2019. augusztus
1. Iskolakezdési támogatás 38,35% adózással

Bár a megszokott iskolakezdési támogatás már a múlté, a Multi-Pay® kártya számos lehetőséget kínál a munkáltatóknak, hogy hozzájáruljanak munkatársaik megnövekedett kiadásaihoz szeptember környékén.

Júliusi hírlevelünkben a hagyományos iskolakezdési alszámla feltöltésének feltételeiről írtunk, ezúttal pedig a csekély értékű ajándék iskolakezdési támogatásként való felhasználási lehetőségére hívjuk fel munkáltatóink figyelmét.

2019-ben a csekély értékű ajándék évi egy alkalommal adható a minimálbér 10%-áig kedvezményes adózással. A juttatásban részesülhet a munkavállaló, de kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön, mint például a Multi-Pay® kártya. További feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható és az adókedvezmény érvényesítéséhez kötelező az is, hogy a vállalat vezessen nyilvántartást a juttatásról.

– Tökéletes motivációs eszköz lehet idén a csekély értékű ajándék, amely után a magánszemélynek nem keletkezik adókötelezettsége. A legfeljebb 14 900 forintos juttatás 1,18 szorosa (Szja tv. 69. § (2) bekezdés b) pont) után a munkáltató 15% szja-t és 17,5% szociális hozzájárulási adót, összesen tehát 38,35%-os közterhet fizet szemben a bérre rakódó 78,95%-kal – mutat rá Kardos György cafeteriaszakértő, a Multi-Pay® kiemelt tanácsadó partnere. Hozzáteszi: ha azonban csekély értékű ajándékként biztosítunk iskolakezdési támogatást, a karácsonyra adott bejgli már bérként adózik, akkor is, ha a két juttatás együttes értéke sem éri el a maximálisan adható 14 900 forintot.

Különösen fontos a jó kollégák megbecsülése akkor, amikor a cégek számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő hiánya jelenti. A PwC felméréséről ITT olvashat.

2. Évi 358 milliárd euróba kerül a szakképzett munkaerő hiánya

A közép- és kelet-európai (KKE) magánvállalkozások számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti, amely akadályozza a növekedésüket is. Ebben a helyzetben felértékelődnek a munkáltató és munkavállaló közötti összhang megteremtésének eszközei.

A PwC 358 milliárd euróra becsüli a régióban a munkaerő-hiány miatt elmaradt bevételeket, csupán a magánvállalkozásokat vizsgálva. Viszonyításképp: ez több mint Horvátország, Magyarország és Szlovákia együttes GDP-je.

„A szakképzett munkaerő hiánya korlátozza a vállalatokat a kibontakozásban: csökkenti a bevételeket és jelentős hatással van a gazdasági növekedésre a KKE régióban. Az EU-n kívülről érkező bevándorlás szigorodó korlátozása nehezíti a problémát, mint ahogy az is, A régió magánvállalkozásai kiélezett versenyben állnak a munkavállalókért azokkal a multinacionális vállalatokkal, amelyek nagyobb költségvetéssel és erősebb munkaadói branddel rendelkeznek. A régió demográfiai jellemzői – alacsony születési ráta, öregedő népesség és a gazdasági migráció – szintén súlyosbítják a helyzetet” – mondta Juhász Gergely, a PwC Magyarország magánvállalkozásokért felelős cégtársa.

A vállalkozások igényei és a társadalmi elvárások közötti összhang megteremtéséhez a PwC szakértője szerint elengedhetetlen a vállalkozások és az oktatásért felelős szervek párbeszéde, figyelembe véve a szükséges felsőfokú képesítéseket. Nagy Sándor, a Multi-Pay Zrt. nemrég kinevezett vezérigazgatója szerint a béren felüli juttatási rendszer is fontos a munkáltató és munkavállaló közötti összhang megteremtéséhez.

