2019. július
1. Munkavállalói idén is örülnek az iskolakezdési támogatásnak

A 2019-es cafeteriaszigorítások hatására az iskolakezdési támogatás idén bérként adózik, mégis számos vállalat felkínálja érintett munkavállalóinak. A juttatás plusz értékkel bír a bérhez képest: a dolgozók számára törődést, odafigyelést és támogatást jelent.

Hosszú évek óta állandó témája a júliusi Multi-Pay® hírlevélnek a kedvezményesen adható iskolakezdési támogatás, amit általában ilyenkor utaltak a cégek az arra jogosult munkavállalóiknak. Idén azonban okafogyottá vált a kérdés. Vagy mégsem?
Tény, első pillantásra a munkáltatónak semmi előnye nem származik a támogatásból, hisz az ugyanannyiba kerül számára, mint a munkabér. Alaposabban átgondolva a kérdést azonban ez nem így van. Egyrészt az alapbér emelése magával hozza a különböző jogcímen járó bérpótlékok és távolléti díjak növekedését, másrészt a dolgozók számára a pénznél többet jelentenek bizonyos jólléti juttatások. Sokan számítanak például az évek óta megszokott, a szeptemberi tanévkezdést megkönnyítő pluszpénzre is.

Ennek az elvárásnak a Multi-Pay® számos partnere idén is eleget tesz és feltölti az iskolakezdési alszámlát az érintettek számára. A szülők a juttatást – az adószabályoktól függetlenül, ahogyan eddig – kényelmesen költhetik tankönyvre, taneszközre és ruházatra a multipayes elfogadóhelyeken (országszerte közel 3000 üzletben).

2019-ben a juttatással kapcsolatosan semmilyen korábbi szigorú korlát nem köti a munkáltatók kezét, de a tetszőleges körben, tetszőleges összeggel biztosítható béren felüli juttatás legegyszerűbben továbbra is Multi-Pay® kártyán adható. A hosszú évek alatt bevált feltöltési rend sem változott: a cég egyetlen utalással befizetheti a Multi-Pay® Zrt. számára az összes dolgozóra vonatkozó összeget és feltöltheti az ehhez tartozó bevallást honlapunkon. Az iskolakezdési támogatás bérként adózik, azaz a 2019. július 1-től hatályos 17,5%-os szociális hozzájárulási adót figyelembe véve a juttatásra vonatkozó összes teher 78,95%.

Várjuk régi és új munkáltatói partnereink jelentkezését. Azok a cégek, amelyek korábban nem vagy nem multipayes egyenlegen biztosították dolgozóik számára a juttatást, idén új elektronikus utalvánnyal lephetik meg dolgozóikat. A munkavállalók a szükséges adatok beérkezését követően, egy héten belül kézhez kaphatják speciális multipayes iskolakezdési kártyájukat.

Megtartani vagy megszerezni?

Manapság egyik sem könnyű cégvezetői feladat. A cégek szinte valamennyi ágazatban küzdenek a munkaerőhiánnyal és a magas fluktuációval. Az egyik nagy kérdés, hogyan tehetünk szert elkötelezett munkatársakra. Az elköteleződés gyakorlatilag az összes ismert teljesítmény mutatóval korrelál, a munkahelyi hiányzásoktól kezdve a selejtes termékek számán át az ügyfélértékelésekig. 2014-ben a Towers Watson kutatói bevezették a fenntartható elköteleződés fogalmát, ami akkor valósul meg, ha a dolgozó

  • hajlandó extra erőfeszítést tenni a szervezet céljai iránt,
  • érzi a szervezet támogatását,
  • energetizált, megvalósul az egyéni jóllét érzése.

A kutatás szerint a munkavállalók elköteleződését nem a tradicionális jutalmazásközpontú elemek erősítik leginkább, hanem azok, amelyek a cégkultúrára és a kapcsolati elemekre vonatkoznak. A korábban megszokott extrajuttatások, mint például az iskolakezdési támogatás vagy a dolgozók egészségére való odafigyelés is ilyen lehet, ha azok az adókörnyezettől függetlenül a cégkultúra részévé válnak.

2. Júliustól 17,5%-ra csökkent a szochó

A tavaly év végén előrevetített módosítás jelentősen kihathat a cafeteriára. Ahol a cégek bruttó keretet határoztak meg, a dolgozók többet kapnak kézhez, van azonban, ahol akár csökkenhet is a munkavállalók által költhető juttatás. A végső egyenleg nagyban függ az adott cég szabályzataitól, és a munkavállalóval történő megegyezéstől.

