemcsak a nagyvállalkozások használják előszeretettel a videokonferencia-eszközöket, hanem a kis- és középvállalkozások is, amelyek jellemzően gyorsabban tértek vissza a fizikai irodába, mint a multinacionális cégek. Így elsők között kezdhették el tesztelni a hibrid munkavégzés gyakorlati működését, annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

A teljes cikket a HR Portálon olvashatja.

Fotó: unsplash.com / eyestetix studio

 


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off