– A magánvállalatok számára a brandépítés egyik fontos, ha nem a legfontosabb eszköze a juttatási rendszer. Az adott támogatásokkal tudják kifejezni, hogy a cég milyen értékek mentén létezik az üzleti világban, a profitmaximalizáláson túl milyen humáncélok fontosak az alapítók vagy a vezetők számára. Ilyen lehet a család, az egészség, a biztonság, a fenntarthatóság. Ezek az elvek, többek között a juttatási stratégiában jelenhetnek meg és így nemcsak a dolgozói lojalitás fokozásának lehetnek az eszközei, hanem a közösség- és márkaépítésnek is – mutat rá Nagy Sándor, aki szerint a munkáltatók számára kiemelt fontosságú munkavállalóik egészségének megőrzése és védelme, amiben szintén számos ki nem használt lehetőséget biztosít a hatályos juttatási rendszer a cafeteria jelentős átalakítása ellenére is.

– A csapatépítés mellett például a szűrővizsgálatok is hozzájárulhatnak a közös sikerhez – véli a szakember.

Fotó: pxhere.com

3. Jó hír! Több egészséges élelmiszer lesz a polcokon

Az elmúlt öt évben 18-ról 31%-ra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak. Igaz, a felmérés Németországban készült, de a trend globálisan is érvényes.

A ZDF német közszolgálati televízió honlapja a GfK piackutató eredményeire hivatkozva azt írja, hogy lassan „kötelező elem” lesz a kiskereskedők számára, hogy egészséges és társadalmilag felelős termékeket is kínáljanak a fogyasztóknak, főleg a középosztályhoz és a felsőbb társadalmi rétegekhez tartozó vásárlóik megtartása érdekében.

Szerencsére bővül az egészséges élelmiszerkínálat a hazai áruházakban is, ahol sok kasszában fizethetünk Multi-Pay® kártyával az ételfogyasztási alszámláról (az elfogadóhelyek aktuális listáját ITT találja). Figyelem! A szakképzésben résztvevő tanulók számára kibocsátott Multi-Pay® kártyára feltöltött összeget a szerződéses elfogadóhelyeken kizárólag fogyasztásra kész hideg- és meleg ételre lehet költeni!

A multipayes egészségpénztári megtakarítás terhére is vásárolhatunk egészséges menüt: a gluténmentes termékek tartoznak az elszámolható kategóriába.

Ha cukormentes, kelendőbb

A GfK adatai szerint a legújabb fogyasztói trend az, hogy egyre több vásárló fordul a cukormentes, kalóriaszegény élelmiszerek felé, mivel legtöbben az élelmiszerek cukortartalmát tekintik elsődleges információnak arra vonatkozólag, hogy egy termék egészséges-e. Nem véletlen, hogy Németországban a nagy élelmiszerláncok közül néhányan, például Lidl és a Rewe hosszú ideje csökkenti saját márkás termékei cukor- és sótartalmát.

A nagy üdítőital-gyártók is egyre több cukormentes terméket kénytelen piacra dobni a kereslet növekedése miatt (a cukros üdítők egészségkárosító hatásáról ITT olvashat). „Tartós és erőteljes trendet tapasztalunk a kalóriaszegény és kalóriamentes termékek irányába” - erősítette meg a ZDF-nek Detlef Gross, az Alkoholmentesital-gyártók Gazdasági Szövetségének vezetője.

Az egyértelmű trend miatt a nagy élelmiszeripari konszernek és édességgyártók, köztük a Nestlé, a Danone, a Dr. Oetker, a Haribo mind stratégiaváltásra, termékeik cukortartalmának csökkentésére készülnek, és új „light” változatok piacra dobását tervezik a csokoládétól kezdve a joghurton és pudingon át a gumicukorig – írja a ZDF.

Trendi a hús- és alkoholmentes is
4. Legyen egészségtudatos, kerülje a cukros üdítőket!

A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – idézte a BBC hírportálján megjelent cikket partnerünk, a Patika Egészségpénztár.

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint 100 ezer embert követtek nyomon öt éven át. Azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek több mint 5%-a cukor volt, tehát ide sorolták a gyümölcsleveket (a hozzáadott cukor nélkülieket is), a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek. Megvizsgálták a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró kalóriás italokat is, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és a rák kockázata között.

British Medical Journalban megjelent tanulmány eredményei azt mutatták, hogy naponta 100 milliliter cukrozott ital – körülbelül heti két doboz –, elfogyasztása 18%-kal emeli a rák kockázatát. A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki daganat. Ha naponta még 100 millilitert ittak volna, akkor ezer résztvevőnél néggyel több, vagyis 26 rákos eset lett volna a tudósok szerint. A résztvevők közül összesen 2193 embernél alakult ki daganat, 693-an mellrákosok, 291-en prosztatarákosok és 166-an bélrákosok lettek. Annyi biztos, hogy akik a legtöbb cukros italt itták, (mintegy 185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosok, mint akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert).