Július 1-től 19,5%-ról 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó, ismertebb nevén a szochó. Az évközi változás fontos kérdéseket vethet fel a cafeteriajuttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS elemzése. Az adótanácsadó szerint a két százalékpontos adócsökkentéssel a munkaadók mindenképp jól járnak, hiszen mérsékli a bruttó munkabéreket terhelő járulékot. És mivel – ahogyan arra a MAZARS korábban többször is rámutatott – a bérekre rakódó közterhek mértéke hazánkban különösen magas, ez a változtatás szükséges volt.

„Ugyan a módosítás jó irányú elmozdulást jelent, az év közbeni változtatás számos kérdést vethet fel, leginkább a cafeteriára vonatkozóan. Itt ugyanis a munkáltatón kívül a munkavállalók is jól járhatnak, hiszen a cafeteria elemek adózásánál bizonyos esetekben ők lehetnek a haszonélvezők. A munkabér mellett ugyanis több béren kívüli juttatáselem is a szociális hozzájárulási adó alapját képezi. Így a kedvező évközi változás a cafeteriára is kihathat, az azonban egyelőre kérdéses, hogy miként” – mondta H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

Ki nyer, ki veszít?

A válasz leginkább attól függ, hogy az adott cég cafeteria rendszerében a munkavállalónak járó összeget bruttó vagy nettó módon határozták-e meg. Az is döntő lehet, hogy a munkáltató milyen belső szabályzatot alakított ki erre vonatkozóan. A munkaadók ugyanis legtöbbször előző év végén hirdetik ki a cafeteria csomagokat, ám az már eltérő, hogy ezeket pontosan hogyan kezelik. Sokan belső szabályzatban rögzítik, hogy a nettó juttatási összegek egész évben változatlanok maradnak, így az adócsökkentés a dolgozónak fizetett összegeket nem érinti, és a kapcsolódó nyilatkozatok felülvizsgálata sem szükséges.

„Azaz a módosítással a munkáltató ugyan jól jár, a munkavállaló azonban ugyanannyit kap, mint korábban. Elképzelhető ugyanakkor olyan helyzet is, hogy a szabályzat csak bruttó keretet rögzít. Ilyenkor a munkavállalók akár jogosan is követelhetik, hogy az évközi adócsökkentés miatt magasabb nettó cafeteria juttatást kapjanak. Ha ez így van, akkor a munkáltatónak az egyes juttatáselemek nettó értékét újra kell számítania, ami viszont többletmunkát okoz nekik” – hangsúlyozta H. Nagy Dániel.

Az időzítés sem mindegy

Fata László cafeteriaszakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a július 3-án kifizetett júniusi munkabér a korábbi 19,5%-os szochóval adózik, az ugyanezen a napon feltöltött egészségcélú egészségpénztári célzott támogatásra vagy a SZÉP kártyára már az alacsonyabb adókulcs vonatkozik.

A béren kívüli juttatások – ide már csak a SZÉP kártya három zsebe tartozik – adója mostantól 32,5%-ra csökkent (a juttatás értéke után a munkáltató 15% adót és 17,5% szochót fizet). Az egyes meghatározott juttatások – például az egészségpénztári célzott támogatás – közterhe pedig 40,71%-ról 38,35 %-ra mérséklődött (az átadott érték 1,18-szorosa után 15% adót és 17,5% szochót kell fizetni).

Csökken a munkavállaló adóterhe a célzott önsegélyező szolgáltatás után

Az önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói célzott szolgáltatás után a munkáltató nem fizet adót, mivel az a munkavállaló számára egyéb jövedelem és a pénztári befizetésekből igényelt szolgáltatás értéke után neki kell megfizetnie az adót. Ennek mértéke a szochócsökkentést követően a szolgáltatás értékének 27,625%-a. Ha például a munkáltató befizetett 15 ezer forintot célzott önsegélyező támogatásként – számol Fata László –, a munkavállaló pedig 10 ezer forintot költ, akkor a 17,5% szociális hozzájárulási adót és 15% személyi jövedelemadót a 10 ezer forint 85%-ára fizeti meg a munkavállaló az adott évre vonatkozó adóbevallásával egyidejűleg.

3. Amíg a felnőttek pihennek, a diákok dolgoznak

Nyáron a szünetelő diákok felválthatják szüleiket a munkában. A fiatalok lelkesek, szívesen dolgoznak és valódi megoldást nyújthatnak a nyári szabadságolások miatti munkaerő-kiesésre – hívta fel a figyelmet Virág Viktor a MADS Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. A Multi-Pay® kártya pedig valódi megoldás a diákok étkezésére adható kedvezményes juttatásra.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató rendelkezik a munkavállaló szabadságának egy részével. Amennyiben a dolgozó máshogy nem nyilatkozik, vagy nem nyilatkoztatják, a munkáltató kiadhat összefüggően 14 nap szabadságot. A termeléssel, logisztikával foglalkozó szektorokban nem ritka, hogy a munkáltató vetésforgóban küldi szabadságra a dolgozóit nyáron, így a kiesett munkaerő miatt hosszabb időre csökkenhet a cég hatékonysága.

„Nagyobb vállalatok esetén nem ritka, hogy nyáron akár több száz diákot is alkalmaznak, hogy felváltsák a szabadságra ment kollegákat. A diákok nyáron gyorsan tanulnak, szívesen elköteleződnek több hétre is, így könnyen pótolni tudják a kiesett munkaerőt” – mondta Lator Sándor a MADS Iskolaszövetkezet elnöke.

A Prohuman munkatársainak tapasztalata szerint egyre keresettebb a diákmunka, nyáron pedig tovább nő a fiatalok száma a munkaerőpiacon. Azok a diákok, akik évközben heti 20–25 órát dolgoznak, nyáron akár 40–48 órát is munkával töltenek. „Az országos statisztikák szerint tavaly körülbelül 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron, idén pedig további 20%-os növekedést várunk – mutatott rá Juhász Csongor, a Prohuman vezetője.

Tavaly óta nem változott a diákmunka jogi szabályozása. Diákként továbbra is csak iskolaszövetkezeten keresztül lehet dolgozni. Diáknak számít ilyen szempontból az, aki nappali tagozatos képzésben vesz részt, aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és nem töltötte be még a 25. életévét. Már 15 éves kortól lehet munkát vállalni a nyári szünetben, 16 évesen már iskolaidő alatt is, de csak maximum 8 órát napközben. 18 éves kor alatt szülői engedély szükséges. A szerződést természetesen írásba kell foglalni, és szükséges a bérről is megállapodni, amely nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél, ami 2019-ben bruttó 857 Ft/óra. A diákoknak a bruttó bérükből 15% szja-t kell fizetniük.

A nyári diákmunkatársakat is megilleti a kedvezményes étkeztetési juttatás, amelyet egyre több cég Multi-Pay® kártyán ad át a fiataloknak. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az elektronikus étkezési utalványra feltöltött juttatást a diákok kizárólag élelmiszerre tudják költeni az élelmiszerzseb elfogadásra a Multi-Pay® Zrt.-vel szerződést kötött elfogadóhelyek valamelyikén.

Mindenki jól jár
4. Október 31-re változott az ügyfélátvilágítás határideje

Fellélegezhetnek az ügyfélazonosításra kötelezett szolgáltatók és ügyfeleik, így minden egészségpénztári tag is, aki még nem tett eleget a pénzmosás elleni törvény előírása szerinti teljes körű azonosításnak. A parlament az eredeti, június 26-i határidőt több mint négy hónappal meghosszabbította és október 31-ig kitolta.

Néhány héttel az eredeti határidő előtt a Pénzügyminisztérium (PM) azt közölte, hogy mintegy kétmillió bankszámla – ez az összes számla ötöde – tulajdonosa még mindig nem pótolta hiányos adatait. Június 24-ig – a parlamenthez benyújtott módosító javaslat napjáig – a szám a felére csökkent, de még így is nagyon sokakat, több mint egymillió főt fenyegetett a veszély, hogy június 26. után zárolják a számláját. Bár az adatok a banki ügyfelekre vonatkoznak, a meghosszabbított határidőt az egészségpénztárak is üdvözlik, hiszen az önkéntes kasszák tagjai szintén érintettek lehetnek.

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) értelmében a pénzügyi intézményeknek – így a Multi-Pay® egészségpénztári partnereinek is – el kell végezniük ügyfeleik teljes körű átvilágítását. Ez a lakossági ügyfelek esetében azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a törvényben előírt személyes adatokat és rendelkezni kell a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányok másolatával, valamint a kiemelt közszereplői státuszt igazoló nyilatkozattal. Az a pénztártag, aki ennek nem tesz eleget a törvényben meghatározott határidőig, az azonosítás pótlásáig nem tudja igénybe venni a pénztári szolgáltatásokat.

