D-vitaminpótló étkek (2021.11.01)

A D-vitamin pótlására az őszi és téli időszakban különösen oda kell figyelni, hiszen kevesebb napsütésben van részünk. A Nosalty.hu összegyűjtötte, melyek azok a jelek, amik a hiányára utalhatnak, és azt is, melyek azok az ételek, amelyekkel könnyedén pótolhatjuk.

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. A nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget.

Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ezért is kell odafigyelnünk a testünk jelzéseire, amik megmutatják, ha esetlegesen D-vitamin-hiánnyal küzdünk.

Hiányt jelezhet

  • ha felhevül a testünk 37 Celsius fokra, vagy annál melegebbre, miközben nem mozgunk, és a környezetünk sem forró, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, és ellenőriztetnünk a D-vitamin-szintünket,
  • ha kimerültnek érezzük magunkat, még akkor is, ha eleget alszunk esténként,
  • ha gyakran vagyunk levertek, különösen ha ez az érzés a kevesebb napsütéssel járó napokban jelentkezik.

A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozásában, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak növekedéséhez és fejlődéséhez. A D-vitamin megalapozza a csontok jó általános állapotát. Illetve ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer leküzdje a vírusokat és káros baktériumokat.

A D-vitamin pótlására szolgáló készítmények közül sokat – az OGYÉI-engedélyszámmal rendelkező termékeket – megvásárolhatunk egészségpénztári egyenlegünk terhére, de szerencsére finom ételekkel is „védekezhetünk”. Íme, a Nosalty.hu ajánlója:

Zsíros halak

A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Tejtermékek

A tejtermékekből is nyerhetünk egy kis D-vitamint. Egy pohár tej fedezi a D-vitamin-szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz a vitaminból, mint a többi sajt.

Gomba

A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.

Tojás

Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és télen növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.

Az eredeti cikk a Nosalty.hu-n jelent meg.

Fotó: Kamran Aydinov


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off