Egy lehetséges magyarázat, hogy a cukros italok növelik a rák kockázatát, de az is lehet, hogy a cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak – például több sót és kalóriát visznek be naponta –, és az utóbbiak, nem pedig a cukros italok fokozzák a rák veszélyét. A kutatás nem magyarázta meg, hogy függ össze a cukros italok fogyasztása és a daganat kialakulása, ehhez további tanulmányokra lesz szükség. Az elhízás sok rákfajta komoly rizikófaktora, a túlzott cukorbevitel pedig növeli a túlsúly esélyét.

„A cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg” – mondta Mathilde Touvier, a kutatás egyik résztvevője. A Sorbonne tudósai szerint szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók, amelyek például az italok vonzó színét adják.

„Tudjuk, hogy a cukros italok növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a túlsúly, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Mi kimutattuk, hogy fogyasztásuk a rák veszélyének fokozódásával is összefügghet” – idézte az MTI Touvier-t.

Fotó: pxhere.com

5. Augusztusban is részt vehet ingyenes szűrésen

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja egész nyáron és még ősszel is tart. Ne maradjon le az augusztus végi lakossági nyílt napokról, ahol pontos tájékoztatást kaphat az egészségi állapotáról és sokat megtudhat arról is, hogy miért éri meg az egészségpénztári tagság.

A szűrés során fél óra alatt 37 féle vizsgálatot végeznek el az ország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában, egy csaknem húsz méter hosszú, speciális eszközökkel felszerelt szűrőkamionban. A program szükségességét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az elmúlt években megvizsgáltak 6–7%-ának kórosnak tekinthető a vércukorszintje, a megjelentek közül sokaknál derült ki vérnyomásprobléma és átlag 10%-ban voltak azok, akiknél az EKG mutatott rá valamilyen rendellenességre.

Az egyik legjelentősebb népbetegségnek azonban az elhízás tűnik: a megjelent nők 59%-ának, a férfiak 45,6%-ának volt a normál értéket meghaladó a haskörfogata és ennél is nagyobb arányban voltak azok, akiknek a testzsírtömeg indexe került kóros tartományba.

Az elhízás nem hungarikum, de az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk az OECD jelentése szerint. Ráadásul egyre több túlsúlyosból lesz elhízott és az elhízásnak is egyre súlyosabb formái jelennek meg, ami intő jel. Az azonnali életmódváltás és a megelőzés nagyon fontos lenne. A szűrésen résztvevők a szűrőkamion előtti területen felsorakozó életmód-tanácsadóktól kaphatnak ehhez hasznos tanácsokat.

Augusztusi lakossági szűrőnapok a Multi-Pay® stratégiai partnere, a Patikapénztár támogatásával

  • Augusztus 24.

    Norbi Update LowCarb Családi Életmód Nap, Budapest

  • Augusztus 25.

    Forever Living Products Családi Életmód Nap, Bicske

  • Augusztus 28–29.

    Vital Active Családi Életmód Nap, Szeged, Széchenyi tér

Fotó: pxhere.com
6. Dr. Gyulai Zoltán válaszol: Miért ártalmas a feleslegesen szedett antibiotikum?

Záros határidőn belül csökkenteni kell az antibiotikum-fogyasztást és elérni a gyógyszer minél ésszerűbb alkalmazását annak érdekében, hogy a lehetséges minimumra szorítsuk az antibiotikum-rezisztenciát. Nem is gondolnánk, mekkora egészségügyi katasztrófához vezethet, ha ez nem sikerül!

Azok a baktériumok, amelyek rezisztenssé válnak, túlélik az antibiotikum-kezelést, tovább szaporodnak és hosszabb lefolyású betegséget vagy akár halált okoznak. Az Európai Antibiotikum Nap (EAAD) alkalmából 2018 novemberében megjelent adatok szerint évente 33 ezer ember hal meg fertőzésben az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok miatt. Ráadásul a rezisztens baktériumok által okozott fertőzések gyógyítása hosszabb ideig tart, drágább antibiotikumokat igényel és a mellékhatások is súlyosabbak.