A 2019. évi XLIX. törvény


Köszönjük az együttműködésüket azoknak a multipayes pénztártagoknak, akik már eleget tettek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek személyesen vagy postai úton. Egyben kérünk minden pénztártagot, akinek erre eddig nem volt lehetősége, hogy segítse a munkánkat és mielőbb juttassa el a Patikapénztárhoz vagy az Új Pillér Egészségpénztárhoz a szükséges dokumentumokat személyesen (1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy postai úton (1535 Budapest, Pf. 861.):

1) az érvényes személyazonosító okmánya mindkét oldalának olvasható másolatát aláírva,
2) a lakcímkártyájának csak a lakcímet tartalmazó oldalának olvasható másolatát aláírva,
3) a pénztár weboldaláról letölthető közszereplői nyilatkozatot (Patikapénztár, Új Pillér Egészségpénztár)

A határidő módosítására azért volt szükség, mert a Magyar Bankszövetség jelezte a kormányzat felé, hogy az eredeti, június 26-i határidőig az ügyfelek jelentős részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le. A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek – olvasható a parlamentnek benyújtott törvénymódosítási javaslat indoklásában.

Az Európai Unió pénzmosás elleni irányelvei és a pénzmosás elleni nemzetközi sztenderdek is előírják, hogy nemcsak az új ügyfelek esetében lépnek előtérbe egyes új és erősebb szabályok, hanem átmeneti idővel a már meglévő ügyfelekre is ki kell terjeszteni a fent említett erősebb ügyfélátvilágítási intézkedéseket.

5. A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

A barnazsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát.

Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van. „A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet. Előbbi a cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukor- és a vérzsírszint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A mostani az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. A felfedezésnek komoly társadalmi hatása lehet, hiszen az elhízás egyre komolyabb globális egészségi probléma és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet stimulálása része lehet a probléma megoldásának.

A kutatócsoport őssejt-kísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, bevontak embereket, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e. Az általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát. „Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért meg tudtuk vizsgálni, hogy ha valaki elfogyasztott egy kávét, forróbb lett-e a barnazsírszövete” – magyarázta Symonds. Az eredmény pozitív volt. A kutatóknak most azt kell kideríteniük, hogy a kávéban lévő koffein vagy másik összetevő segíti-e a barnazsírszövet aktivizálódását. „Jelenleg koffein táplálékkiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük van-e hasonló hatásuk” – közölte a professzor, aki szerint, ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló vagy glükózszabályozó program részeként lehet majd használni.

6. A munkahely környéke is számít!

Az irodák környezete, ellátottsága lényeges kérdés sok munkavállaló számára – derült ki a GfK felméréséből. A dolgozók hétköznapi teendőik nem elhanyagolható részét a munkahelyük környékén intézik, akár Multi-Pay® kártyával.

Az irodaházi dolgozók – saját bevallásuk szerint – átlagosan munkaidejük 80–90%-át az irodaépületen belül töltik. Nagy részük azonban naponta legalább egyszer elhagyja az épületet munkaidőben; csupán kisebb részük az, aki egyáltalán nem teszi ki a lábát az épületből a munkaidő kezdete és vége között. A kutatásból kiderül, az irodaházakban dolgozók elsősorban kellemesebb környezetre – zöldterületekre, rendezettségre, tisztaságra, leülésre és pihenésre alkalmas szabadtéri helyekre – vágynak, és a parkolási lehetőségek fejlesztése is gyakran elhangzó kívánság.

Az irodaházakat környező területek egyik legfontosabb funkciója mégis az étkezés, az étkezőhelyek biztosítása. Az irodaházakból kijáró dolgozók mintegy 50%-a tér be napi rendszerességgel valamilyen környékbeli vendéglátóhelyre, elsősorban ebédidőben. A legnépszerűbbek a kifőzdék és gyorséttermek, valamint a különféle ételbárok és pékségek, de viszonylag sokan választják a gyorsétteremláncokat vagy az utcai falatozókat, büféket is. Emellett nem elhanyagolható azok aránya sem, akik elvitelre – munkahelyi vagy menet közben történő fogyasztásra – vásárolnak élelmiszert, akár vendéglátóhelyen, akár valamilyen (főként kisebb alapterületű) élelmiszerüzletben.

A Multi-Pay® kártya hagyományos funkciói között szerepel a munkahelyi étkezés vagy az ételfogyasztás alszámla, amely segítségével a munkáltató könnyedén hozzájárulhat munkavállalója egészséges étkezéséhez is. A fizetőkártyát elfogadó szolgáltatók köre széles, a kisebb boltoktól a legnagyobb hipermarket-láncokig, de igény esetén arra is van lehetőség, hogy a Multi-Pay® szerződjön az irodaház közelében található üzlettel vagy a munkahelyi kantint üzemeltető vállalattal, ha az még nem kártyaelfogadó partnerünk.