A Nébih a túlzott chia-mag fogyasztás veszélyeire figyelmeztet (2017.03.01)
Az aztékzsályamag (chia-mag) napjaink slágertermékének számít, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve. A napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett ugyanis emésztési problémákat okozhat – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A chia-mag magas, 18-30%-os rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában, de szakemberek szerint napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani belőle – hívták fel a figyelmet az MTI által idézett közleményben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy – azon túl, hogy emésztési gondokat okozhat – nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.
A chia-mag kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetevőként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető. A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt.
Az aztékzsályamag az Európai Unióban „új élelmiszernek” minősül, a forgalmazására irányuló kérelmeket a földművelésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok elsődleges értékelését pedig a Nébih végzi el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása.