2019. december
1. Céges meglepetéspénz Multi-Pay® kártyára

A munkateljesítményhez kötött prémium, bónusz, valamint a jogszabályban előírt bér, bérpótlék és egyéb bérjellegű kifizetés nem váltható ki béren kívüli juttatásokkal, az év végi „pulykapénz” viszont igen. Az egyes meghatározott juttatások körébe tartozó csekély értékű ajándék lehet erre idén a leggazdaságosabb forma.

Amennyiben az év során még nem használta ki a csekély értékű ajándék-juttatást, decemberben kellemes meglepetést okozhat vele a kollégáinak. A minimálbér 10%-áig 38,35%-os adóval adható a munkavállalóknak, illetve azok közeli családtagjának, de csak évente egyszer. Akkor sem adhatja többször, ha az előző alkalommal nem használta ki a juttatási maximumot, a 14 900 forintot.

Aki már élt a lehetőséggel a munkavállalói vonatkozásában, miért ne adhatna most decemberben a közeli hozzátartozóknak? Ehhez nem kell mást tennünk, mint beazonosítani a közeli hozzátartozót akár egy egyszerű írásos nyilatkozattal, amely tartalmazza a munkavállaló és a rokon nevét, valamint a rokoni fokozatot.

A csekély értékű ajándék költhetőségét nem korlátozza a törvény, azt a megajándékozott igény szerint bármire felhasználhatja. Ezért remek partner a Multi-Pay®, amely többek között a Budmil, a Tesco, az Auchan, a Spar, a MediaMarkt, a Decathlon, a Jysk, a Líra, a Takko üzleteiben költhető. Akkor sincs gond, ha a munkavállaló nem szeretné idén felhasználni a juttatást, az adószabályok a feltöltés pillanatára vonatkoznak. A kártyán lévő összeg egyben és több részletben is költhető, de ha lefogyott róla a pénz sem kell kidobni. A kártya négyéves érvényessége alatt bármikor tud rá a munkáltató utalni akár csekély értékű ajándékot vagy más, az adószabályok által megengedett juttatást.

Azok a munkáltatók, amelyek egészséget szeretnének karácsonyra adni a dolgozóiknak, szintén jó helyen járnak a Multi-Pay-nél. 

Karácsonyi ajándéknak akár egészségforintokat is adhat a munkáltató ugyancsak 38,35%-os adózással egészségpénztárba fizetett célzott támogatásként. Multi-Pay® kártyával a Patikapénztáron vagy az Új Pillér Egészségpénztáron keresztül biztosíthatjuk a támogatást, amely akár a már meglévő kártyákkal is költhető. Azoknak a munkáltatóknak, amelyek az év során már megkötötték a célzott támogatási szerződést, nem kell mást tenniük, mint beírni a havi adatszolgáltatásban a pulykapénzzel emelt összeget.

Nem bonyolultabb a dolguk a cégeknek, amelyek idén nem adtak célzott egészségjuttatást, de az év végi dolgozói juttatást szívesen adnák egészségcélra. A pénztárak oldaláról letölthető támogatási szerződés kitöltésével és multipayes ügyintézőjüknek való megküldésével jelezhetik a szándékukat. A támogatás feltétele a pénztári tagság. A még nem pénztártag munkavállaló az online belépési portálon néhány perc alatt azzá válhat ITT vagy ITT.

Fotó: unsplash.com

2. Jön a célzott biztosítás!

Januártól szolgáltatásalapú egészségbiztosítást is adhatnak munkáltató partnereink munkatársaiknak multipayes egészségpénztári támogatással. A 38,35%-kal adózó juttatás akár a cafeteriarendszerbe is beilleszthető vagy nyújtható azon kívül, béren felüli juttatásként.

Az eddig megismert adószabályok szerint az egészségpénztárba fizetett munkáltatói juttatások adózásában 2020-ban sem lesz változás: a munkáltatói tagdíj-kiegészítés bérként adózik, de a pénztártag a munkáltatói befizetés után is jogosult lesz a 20%-os adójóváírásra, míg a célzott támogatás adóvonzata továbbra is 38,35%.

A Multi-Pay® stratégiai partnerei, a Patika és Új Pillér Egészségpénztár az eddigi célzott támogatással adható csomagok mellett januártól új szolgáltatásként vezeti be a szolgáltatásalapú egészségbiztosítást. Több biztosítási csomag közül választhatnak a cégek, amelyek így minden munkavállalójuk számára megtalálhatják a legkedvezőbbet. A biztosított munkavállalók egészségügyi ellátásáról külön betegút-szervező gondoskodik.

Biztosítási csomagok igény szerint havi 3000–10 000 forint között

Az általuk kínált csomagokban megtalálható a 24 órás orvosi call-center, a szűrővizsgálat (akár évente), a második szakorvosi vélemény, fedezetet nyújtanak járóbeteg ellátásokra különböző értékhatárig akár korlátlan felhasználási területtel, diagnosztikára és laborvizsgálatokra, nagy értékű diagnosztikára és egynapos sebészeti beavatkozásra. Van konstukció, amely az előzménybetegségekre is nyújt szolgáltatást vagy tartalmaz pszichológiai tanácsadást.

Hogyan adhatok célzott biztosítást?

A munkáltatók a már idén jól bevált, kevés adminisztrációval járó célzott támogatási modell szerint nyújthatják munkavállalóiknak a biztosítási szolgáltatást is. Arra is van lehetőség, hogy az eddigi célzottan adott pénztári juttatás mellé kínáljanak biztosítást a munkatársak egy részének vagy mindenkinek, vagy új munkavállalókat vonjanak be a támogatottak körébe. Minden esetben szükség van érvényes támogatói szerződésre.

Mint minden célzott támogatást, a biztosítást is csak a pénztárban tag munkavállalók kaphatják, akik elfogadják a pénztár működési alapszabályát. Ezen felül a támogatásban részesülőknek alá kell írniuk a Biztosítotti nyilatkozatot, amely lehetővé teszi, hogy a szükséges adataikat átadjuk a biztosítónak, illetve az ellátásszervezőnek. Igény esetén a nyilatkozatok kitöltéséhez és a pénztári beléptetéshez biztosítunk segítséget.

A vállalatnak minden hónap 20-áig kell elküldenie számunkra az online bevallást, amely tartalmazza a biztosított nevét és adóazonosítóját, valamint a számára igényelt biztosítási csomag megnevezését. Ennek alapján a pénztár díjbekérőt küld, amely a biztosítási díjon felül tartalmazza a 6%-os pénztári jutalékot.

A munkavállaló követő hónap 1-től válik biztosítottá és tudja igénybe venni a szolgáltatást. Egészségi problémáját munkanapokon 8.00–20.00 óra között tudja telefonon bejelenteni az ügyfélszolgálaton, ahol válaszolnak a kérdéseire és megszervezik, hogy a lehető leggyorsabban kapjon időpontot a megfelelő magánegészségügyi szolgáltatóhoz. Bizonyos esetekben online időpontfoglalásra is van lehetőség.

A juttatás minden 16–65 év közötti pénztártag munkavállaló számára nyújtható, és a munkáltatón keresztül a pénztártagok által megjelölt 2–65 éves korú szolgáltatásban részesülő kedvezményezett – közeli hozzátartozó – is jogosult a biztosításra.

Miért éri meg?

A szolgáltatásalapú egészségbiztosítással rendelkező munkavállalók gyorsabban és rögtön a számukra szükséges orvosi ellátáshoz juthatnak. A munkáltató pedig elvárhatja, hogy a vizitre ne a munkaidőben kerüljön sor. Az egészségbiztosítás által kínált szűrővizsgálatok révén pedig idejében kiszűrhető a baj, így a munkavállaló kevesebb időt lesz kénytelen betegállományban tölteni és gyorsabban visszatér a munkába.

A juttatás a kedvező adózása miatt megtakarítást is jelent a bérhez képest. 10 ezer forintos havi díj esetén akár 4000 forintot is spórolhat a cég dolgozónként. Nem utolsó sorban pedig jelentősen erősödhet a munkavállalói lojalitás, hiszen ha valaki elmegy a cégtől, megszűnik a biztosítása.

Megtakarítás: havonta munkatársanként akár 4000 forint

További információért kérjük, keresse Pálffy Brigittát a munkaltato@patikapenztar.hu e-mail címen.

Természetesen, a dolgozók körében idén bevált, gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-vásárlásra, egészségügyi szolgáltatásra vagy bármely önsegélyező támogatásra nyújtott célzott csomagokat továbbra is változatlan feltételekkel adhatja munkatársainak a Multi-Pay-en keresztül.

Fotó: pexels.com

3. Nem változik a cafeteria 2020-ban

Egyelőre úgy tűnik, az idei adószabályok maradnak érvényben jövőre is. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató mindössze néhány juttatás között tallózhat. Kérdés, melyik növeli leginkább a munkavállalók elégedettségét. Az is lehet, hogy a néhány %-kal drágább támogatással lényegesen nagyobb örömet okozunk a munkavállalóknak.

Idén már hozzászoktak ahhoz a munkáltatók, hogy nagyon leszűkült a kedvezményesen adózó juttatások köre. Adómentesen fizethetik az óvoda és bölcsőde díját, illetve a sport- és kulturális eseményre szóló belépőjegyet. A béren kívüli juttatás kategóriában egyedül a SZÉP Kártya marad továbbra is. 32,5%-os adózással és az ideihez hasonló értékhatárokkal tölthetik fel mindhárom alszámlát. Összesen évi 450 ezer forintot tudunk erre a célra elkölteni kedvezményes adózással. Ha ennél többet szeretnénk adni, a maximum feletti részre 38,35%-os közterhet számolhatunk. A szálláshely alszámlára évi 225 ezer forint támogatást, a vendéglátás alszámlára 150 ezer forintot, a szabadidő alszámlára 75 ezer forintot adhatunk. A legtöbb költés évek óta a vendéglátás alszámláról történik, ami valószínűleg jövőre is igaz lesz. Ezt a juttatást a munkavállalók a melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) tudják költeni a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra.

Egyes meghatározott juttatás (adóteher: 38,35%)

Évente egy alkalommal, a minimálbér 10%-ának megfelelő mértékben részesülhetnek multipayes csekély értékű ajándékban a munkavállalók. Ennek adóvonzata 38,35% és évente egyszer – 10%-os minimálbér-emeléssel számolva – legfeljebb 16 390 forintig adható. (a csekély értékű ajándékról lásd 1. hírünk).

Szintén így adózik az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba célzott szolgáltatásra fizetett munkáltatói támogatás, kivéve a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra történő befizetés. Utóbbi után a munkáltató nem fizet adót, a munkavállaló számára azonban egyéb jövedelem keletkezik és ennek megfelelően adóköteles. Ezen a jogcímen tudunk adni például tanévkezdési támogatást, egyetemi, főiskolai támogatást (tandíj, kollégium, albérlet költsége) vagy lakáshitel-támogatást adni.

Béren felüli juttatási lehetőségek és adóterhük, 2020

Adómentesen adható
   Óvoda, bölcsőde díja
   Sport- és kulturális eseményre belépőjegy
Béren kívüli juttatás (adóteher: 32,5%)
   Széchenyi Pihenő Kártya évi 450 ezer forintig
       Szálláshely zsebbe 225 ezer Ft
       Vendéglátás zsebbe 150 ezer Ft
       Szabadidő zsebbe 75 ezer Ft
Egyes meghatározott juttatás (adóteher: 38,35%)
   Csekély értékű ajándék a minimálbér 10%-áig évente egyszer
   Önkéntes pénztári célzott szolgáltatás

A Multi-Pay® egyedülálló ajánlata

Az adózási szabályok nem zárják ki, hogy a munkáltatók a cafeteriamenübe betegyenek olyan korábban népszerű juttatásokat, amelyek ugyan bérként adóznak, de a munkavállalók már megszokták, ragaszkodnak hozzá. Ilyen például a saját termékre, szolgáltatásra költhető egyenleg biztosítása, amely idén az összes multipayes forgalom több mint 75%-át adta.
A munkavállalók és a családtagjaik általában szeretik a vállalat termékeit, ezért szívesen vásárolják meg a mindennapi életben szükségeseket házon belül, amivel pénzt és időt is spórolnak. A boltnak is jó: a saját munkavállalói is vevőkké válnak, a juttatás végül visszafolyik, növeli az üzlet forgalmát.

A kártyás juttatás kényelmes és biztonságos a munkáltatónak, akik

  • a már jól ismert, könnyen kezelhető, ügyfélbarát elektronikus felületen intézhetik a juttatással kapcsolatos teendőket, tölthetik fel a bevallásokat, ellenőrizhetik a teljesítéseket.
  • Az összeget egyben, számla ellenében kell elutalni a Multi-Pay®-nek, a munkavállalók pedig két munkanapon belül költhetik a pulykapénzt.

Fotó: freepik.com

4. Legyen elkötelező vezető!

Az erős munkavállalói elkötelezettséghez három dolog elengedhetetlen: a szervezeti agilitás, a tehetségfókuszú gondolkodás és az elkötelező vezetők. Ezek egysége nagymértékben hozzájárul az üzleti eredményességhez – derül ki Kincentric Legjobb Munkahelyek Program felmérésének adataiból.

A fizetés távol marad az elkötelezettséget leginkább erősítő tényezőktől. Ugyanakkor a munkavállalók elégedettsége idén kis mértékben csökkent a bérezéssel kapcsolatos témákban, és a béren kívüli juttatásokkal elégedetlenek a leginkább – mutat rá a Kincentric Legjobb Munkahelyek Program felmérése. Többen egyetértenek azzal, hogy az egyéni teljesítmény hatással van a javadalmazásra, vagyis jó hír, hogy a teljesítményalapú bérezés/juttatási rendszer erősödni látszik. Ez azért is jó hír, mert az elkötelezettség és a fizetés kapcsolatában sokkal fontosabb, hogy az egyén látja-e, hogy amennyiben kiemelkedő teljesítményt nyújt a vállalat sikerességének érdekében, azt erkölcsileg és anyagilag is elismerik.

Összességében azonban tovább csökkent a dolgozói elkötelezettség Magyarországon, miközben a Legjobb Munkahelyek egyre jobban kiemelkednek az átlagból – mutat rá az idei felmérés.

Az erősen elkötelezett többet tesz

A Legjobb Munkahelyeken a munkavállalók 46%-a erősen elkötelezett, míg az átlagos cégek esetében ez a kollégák kevesebb, mint negyedére igaz. Az erősen elkötelezettek sokkal többet hajlandók tenni a vállalatért, mint a csak mérsékelten elkötelezett kollégáik. Az ’egy hajóban evezünk’ analógiát használva az erősen elkötelezettek azok, akik teljes erőbedobással és lelkesedéssel dolgoznak a cég érdekében: rájuk lehet leginkább számítani az üzleti eredmények szempontjából, hiszen nagyobb erővel és jó irányba húzzák a hajót, vagyis a céget. A Legjobb Munkahelyek húzóereje az erősen elkötelezettek nagy arányát jelenti a szervezetben, - és náluk szinte minden felsővezetőről elmondható az erős elköteleződés.

Kérdés, a menedzsment hogyan éri el az elköteleződést.

„A munkavállalói élmény fejlesztése az egyik kulcsa az elkötelezett munkavállalói bázisnak, éppen ezért érdemes stratégiai szinten megközelíteni azt a kérdést, hogy hogyan érzik magukat a kollégák a munkavállalói életciklus különböző állomásain. Felméréseink igazolják, hogy az első időszakban szerzett negatív élmények nagymértékben hozzájárulhatnak a vállalat korai elhagyásához. A Legjobb Munkahelyek esetében azt látjuk, hogy ők nagy hangsúlyt fektetnek a frissen belépettek úgynevezett onboarding időszakára, így a beillesztésük során már az első hat hónapban is magasan tudják tartani a munkatársak elkötelezettségét (90%), és ez később sem csökken olyan mértékben, mint az átlagos magyar munkahelyeken.  – mondta Pék Eszter, a Legjobb Munkahelyek Program vezetője. (A teljes cikket itt olvashatja.)

A Patika-csoport tapasztalata azt mutatja, az egészségcélú juttatások minden élethelyzetben és munkavállalói életciklusban növelni tudja az elköteleződést és a lojalitást, különösen, ha személyre szabottan, az adott munkavállaló igényeinek leginkább megfelelő csomag részeként kapja. A célzott támogatás ezt a differenciálást is lehetővé teszi a munkáltatóknak.

Fotó: unsplash.com

5. Karácsonyi csapatépítés: közös mézeskalács-sütés

A Patika-csoport csapata ezzel a glutén- és tejmentes mézeskalács-recepttel kíván minden munkáltató partnerének és munkatársaiknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és testi-lelki egészségben gazdag új évet.

Sok cégnél okoz gondot, hogy mivel köszönje meg munkatársainak és partnereinek az egész éves munkájukat, együttműködésüket. Ehhez szeretnénk segítséget adni az alábbi glutén- és tejmentes mézeskalács-recepttel, amelyet elkészíthetünk közösen a munkatársakkal, így mindenki hozzátehet valami „személyeset” az ügyfélajándékokhoz. Karácsonyi ráhangolódásnak, csapatépítésnek sem utolsó a közös sütögetés! Az elkészítéshez sok kacagást, az elfogyasztásához jó étvágyat kívánunk!

