2019. június
1. Új vezérigazgató a Multi-Pay Zrt. élén

2019. május 1-től Nagy Sándort nevezték ki a Multi-Pay Zrt. új vezérigazgatójának. A szakember tanácsadóként régóta segíti a vállalat munkáját, mostantól pedig az operatív vezetés is a feladatai közé tartozik.

Szakmai karrierje során Nagy Sándor számtalan cég nyereséges működéséhez járult hozzá pénzügyi tapasztalataival. Több mint egy évtizedig volt a Magyar Honvédség pénzügyi vezetője, majd az Óbuda-Kalász Beton Kft.-nél töltött be gazdasági vezető pozíciót, később a Robert Bosch Kft. főkönyvelőjeként tevékenykedett és számviteli vezetőként dolgozott az S. V. Saxum Kft.-nél. 2000 szeptemberétől saját cégén keresztül segítette társadalmi szervezetek – szakmai érdekképviseletek, alapítványok–, nonprofit, valamint termelő és kereskedelmi tevékenységet folytató társaságok gazdasági tevékenységét. Nagy Sándor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) felügyelőbizottságának tagja.

Az új vezérigazgató célja, hogy a 100%-ban hazai tulajdonban lévő Multi-Pay Zrt.-t új növekedési pályára állítsa. Fontos feladatának tekinti a több kereskedelmi vállalatnál már bizonyított ajándékkártya-üzletág további bővítését és a Hűséges vagyok program újraértelmezését.

– A Multi-Pay-nél minden szükséges tudás rendelkezésre áll ahhoz, hogy partnerei optimális ráfordítással a lehető legtöbb új vevőt érjék el, hatékonyan növeljék a cég márkaértékét, ezáltal pedig az egyre élesebb piaci versenyben is biztosan megtartsák régi vásárlóikat – nyilatkozta Nagy Sándor kinevezése kapcsán. Hozzátette: az ajándékutalvány ma már vitathatatlanul vevői elvárás, amelyet a kereskedelmi láncok ágazattól függetlenül igyekeznek kiszolgálni. Az alkalomra szabható elektronikus utalvány a kasszáknál tetszőleges összeggel feltölthető és később az egyenleg tetszőleges részletekben költhető, így maximális szabadságot biztosít az ajándékozónak és a megajándékozottnak is. A Multi-Pay® kártya szinte bármely típusú POS-terminálon lehúzható, ehhez csupán a terminál beállítására van szükség. A kártyaterhelést saját engedélyezési háttérrendszer támogatja, ami a szolgáltatás árazását lényegesen kedvezőbbé teszi más hasonló megoldásokhoz képest. Ezáltal akár a legkisebb üzletek számára is megengedhetővé válik az innováció.

2019-ben a többfunkciós kártya a legkényelmesebb, a jogszabályi feltételeknek is megfelelő eszköz arra, hogy a vállalatok biztosítsák a diákok számára törvényben előírt étkezési juttatást. Az étkezési hozzájárulást külön alszámlán kezeli, amely lehetővé teszi a pénz dedikált költését. A munkáltatók online feltöltési felületen, havi egyszeri utalással biztosíthatják a támogatást, amelyet a diákok kényelmesen költhetnek számos élelmiszerláncnál és étkezőhelyen, valamint arra is van lehetőség, hogy egy a munkáltató által megjelölt elfogadóhelyre korlátozódjon az ételfogyasztási egyenleg költése.

Fotó: freepik.com

2. Sokat tehetünk a bőrrák ellen Multi-Pay® kártyával

Egyre több a melanomás beteg Magyarországon, pedig a megbetegedés kockázata kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető. Az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos felnőttek és gyermekek esetében egyaránt, az ehhez szükséges kozmetikai szerek pedig számos multipayes egyenlegből megvásárolhatók.

„A nyár közeledtével nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálat mellett a melanoma megelőzésében a rendszeres önvizsgálat és az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos felnőttek és gyermekek esetében egyaránt. A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ugyanis az UV fény által okozott bőrkárosodást jelzi. Sőt! Az árnyék, a felhős égbolt és a víz sem óv meg a napsugárzástól, e körülmények között is érdemes védekezni az UV sugarak ellen” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke.

