Céges segítség a gyereket nevelő munkavállalóknak (2021.09.01)

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995. évi CXVII. törvény, a továbbiakban: szja-törvény) 2019. január 1-jétől már nem tartalmazza az „iskolakezdési támogatás” adózására vonatkozó korábbi kedvező előírásokat, de ez nem jelenti azt, hogy a cégek ne tudnák mérsékelni dolgozóik szeptemberi kiadásait.

Tanévkezdéskor sok munkáltató juttatásokkal, hagyományosan úgynevezett iskolakezdési támogatással segíti a tanulmányokat folytató gyermekeket eltartó dolgozóit. Jóllehet a megszokott, kedvezményesen adózó iskolakezdési támogatás 2020. óta már nem létezik, a munkavállalók azonban várják a juttatást. Éppen ezért sok munkáltató továbbra is biztosítja ezt vagy ad valamilyen más jogcímen támogatást a gyerekes munkatársai számára.

Összegyűjtöttük a 2021-ben rendelkezésre álló lehetőségeket és azok adózását.

Támogatás pénzben, utalvány formájában

Értékhatár nélkül, akár a dolgozónak, akár közvetlenül (korhatár nélkül) a tanulónak, diáknak adhat a munkáltató iskolakezdési támogatást pénzben, utalvány formájában, természetben is. A Multi-Pay kártyán akár nevesíteni is lehet az iskolakezdési támogatást, amelyet a munkavállalók kényelmesen költhetnek a kártya 4 éves lejárati idején belül országszerte több ezer elfogadóhelyen.

Fő szabály szerint a juttatás révén az abban részesülő magánszemélynek jövedelme keletkezik, amelynek közterheit a juttatóval fennálló jogviszonya szerint, ennek hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani (számfejteni), befizetni, bevallani – hívja fel a figyelmet az Adózóna.

Ha természetben/utalvány formájában történik a juttatás, figyelembe kell venni szja-törvény 46. § (7)–(10) bekezdéseit, valamint a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 77. § (4) bekezdését, ami azt jelenti, hogy a juttatást terhelő szja-előleget, tb-járulékot a juttatónak akkor is meg kell állapítania és be is kell fizetnie, ha annak a bevételből történő levonására nincs lehetőség. Ilyenkor a magánszemély helyett megfizetett, követelésként nyilvántartásba vett szja-t beszámíthatja a magánszeméllyel szemben fennálló bármely kötelezettségébe. A magánszemélyt megillető munkaviszonyból származó rendszeres bevétel esetében a beszámítást követően kifizetendő összeg nem lehet kevesebb a minimálbér havi összegének 50%-ánál – írja az Adózóna cikke.

Ha a beszámítás nem lehetséges, az adóköteles bevételről kiállított igazoláson fel kell tüntetni a le nem vont adóelőleg összegét is, és fel kell hívni a magánszemély figyelmét arra, hogy az adóelőleg le nem vont részét köteles megfizetni. Az adóelőleg le nem vont részéről az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) rendelkezései szerint adatot kell szolgáltatni. A le nem vonható befizetett, követelésként nyilvántartásba vett tb-járulék elszámolása tekintetében pedig a juttató és a magánszemély megállapodása szerint lehet eljárni. Ha a juttató a követelést elengedi, az a magánszemély egyéb jövedelmeként adóköteles.

Támogatás csekély értékű ajándékként

Az évente a minimálbér 10%-áig – idén ez 16 740 forint – adható juttatást is „kinevezhetjük” iskolakezdési támogatásnak. Ennek adóvonzata jelentősen kedvezőbb, mint a béré: a juttatás 1,18-szorosa után kell 15% szja-t és 15,5% szochót fizetni, ami 35,99%-os közterhet jelent.

A kedvező adózás feltétele a munkáltatói nyilvántartás az ajándékozásokról. Csekély értékű ajándékot nemcsak a munkavállalónak, hanem a családtagjának is adhatja a vállalat, szintén az alacsonyabb közteherrel. Jól bevált formája a juttatásnak például a Multi-Pay elektronikus fizetőkártya, amely nevesített alszámlán kezeli a csekély értékű ajándékot is. A plasztikkal országosan számtalan helyen lehet fizetni (az elfogadóhelyeket itt tudja megnézni. Az elfogadott cafeteriaelemhez a csekély értékű ajándékot kell beírni).

Egészségpénztári önsegélyező szolgáltatás tanévkezdésre

Amennyiben a munkáltató az egészségpénztár palettáján megtalálható, és célzott támogatásként nyújtható tanévkezdési támogatás révén segíti munkavállalóját, ezt 0%-os adózással, korlátlan összeggel megteheti. A támogatás általános és középiskolás gyerekek beiskolázási kiadásainak, illetve egyetemi, főiskolai hallgató számára tandíj, kollégium, albérlet költségének fedezésére költhető.

Az igénybevett szolgáltatás után a munkavállalónak egyéb jövedelme keletkezik, melynek 87%-a után 15% szja-t és 15,5% szociális hozzájárulási adót, összesen 26,535% közterhet kell fizetnie az adott évre vonatkozó adóbevallásával egy időben. Az adóbevallás kitöltéséhez szükséges igazolást – feltüntetve az adó-visszatérítésre jogosító befizetéseket és az adófizetésre kötelezett szolgáltatásokat – a Multi-Pay stratégiai partnerei, a Patikapénztár és az Új Pillér Egészségpénztár minden évben elküldik a tagjainak január 31-ig.

A Patikapénztár feltételeiről ITT tájékozódhat.

Az Új Pillér feltételeiről ITT tájékozódhat.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off