A gluténérzékenység vagy cölikália az egyik leggyakrabban emlegetett ételintolerancia fajta, ezért megkértük Koháriné Szabó Évát, az Íz-Lik alapítóját – aki maga is érintett és legalább 200 isteni receptje van –, hogy ossza meg velünk kedvenc mézeskalács-receptjét.

Az Íz-Lik mézeskalács hozzávalói:

  • 550 g naturbit alfa mix liszt
  • 125 g méz 🍯
  • 150 g cukor
  • 150 g liga margarin
  • 3-4 teáskanál naturbit mézeskalács fűszer
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 egész tojás
  • Nyújtáshoz: rizsliszt

Elkészítés

Melegítsük össze (de ne forraljuk fel!) a mézet, a cukrot és a fűszerkeveréket, majd keverjük hozzá a margarint és hűtsük le kissé (ne legyen forró, de legyen még meleg). A liszthez keverjük a sütőport, a tojásokat verjük fel villával. Öntsük a liszt közepébe a meleg mézet, a felvert tojásokat és gyúrjuk össze. Érdemes gumikesztyűben dolgozni, mert nagyon ragacsos a tészta!

A begyúrt tésztát gyúrjuk át rizsliszttel megszórt felületen és csavarjuk frissen tartó fóliába. Tegyük minimum 2–3 órára a hűtőbe, de maradhat akár egész éjszakára is. Mielőtt szaggatni szeretnénk, tegyük fél órára a konyhapultra és alaposan gyúrjuk át. Rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagra és szaggassuk tetszőleges formával.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre. Mindig a színét figyeljük!

A gluténmentes alapanyagokat Éva itt szerzi be: hunorganic.com/mentes-webaruhaz/

Gluténmentes termékekért fizethetünk Patikakártyával a DM üzleteiben, más beszerzőhelyeken pedig kérjünk számlát és számoljuk el utólag a pénztári megtakarításunk terhére.

Blog: glutenmentesizlik.com 

Facebook: www.facebook.com/groups/151218462011439/

Fotó: unsplash.com

6. Cofidis: átlagosan 38 ezer forintot költenek a magyarok karácsonykor

Az MTI-nek küldött közlemény szerint az idén is a 18-69 éves lakosság nyolctizede fog ajándékot vagy ahhoz szükséges alapanyagokat vásárolni. Saját kezűleg továbbra is a magyarok ötöde tervez ajándékot készíteni. Az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszíne idén is a pláza, ezt követik a hiper- és szupermarket.

A karácsonyi vásárlási trendekben fordulat, hogy idén körülbelül 10%-kal kevesebben terveznek webshopból vagy szaküzletből ajándékot venni, mint tavaly. A felmérés szerint a legnépszerűbb ajándék még mindig a kozmetikum, a ruha, a könyv, az élelmiszer és a játék. Ezeket akár Multi-Pay® kártyával is meg lehet vásárolni a széles elfogadói hálózat bármely üzletében országszerte.

Érdemes ellenőrizni a www.multi-pay.hu oldalon, hogy mekkora egyenleg áll rendelkezésére az egyes zsebeken. Akár az ajándékok, akár a karácsonyi menühöz szükséges alapanyagok bevásárlásában kiváló partner a Multi-Pay® kártya. Használja fel az egyenlegét, hogy ne nehezedjen akkora teher a családi büdzsére az ünnepek előtt!

Karácsonyi menü okosan


Drágább ajándékokat, mint például ékszereket vagy wellness-, utazás- vagy belépőjegyeket a válaszadók kevesebb, mint ötöde tervez vásárolni – írták a Cofidis elemzői. A felmérés szerint a karácsony kapcsán felmerülő terhek a nők vállát jobban nyomják, és túlhajszoltabbnak is érzik magukat, mint a férfiak. Mégis összességében a nőkre jellemzőbb, hogy az ünnepeket örömnek és nem tehernek élik meg. De a mérleg összességében pozitív: a magyarok hattizede szereti a karácsonyt, és csak 16%-a nem.

A multipayes munkáltató is hozzájárulhat a dolgozója gondtalan karácsonyához, ahogyan azt 1. hírünkben részleteztük.

Fotó: pexels.com