A szoláriumozás a napozás biztonságosabb alternatívájának tűnhet, azonban egy friss nemzetközi tanulmány szerint ez is egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát és a melanoma kialakulását. Nemzetközi viszonylatban a magyarok különösen veszélyeztetettek, hiszen az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban, ez a nemzetközi átlag duplája.

A megelőzés legfontosabb 5 lépése

  1. Rendszeres önellenőrzés: megfelelő fényviszonnyal ellátott helyiségben, szabad szemmel vagy tükör segítségével rendszeresen érdemes átvizsgálni a bőrfelületet. A változásokat érdemes rögzíteni, akár fényképezőgép segítségével.
  2. Bőrgyógyászati vizsgálat: a bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el 3 héten belül, vagy egy korábban ismert anyajegy alakjában, színében, méretében változást észlelünk.
  3. Szolárium elkerülése: a WHO szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő. A szolárium UV sugarai károsítják a bőr DNS-ét és bőrrák kialakulásához vezethetnek.
  4. Kontrollált napozás: a hirtelen, intenzív és direkt napozás nem javasolt. Annak érdekében, hogy elkerüljük a napégést, bőrpírt 11:00 és 15:00 között nem érdemes napra menni.
  5. Fényvédelem: olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA és UVB sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet.  A fényvédő krémeken túl a megfelelő ruházat nyújtja a legjobb védelmet a napfénnyel szemben. A legjobb, ha a megfelelő öltözék mellett, széles karimájú kalappal és polaroidos napszemüveggel is védekezünk a napfény káros hatásai ellen. Mindezeket a Multi-Pay® kártya ajándék alszámlájáról és az OGYÉI engedéllyel rendelkező termékeket akár egészségpénztári egyenlegéből is megvásárolhatja.

(Forrás: Magyar Dermatológiai Társulat)

A melanoma nem válogat
3. Biztosítás nélkül ne induljon útnak!

Sokféleképpen készülhetünk a nyárra, akár Multi-Pay® kártyával is. Megvehetjük a naptejet, az ajándék alszámla terhére vásárolhatunk nyári ruhát, kerti bútort, kozmetikumot és még hosszasan sorolhatnánk, mi mindent. De mi van akkor, ha a jól előkészített utazásunk során baleset ér bennünket vagy ellopják a gondosan összeállított csomagunkat?

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legutolsó publikált adatai szerint 2017-ben valamivel több mint 12,5 milliárd forintot tett ki az utasbiztosítások összege, éves összehasonlításban 17%-kal bővült ez a részpiac. Tavaly szeptemberig a díjbevétel meghaladta a 11,3 milliárd forintot, ami a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 26%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az utasbiztosítások több mint 40%-át a három nyári hónapban kötik meg az ügyfelek, a tavaly közvetített utasbiztosításoknál a megjelölt utazási célok közül a leggyakoribb (38%) a városlátogatás volt – közölte a Netrisk.hu. Az internetes biztosításkötési lehetőségek terjedésével párhuzamosan évek óta többen vannak azok, akik csak az utazás napján kötnek biztosítást. Ennek ellenére már jóval az indulás előttérdemes alaposan tanulmányozni az egyes biztosítók ajánlatait, mert sok eltérés lehet köztük. A biztosításközvetítő-portál felületén például öt szolgáltatási elem (orvosi ellátás, baleseti halál, poggyász, műszaki cikk, felelősség) tekintetében magunk határozhatjuk meg a biztosítási összeg mértékét, és a rendszer kiegészítőként további szolgáltatásokat is felkínál, mint például a jogvédelem, a repülőgépes kiegészítő, a gépjármű asszisztencia, az útlemondás vagy az extrémsport-biztosítások.

Az utolsó napon kötött biztosítások esetében pedig két dologra mindenképp figyeljünk:

  • a díjfizetés kizárólag bankkártyás fizetéssel teljesíthető,
  • a biztosítási fedezet értelemszerűen csak az adott nap hátralévő részére vonatkozik.

A Netrisk közleménye szerint 2018-ban a tengerparti nyaralások adták a szerződések 25%-át, míg a síelések a 12%-át. A célpontok háromnegyede hat országot érintett: a legtöbben, a kiutazók 30%-a Ausztriába tartott, Horvátországba a turisták 24%-a ment, Görögországba 7%-uk, 5-5% pedig Angliát, Franciaországot és Csehországot választotta. Az utazók 42%-a gépkocsival jutott el a kiválasztott úti céljához, de a repülőgépes utak aránya is elérte a 37%-ot. A biztosított külföldi utak átlagos hossza 7 nap volt.

