Berobbant a fluktuáció a munkaerőpiacon (2021.10.01)

Az elmúlt öt év legalacsonyabb fluktuációját hagyta maga mögött a magyar munkaerőpiac 2020-ban, mégsem tarthatott sokáig a munkáltatók öröme. A koronavírus-járvány miatt javuló elvándorlási adatok mögött ketyegő bomba most berobbant, kilőtt a fluktuáció. Csak a negyedik hullámtól függ, hol áll meg – írja a HR Portál.

A múlt évben 3 százalékponttal, 29 százalékról 26 százalékra csökkent az átlagos fluktuáció, mutatott rá a HR-Evolution Kft. 2021 márciusában készült fluktuációbenchmark-kutatásának eredménye. 2020-ban mélypontra került az elvándorlás átlagos mértéke a hazai munkaerőpiacon.

A fluktuáció szektoronként eltérő értéket mutatott. A legmagasabb 2020-ban a termelésben volt (29 százalék), a szolgáltatószektorban pedig 24%. A pandémia a kereskedelemre volt a legjelentősebb hatással, ahol 32%-ról 18%-ra csökkent a fluktuáció mértéke.

A csökkenés a koronavírus-járvány fékező hatásának volt az eredménye. Ám hiába javultak a fluktuációs adatok, az azt kiváltó okok nem szűntek meg, sőt a pandémia újakat teremtett – idézi a HR Portál Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés-szakértőt, a HR-Evolution ügyvezetőjét.

Kivárás miatt csökkent a fluktuáció

A szakértő szerint a múlt év egy átmeneti időszak volt, amikor inkább a kivárás, mint a valódi elköteleződés miatt halasztották a váltást a munkavállalók. Ebben a bizonytalan helyzetben sokan „kivártak”, hogy ha kicsit rendeződik a munkaerőpiac, váltanak. A járvány fékező hatásának enyhülésével ez most be is következett.

A HR-Evolution előrejelzése szerint 2021-ben újra 30 százalék felett lesz az átlagos fluktuáció. A munkáltatók visszajelzésein alapuló piaci információk szerint óriási a feszültség a munkaerőpiacon. A drámai ütemben növekvő elvándorlási adatok mellett kilőttek a bérek a kékgallérosok körében, derül ki a cég adataiból. Budapesten és környékén 2018-ban 1100 forint volt az átlagos órabér, most, 2021-ben 29 százalékkal magasabb, 1420 forint, és egyre emelkedik. A pluszjuttatások terén még jelentősebb a változás. A pluszjuttatások mértéke átlagosan havi 50 ezer forint volt 2018-ban, ma már 144 ezer forint.

Munkáltatói reakciók

A koronavírus-járványra adott reakciójuk alapján a munkáltatók három nagy táborra oszlanak. A támogatók, akik emberközpontúan, valódi támogató hozzáállással voltak jelen munkavállalóik életében az elmúlt egy évben. A látszatintézkedők, ahol a támogatások inkább munkáltatóimárka-építési célokat szolgáltak, mint valódi segítségnyújtást. Végül a passzív vállalatok, ahol az emberi tényezők a háttérbe kerültek. Leginkább utóbbi két csoportot sújtja a fluktuációrobbanás.

„Ezek a fluktuációs értékek rendkívül magasak, óriási költséget és károkat jelentenek a munkáltatóknak. Mára eljutottunk oda, hogy az elvándorlás költségei és kára mindenhol jóval meghaladják a munkavállalók megtartásra fordítható befektetéseinek összegét. Ebben a munkaerőpiaci helyzetben, amikor egyszerre van jelen a fluktuáció és a munkaerőhiány, a bérnövekedés és a koronavírus miatti bizonytalanság és változások, egy munkáltató nem teheti meg, hogy ne fektessen munkavállalóinak elkötelezettség növelésébe” – tette hozzá Csikós-Nagy Katalin.

A fluktuációkezelés-szakértő kiemelte, hogy nagyon fontos ugyanakkor foglalkozni a koronavírus-járvány hatására megváltozott munkavállalói igényekkel. Ilyen például a munkába járással töltött idő, mely a szellemi dolgozóknál kardinális kérdés lett. Megtapasztalva az otthoni munka kényelmét, nem szívesen utaznak sokat a munkahelyre, egyre gyakoribb elvárás a home office. 

A fizikai dolgozók számára fontosabbak lettek a pluszjuttatások. Egyre tudatosabban figyelnek a testi és lelki egészségükre a kékgallérosok is, nem szívesen vállalnak már olyan műszakrendes munkát, ami hosszú távon egészségügyi károkat okozhat.

Multipayes juttatások a munkavállalók megtartása érdekében

Csekély értékű ajándék

 • Juttatás maximális összege: 16 740 forint/fő/év (évente egyszer, egy összegben)
 • Juttatásban részesülők köre: munkavállaló és közeli hozzátartozója
 • Juttatás adóterhe: 35,99 %
 • Juttatás felhasználási lehetősége: bármire költhető a Multi-Pay kártyaelfogadó helyeken
 • Juttatás felhasználásának határideje: korlátlan a Multi-Pay kártya lejárati idején belül (4 év)

A cég által gyártott vagy forgalmazott termék vásárlásának támogatása

 • Juttatás maximális összege: korlátlan
 • Juttatásban részesülők köre: munkavállaló
 • Juttatás adóterhe: 75,94%
 • Juttatás felhasználási lehetősége: a cég bármelyik üzletében vagy egy adott telephelyen költhető
 • Juttatás felhasználásának határideje: a kártya érvényességi idején belül (4 év)

Egészségpénztári célzott támogatás

 • Juttatás maximális összege: korlátlan
 • Juttatásban részesülők köre: pénztártag munkavállaló
 • Juttatás adóterhe: 35,99 %
 • Juttatás felhasználási lehetősége: szerződés szerint előre meghatározott célra (gyógyszervásárlás, optika, egészségügyi ellátás, stb.)
 • Juttatás felhasználásának határideje: a támogatói szerződésben meghatározott feltételek szerint

Egészségbiztosítás

 • Munkáltatói juttatásként maximális összege: korlátlan
 • Juttatásban részesülők köre: egészségpénztári tagsággal rendelkezők és közeli hozzátartozói
 • Juttatás munkáltatói adóterhe (célzott támogatásként): 35,99%
 • Juttatás felhasználási lehetősége: egészségügyi ellátás a csomagban meghatározott feltételek szerint

Egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

 • Juttatás maximális összege: korlátlan
 • Juttatásban részesülők köre: pénztártag munkavállaló
 • Juttatás adóterhe: 75,94% (a munkavállalónak a juttatás után járó 20%-os szja-visszatérítést figyelembe véve: 46,62%)
 • Juttatás felhasználási lehetősége: egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatások
 • Juttatás felhasználásának határideje: korlátlan

Fotó: unsplash.com

 

Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off