Fontos a vérnyomásmérés a kánikulában! (2021.07.01)

A nagy meleg hatással lehet a szervezetre, ahogy a hőmérséklet- és frontváltozások is felerősíthetik a különböző betegségek tüneteit. Összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatosan néhány tanácsot a Hungimpex segítségével.

A hőségben az erek kitágulnak, így a szívnek erősebben kell dolgoznia. A magas vérnyomással, érelmeszesedéssel vagy keringési problémákkal küzdő embereknek viszont már nem olyan rugalmas az érrendszere, ezért nehezebben alkalmazkodik a környezeti hatásokhoz. A nagy meleg pedig gyakran vérnyomás-ingadozáshoz, szívritmuszavarhoz vagy akár ájuláshoz vezethet. Ha megérezzük az intő jeleket, igyekezzünk leülni és a lábat felpolcolni!

A hiedelmekkel szemben a melegben a vérnyomás leesik, főként az olyan betegeknél, akik vizelethajtó gyógyszert szednek. Az alacsony vérnyomás tünete lehet a fejfájás, heves szívdobogás, szédülés, légszomj vagy eszméletvesztés. Ilyen esetekben konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával, mert a nyári hónapokban könnyen előfordul, hogy módosítani kell a vérnyomásgyógyszer adagját.

Azt is tudni kell, hogy minden szervezet másképp működik, ezért érdemes rendszeresen mérni (akár naponta többször) és feljegyezni a vérnyomást, ami által jobban megismerhető a test reakciója a különböző időjárási viszonyokra és ez alapján könnyebb felkészülni a nehezebb időszakokra.

Vérnyomásmérőt Multi-Pay kártyával is vásárolhatunk az egészségpénztári alszámla terhére, illetve az ajándékzsebből például a Rossmannál vagy azokban a gyógyszertárakban, amelyek elfogadják ezt a zsebet.

Az Egészségőr  tanácsai a nyári hónapokra:

  • Érdemes ilyenkor többet pihenni és egészségesen étkezni. A túl sós, édes, fűszeres ételek vizet vonnak meg a szervezettől, ami kihat a folyadékháztartásra. Nagyon fontos a hidratálás is. A testhőmérsékletet pedig alacsonyabban tarthatjuk a napi többszöri zuhanyzással, vizes borogatással.
  • Fogyasszon alacsony nátriumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet a vízhajtó tabletták és verejtékezés által elveszített ásványi anyagok pótlására, illetve napi 1-2 dl frissen facsart narancslevet a kálium pótlására.
  • Kerülje a koffeintartalmú és alkoholos italokat, mert ezeknek vízhajtó hatásuk van.
  • A napi legalább 1,5-2 liter vizet ossza el egyenletesen úgy, hogy óránként mindössze 1-2 decit iszik, megakadályozva a szervezet túlterhelését.
  • A hőségben tartózkodjon az erőteljes mozgástól, gyors mozdulatoktól vagy a fizikai megterheléstől.
  • Nyaralás előtt konzultáljon kezelőorvosával és mindig vigye magával a gyógyszereit.

Fotó: freepik.com

 


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off