A legjobbak

A mintegy 8000 ügyfél szavazata alapján idén is átadták az Év Utasbiztosítója 2018 díjat. Az ügyfélszavazás alapján a nyertesek sorrendben a Mapfre Asistencia S.A. magyarországi fióktelepe, az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. és az Allianz Hungária Biztosító Zrt. voltak.

4. A hazai természetes fürdővizek többsége kiváló vagy jó minősítést kapott

A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ha belföldi nyaralást tervez, véletlenül se felejtse otthon Multi-Pay® kártyáját!

Az NKK összesítése szerint a 2018-ban üzemelő 253 fürdőhelyről nagyon pozitív a kép; az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 233 természetes fürdővíz 79%-a kiváló, 13%-a jó, 5%-a tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc, többségében tiszai fürdőhely esett. A fürdésre nem engedélyezett vizek, a nem kijelölt fürdőhelyek vizének minőségét azonban nem ellenőrzik, így itt a fürdőzés azért sem javasolt, mert esetleg a higiénés feltételek sem adottak a balesetveszélyen túl.

A legnépszerűbb természetes fürdővizeink – a Hévízi-tó, a Tisza vagy a Balaton – környékén számtalan gyógyhotel is várja a vendégeket, akik a pihenés napjai alatt szeretnének beutaló és hosszú várakozás nélkül gyógyulni, akár az egészségpénztári megtakarításuk terhére. ITT találja a Multi-Pay® kártyát elfogadó 116 hotelt. Bizonyos szállodákban a multipayes ajándék és ételfogyasztási zseb is költhető, míg vannak olyan wellness hotelek, amelyek nem szerepelnek a listában, de a kezelések áráról az egészségpénztár nevére kiállított számlát a partnerpénztárainkban utólag elszámolhatja a pénztártag.

Magyarországon leggyakrabban fogászati, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, mozgásszervi kezelést kínálnak a hotelek, de van, ahol a vendégek néhány diagnosztikai vagy laborvizsgálatot is elvégeztethetnek a nyaralás során. Keresett wellness-szolgáltatás a masszázs is, de a szállodák által kínált többféle lehetőség közül kizárólag a gyógymasszázs (SZJ száma 85.14, TEÁOR kódja pedig 86.90.) tartozik az elszámolható szolgáltatások körébe!

5. A legjobb alternatíva az öngondoskodási megoldások között

A Multi-Pay® kártyával is költhető patikapénztári és újpilléres egyenlegekhez a pénztártagok összesen több mint 12%-kal több egyéni befizetéssel járultak hozzá 2019. első negyedévében, a korábbi év hasonló időszakához képest. Az egyéni befizetések megugrása is mutatja az egészségpénztárak szerepének felértékelődését.

A magyar egészségügy helyzetét nemzetközi összehasonlításban vizsgáló GKI tanulmány szomorú képet fest a hazai állapotokról: a magyarok egészségi helyzetéről, az egészségügyre szánt kiadásokról és azok finanszírozásáról, az ellátórendszer állapotáról és az egészségügyben dolgozókról. A Friedrich Ebert Stiftung (FES) alapítvány támogatásával készített, most publikált GKI tanulmány szerint nincs olyan terület, amely ne a nemzetközi mezőny – benne a V4-ek – sereghajtói közé sorolná Magyarországot. Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy a lakosság egyre nagyobb hányada keres valamilyen öngondoskodási formát, és jut el az egészségpénztárakhoz.

A Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak tagjainak száma 1%-kal 900 ezerre emelkedett 2019. első negyedévében. A kasszák a vagyonukat 2,1%-kal 52,6 milliárd forintra növelték, de a teljesítményüket jobban mutatja, hogy összesen 12,2 milliárd forint értékben finanszírozták a tagok által összesen 2,3 millió alkalommal igénybe vett szolgáltatásokat. „A tagok egészségének megőrzésében továbbra is kiemelkedő szerep jut a pénztáraknak” – fogalmazott dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

A Patika-csoport pénztárainak teljesítménye is ezt igazolja: a 20%-os állami támogatás alapját képező egyéni befizetések látványosan, 12%-kal bővültek 2019. első három hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A taglétszám alakulása szintén mutatja, hogy erősödik a lakosság öngondoskodásra való nyitottsága: ebben az időszakban több mint háromszor annyian léptek be, mint tavaly március végéig. Az egyéni befizetéseknél látható növekedés azt mutatja, hogy a pénztártagok továbbra is bíznak a pénztárakban, egyre több szolgáltatást ezen keresztül vesznek igénybe, hisz az intézményrendszer a legjobb alternatívát kínálja az öngondoskodási megoldások között köszönhetően a 20%-os adó-visszatérítésnek. Május végéig már 263 millió forintot utalt vissza a NAV tagjainknak, és ez a várható összegnek még kevesebb mint a fele! A tavalyi befizetések, a prevenciós költések és a 24 hónapos lekötések alapján idén 485 millió forint érkezhet vissza a tagok számláira.

Nincs pénz, nincs egészség


Fotó: pxhere.com

6. Kihívások előtt a munkáltatók

Akik ma belépnek a munkaerőpiacra, várhatóan hétszer fognak munkahelyet váltani. Vajon milyen módon tudják a cégek nemcsak magukhoz vonzani, hanem akár hosszú évekre maguknál is tartani az embereket?

Ma egyértelműen a keresleti oldal dominál a magyar munkaerőpiacon – szögezte le Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfolio HR Revolution 2019 konferencia nyitóelőadásában. A munkaerő-megtartás az egyik legnagyobb kihívás a foglalkoztatók számára az MKIK elnöke szerint: egyre inkább eltűnnek a határok a felsőoktatás és a középfokú képzések között, és minden korábbinál nagyobb szerepe van a life long learningnek. Ugyanakkor a munkaadók is megtanulták már azt, hogy a bér önmagában már nem szempont: a munkakörnyezet javítása, a mobilitás erősítése, a rugalmas munkavégzés is fontos. A fiatalok számára pedig a munka-magánélet egyensúlya is létkérdés: elsősorban ahhoz a munkahelyhez lojálisak, amely gondoskodó vállalatként odafigyel az egészségükre, lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést, és nem akarja a dolgozóit „túlhasználni”.

A Pénztárszövetség múlt évben készített felmérése is rámutat arra, hogy az embereknek komoly igényük van a munkáltatói segítségre. A kutatásban megkérdezett munkavállalók 70%-a lényegesnek mondta, hogy munkáltatójuk hozzájáruljon a takarékoskodásukhoz akár nyugdíj-, akár egészségcélra.

Idén is megéri az egészségcélú juttatás

2019-ben a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások bérként adóznak, de a Pénztárszövetség elemzése szerint a juttatás továbbra is az egyik legkedvezőbb alkalmazottaknak adható béren kívüli juttatásnak számít. A munkáltatói hozzájárulás után ugyanis a tagok is igénybe vehetik az adójóváírást. Ennek eredményeként 100 forintonként közel 10 forinttal több jut az alkalmazottaknak a pénztári takarékoskodáshoz adott hozzájárulással, mintha ugyanazt bérként adná oda nekik az adott munkáltató.

Továbbra is 40,71%-os közteherrel adhatnak a munkáltatók pénztári juttatást, ha az úgynevezett támogatói szerződésben pontosan meghatározzák, hogy a dolgozóik mire költhetik el a keretet. A célzott szolgáltatás különösen jól startolt a Patika-csoport kasszáinál: már most több mint 200 vállalat biztosít több mint 10 ezer dolgozónak ily módon egészségre fordítható extraforintokat. Azok a vállalatok, amelyek számára a munkáltatói márkaépítés és a toborzási stratégia alapvető kelléke az egészségcélú juttatás a bérköltségek optimális szinten tartása mellett, gondolkodás nélkül felkínálták – volt cég, amely kötelezővé tette – dolgozóik számára a lehetőséget. A korábban munkáltatói hozzájárulást biztosító partnereink közül is sokan döntöttek így, de számos új vállalat is csatlakozott a Patika-csoporthoz kihasználva a kártyával költhető szolgáltatásban rejlő versenyelőnyt.