Mi köze az aranynak az egészséghez? (2021.11.01)

Az infláció – közel egy évtized után – az idén újra meghaladhatja a 4%-ot. Ebben a helyzetben nincs könnyű dolga annak, aki biztos helyen szeretné tudni a pénzét. Van egy ötletünk Önnek!

A HOLD Alapkezelő Alapblogon megjelent írásában azt elemzi, hogy megvéd-e bennünket az inflációtól az, ha aranyban tartjuk a megtakarításunkat. Az is sokszor felmerülő dilemma, hogy hogyan viszonyul az arany az egyéb befektetésekhez. Az alábbi sorokat a pénzügyileg tudatos olvasóinknak ajánljuk, és azoknak, akik egyszerre szeretnék megőrizni egészségüket és pénzük értékét.

 

Az arany és a nemesfémek általánosságban kockázatos tőkepiaci áruknak számítanak. Ez azt jelenti, hogy rövid távú magas potenciális hozam mellett komoly veszteség is érheti a befektetőket. Az utóbbi ötven évben nem egy olyan alkalom volt, amikor az arany erőteljes emelkedések után látványosan esett és évtizedekig nem érte el a korábbi legmagasabb árfolyamát. A legutóbb 2011 és 2021 között volt erre példa: az arany árfolyama szinte feleződött majd visszatért az előző csúcsához (illetve 2020-ban egy rövid ideig meg is haladta azt) – olvasható az elemzésben. 

Egy magyar befektető szemszögéből azonban más a helyzet. Ha valaki 10 évvel ezelőtt forintért aranyat vett, mára befektetése éves szinten átlagosan 4%-ot hozott. A profit azonban nem az arany teljesítményének, hanem a forint – dollárral szembeni – leértékelődésének köszönhető. Nem elég csupán az amerikai reálhozamok mozgását előre látni, a dollár-forint devizapár változását is figyelembe kell venni.

A HOLD Alapkezelő szakértője így érvel: az arany, mint befektetés forintban számolva jól teljesített az elmúlt 11 évben, átlagosan évente 8,75 százalékot hozott. Ehhez viszonyítva a magyar lakásárindex átlagosan 6,18%-kal emelkedett, a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX 6,5%-kal, a MAX (egy évesnél hosszabb futamidejű) magyar állampapírindex 6,92%-ot emelkedett. Ez alapján látszólag jól teljesített az arany, de az arany dollárban van denominálva a nemzetközi piacokon, így a teljesítményében érződik a devizahatás is. Amennyiben kiszűrjük a forint leértékelődését, a nemesfém – dollárban – átlagosan csupán 4,77%-ot hozott.

Arany vs. egészség

A Multi-Pay stratégiai partnere, a Patikapénztár év végi nyereményjátékának üzenete: a befizetett forintok hozamát nem csak a pénztárnak a befektetésein elért teljesítménye határozza meg! Az egészségre szánt megtakarítást gyarapítja a 20%-os, esetenként 30%-os szja-visszatérítés, és ne feledkezzünk meg az egészségnyereségről se!

Az egészségtudatos, rendszeresen befizető megtakarítók általában rendszeresen ellátogatnak a szűrővizsgálatokra, könnyebben megengedhetik maguknak, hogy sorban állás helyett a problémájukra azonnal választ kapjanak a magánegészségügyben, és egyre több esetben kihasználják a pénztár által kedvező áron kínált egészségbiztosítás nyújtotta kényelmet is.

De novemberben még többet ad a Pénztár a régi és új tagjainak. A december 20-ig egyösszegben legalább 36 000 forintot befizetők részt vehetnek a december 22-i nyereménysorsoláson, ahol a fődíj a jelen árfolyamon 1 000 000 forintot érő befektetési aranytömb, de a többi nyeremény is jól mutat a család karácsonyfája alatt.

Összesen 28 szerencsés pénztártag gazdagodhat patikás nyereménnyel a december 22-i sorsolást követően. A részleteket és a játékszabályzatot itt olvashatja.

További nyeremények, amelyek akár az Ön családját is gazdagíthatják

A hévízi Hotel Európa Fitben eltölthető kétszemélyes miniszünidő kiváló kikapcsolódást és remek feltöltődést ígér a család minden tagja számára. A szálloda minősített gyógyszálló, amely nemcsak a gyógyításra, hanem a megelőzésre is odafigyel. A szállodában az alábbi gyógyító és medical wellness kezeléseket kínálják, amelyekért fizethet patikakártyával:

  • Gyógymasszázs
  • Fizikóterápia
  • Gyógytorna
  • Reumatológia kezelések
  • Elektroterápia
  • Aeroterápia (oxigén inhaláció, sókamra)
  • Balneoterápia

A 100 ezer forintos ajándékkártyával a Wáberer Medical Center bármely szolgáltatását igénybe veheti akár az egyedülálló Walk-In Centerben, a Kardiológiai vagy az Ortopéd Centrumban. Akiknek nincs panaszuk, de szeretnének megbizonyosodni arról, hogy egészségesek, a menedzserszűrések közül választhatnak, a Komplex Esetek Központja pedig azok számára kínál azonnali segítséget, akik panaszaik hátterét szeretnék felderíteni laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segítségével.

A 20 ezer forintos Multi-Pay ajándékkártya remek lehetőség, hogy azzal lepje meg magát vagy szeretteit, amire igazán vágyik. Az elektronikus ajándékutalvány országszerte számtalan elfogadóhelyen költhető optikai termékekre, élelmiszerre, sportfelszerelésre, sportruházatra, műszaki cikkre, lakberendezésre, könyvre, ruházatra, vegyi árura, kozmetikai termékekre, játékra, építőanyagra, barkácsárura, vitaminra, egészségmegőrző termékekre.

A 10 ezer forintos Spar ajándékkártya bármely  SPAR, INTERSPAR, City SPAR, SPAR market és SPAR partner üzletben költhető, az 5 ezer forintos Rossmann ajándékkártyával pedig a drogérialánc üzleteiben fizethet bármely ott kapható termékért. 

Fotó: jcomp.com

 


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off