Madár István: az egészségmegőrzésbe való befektetés hozhat munkaerőt (2021.10.01)

Tíz éven belül akár félmillió ember tűnhet el a munkapiacról, a munkaerő-tartalékok pedig elfogynak. A koronavírusválság utáni munkaerőpiac kilátásairól beszélt a Recruitech BLUE 2021-en Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

A munkaerőhiány újra komoly kihívás a vállalatoknak, így a HR-nek is – írja a HR Portál. A foglalkoztatás a koronavírus-válság elején visszaesett, de mára visszaállt a válság előtti szintre. Ráadásul a válság hatásai nagyon heterogének a gazdasági szereplőkre nézve. Egyes területeket, mint a szálláshelyeket, a vendéglátást, a ruhaipart, gumi- és műanyagipart erőteljesen érintette a visszaesés, míg mások, mint a gyógyszeripar, gyorsan tudtak korrigálni. A pénzügyi területet, a vegyipart és az elektronikát nem érintette számottevően a válság, míg egyes területek – kommunikáció, gépgyártás – bővülni is tudtak foglalkoztatás szempontjából. 

A társadalmi csoportokat is különbözőképpen érintette a helyzet. A fiatalok nehezebben tudtak belépni a munkaerőpiacra, és demográfiai okokból is csökken az új munkavállalók száma. Az idősek, elsősorban a nyugdíjkorhatár emelése miatt kevésbé hagyják ott a munkapiacot, így összességében idősödő munkavállalókkal, öregedő piaccal számolhatunk az elemző szerint. 

Bár a foglalkoztatás visszatért a korábbi szintre, a munkaerőhiány még nem tart teljesen ugyanazon a szinten, de a folyamat iránya egyértelmű. A régióban Magyarországon a legerősebb a munkaerőhiány jelensége, vagyis a piac éhes a munkaerőre: 2030-ra akár 500 ezer munkavállaló tűnhet el a munkaerőpiacról, aminek demográfiai okai is vannak. Az évi 30–40 ezer fős halálozás súlyosan érinti a viszonylag fiatalabb, 40–60 év közötti és főleg férfi népességet. Ezt ugyan kompenzálja valamennyire a külföldről érkező munkaerő, de nem egyenlíti ki.

A munkaképes korú lakosságban rejlő tartalék az évtized második felére el fog fogyni. A csökkenésbe beletartoznak a fiatalon nyugdíjba vonulók (pl. Nők 40) – körülbelül 420 ezren –, és a reményvesztett munkanélküliek – kb. 150 ezren –, akik többnyire képzetlenek, és nem sok esélyük van a versenyszférában az elhelyezkedésre. Közülük az utóbbi években, akiket lehetett, a cégek felszívtak már betanított munkakörökre. 

Ennél feszesebb már nem nagyon lehet a munkaerőpiac, idézi Madár Istvánt a HR Portál cikke. A szakember a lehetőséget a munkaerő migrációjában és az egészségmegőrzésbe való befektetésben látja. Ebbe a munkáltatóknak is érdemes lesz áldozniuk, a képzés és a termelékenység technológiai alapú növelése mellett. (Forrás: HR Portál)

Fotó: freepik.com

 

Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off