5 tipp a sikeres újévi fogadalmak érdekében (2022.01.01)

A szilveszteri koccintás egyben a fogadalmak ideje. Leggyakrabban egészségügyi célok fogalmazódnak meg a vállalásokban: lefogyok, rendszeresen szűrővizsgálatokra megyek, félreteszek az egészségemre, és így tovább. Vajon meddig tartanak a vállalások?

Az új kezdeténél – olyan dátumokon, mint az újév, a születésnap, sőt még a hétfők is – fokozottan motiváltak vagyunk a célkitűzésekben. Úgy érezzük, itt az ideje, hogy megváltoztassuk azt, amivel elégedetlenek voltunk a múltban. Felmérések szerint a legtöbb fogadalom az egészséggel, egészséges életmóddal és a megtakarítási szokásainkkal kapcsolatos, de a kutatások azt is megmutatják, hogy a szilveszteri elhatározások tiszavirág-életűek. Mit tegyünk, hogy ne így legyen?

Viselkedéskutatók számos technikát fedeztek fel, amelyek segíthetnek, hogy növeljék esélyeinket a 2022-es újévi fogadalmak betartására. A taktikák akkor a leghasznosabbak, ha konkrét célt választunk. Vagyis az olyan homályos elhatározások helyett, mint a „kevesebbet fogok enni”, inkább konkrét célokat kell kitűzni, például „hetente négyszer edzek”.

Íme, 5 tudományos alapokon nyugvó tanács, amely hozzájárul a fogadalmak megtartásához.

  1. Készítsünk pontos tervet!

Az nem elég, ha azt mondjuk, hogy hetente négyszer edzek, hasznosabb azt megfogadni, hogy hétfőtől csütörtökig reggel futással indítom a napot. Ha pontosan megtervezzük, hogy mikor és hol hajtjuk végre az újévi fogadalmat, akkor az adott időben ez eszünkbe fog jutni, és bűntudatunk lesz, ha kimarad.

  1. Legyen büntetési záradékunk!

Lehet, hogy ez baljósan hangzik, de csodákra képes, ha bizonyos büntetést szabunk ki, ha nem teljesítjük az elhatározást. Már az is segít, ha elmondjuk a barátainknak, hogy mit fogadtunk, ők majd számon kérik rajtunk, és milyen kellemetlen, ha azzal szembesülünk, hogy kudarcot vallottunk.

Ennél keményebb, ha mondjuk fogadást kötünk, hogy betartjuk-e a fogadalmat. Veszíteni senki sem szeret. Alternatív megoldásként a technológia segíthet. Az olyan webhelyek, mint a StickK.com és a Beeminder.com, arra kérik Önt, hogy helyezzen el pénzt, amelyet jótékonysági szervezetre kell fordítania, ha nem éri el a kitűzött célt. Csak ki kell nevezni egy játékvezetőt és meg kell határozni a tétet.

A különböző ösztönzők megváltoztatják a döntéseinket, és a büntetés még jobban motivál, mint a jutalom. Megszoktuk, hogy tévedéseinkért kívülállók (kormányzat, felügyeleti szervek, intézmények) pénzbírságot szabnak ki ránk, de ezúttal saját magunkat büntetjük a helytelen magatartásért.

  1. Vigyünk bele játékot!

Kutatások kimutatták, hogy a hatékonyságra való összpontosítás tönkreteheti az embert, mert figyelmen kívül hagyja az egyenlet még fontosabb részét: azt, hogy élvezi-e a cél elérését.

Ha nem szórakoztató edzeni vagy tanulni, nem valószínű, hogy sokáig csináljuk. Ha viszont a teljesítménykényszer helyett örömet találunk ezekben a tevékenységekben a kutatások azt mutatták, hogy tovább kitartunk. Gyakran ez a legfontosabb az újévi fogadalom teljesítéséhez.

  1. Hagyjunk egy vészkijáratot

Ha csak egy kicsit is eltérünk a fogadalmunktól, könnyen lehet, hogy kudarcként éljük meg, és inkább feladjuk az egészet „nekem ez nem megy” felkiáltással. Ha nem sikerül egy reggel a futás, másnap már könnyen lehet, hogy a „nekem ez nem megy” érzés lesz az erősebb. Kutatók ilyen esetekre az engedménykártyát javasolják. Ha a kemény célok mellé adunk magunknak menekülőutat, jobb eredményeket érhetünk el, mintha akár nehéz, akár könnyű célokat tűzünk ki mozgástér nélkül. A „vészhelyzet” kihirdetésének lehetősége motiválóan hat, és lehetővé teszi, hogy tovább nyomuljunk a célunk elérése érdekében egy félrelépés után is.

  1. Hívjuk segítségül a barátainkat

Ha olyanokkal vesszük magunkat körül, akiknek szintén komoly céljaik vannak, az bennünket is motivál, mivel hajlamosak vagyunk alkalmazkodni a minket körülvevő viselkedésmintákhoz. Kutatások igazolják, hogy a barátainkkal megfogadott közös célok, javítják a sikerrátát. És az is jót tesz a végrehajtásnak, ha másnak adunk tanácsokat. Egyrészt ilyenkor muszáj komolyan végiggondolni, hogy mi működik, és mi nem. Másrészt, erősíti az önbizalmunkat, és rákényszerít minket is a kitartásra. Képmutatónak fogjuk érezni magunkat, ha nem követjük a saját bölcs szavainkat.

Forrás: CNN

Fotó: freepik.com

 


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off