– A szervezetünkben a sejtjeink számát is meghaladja a baktériumok mennyisége, amelyek számos ponton járulnak hozzá az egészséges működéshez. Ebbe a kényes egyensúlyba minden antibiotikum belepiszkál: azokat a jó baktériumokat is elpusztítja, amelyek a kórokozók elszaporodását gátolják. Az egyre ellenállóbbakkal szemben viszont hatástalan lesz a gyógyszer, így végül a baktérium győz. Evolúciós harc zajlik a baktériumok és az antibiotikumok között, és egyelőre az előbbiek állnak nyerésre. Mivel a baktériumok száma 20–30 percenként megduplázódik, ráadásul nagyon gyorsan adják át egymásnak az információt, a feleslegesen szedett antibiotikum hatására vészes tempóban nő az antibiotikum-rezisztens törzsek száma – mutat rá Dr. Gyulai Zoltán, a Multi-Pay® kártyát is elfogadó FirstMed magánklinika belgyógyász szakorvosa.

A folyamatot jelentősen fokozza és gyorsítja az antibiotikumok túlzott és nem megfelelő alkalmazása. Sőt! Az antibiotikum súlyos allergiás reakciókat is okozhat, ahogyan ez egy 12 éves kisfiú esetében előfordult. A háziorvos megállapította a tüdőgyulladást, felírta az antibiotikumot, majd a történet kéthetes kórházi kálváriával folytatódott.

– A gyógyszer nagyon súlyos allergiás reakciót, Steven-Johnson szindrómát okozott. A fiam testének számos pontján, a nyálkahártyán hatalmas hólyagok jelentek meg. Nagyon nehezen gyógyult, két hetet töltöttünk a Heim Pál kórházban, a kezelés alatt kilenc kilót fogyott – mesél a szörnyű megpróbáltatásról az édesanya.

Szülőként gyakran elbizonytalanodunk, hogy a lázas, torkát fájlaló gyerekkel rohanjunk-e azonnal orvoshoz, és vajon jó-e ha már az első napon belevágunk az antibiotikum-kúrába.

– Nekünk, orvosoknak az sem jó, ha a beteg túl korán, és az sem, ha túl későn jön. A náthával még nincs dolgunk, a tüdőgyulladás viszont már gyógyszeres kezelést igényel. Vannak, akik tiltakoznak az antibiotikum ellen, mások kizárólag akkor távoznak elégedetten, ha azt írunk fel. Ha nincs elég idő a betegre, a betegség alapos kivizsgálására, az orvos inkább felírja a kért szert. Egy nemrég készült amerikai kutatás is ezt igazolta: inkább az idősebb és a nagyon elfoglalt orvosok adnak antibiotikumot, hogy a betegelégedettséget növeljék. Másik oldalon azonban az interneten és a közösségi médiafelületeken terjedő információáradat átalakította a betegek hozzáállását. Régen a paciensek azért keresték fel az orvost, hogy a gyógyulásukhoz szakembertől kérjenek útmutatást, de ma Dr. Google után a második szakvéleményért érkeznek, kész diagnózisokkal és kezelési tervvel. Arra kell időt szakítani, hogy elmagyarázzuk, az adott tünetre miért nem írjuk fel az antibiotikumot. A gyógyszer elmúlt közel százéves története arra is rávilágított, hogy milyen veszélyekkel jár az indokolatlan használata. Szerencsére a FirstMednél minden betegre jut legalább fél óra, ami elég idő az alapos vizsgálatra, a lehetséges kezelések megbeszélésére és az egészségtudatosság fokozására, ezért nálunk csak akkor kap a beteg antibiotikumot, ha az valóban indokolt – mondja Dr. Gyulai Zoltán.

A rezisztens kórokozók okozta fertőzések megállításáért egyénileg is sokat tehetünk megfelelő higiéniai és életmódbeli előírások betartásával, mint például szexuális együttlétek során való védekezéssel, élelmiszerek megfelelő előkészítésével és tárolásával, valamint rendszeres kézmosással. 

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne antibiotikum-rezisztenciáról többet tudni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a klinikával, belgyógyászaik örömmel állnak rendelkezésére.

Fotó: pxhere.com