2019. március
1. Multi-Pay® kártyával is költhető a célzott támogatás

A multipayes munkáltatói partnereink közül nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a jövőben Multi-Pay® kártyán biztosítják munkavállalóik számára az egészségpénztári célzott támogatást. Az első két hónap tanúsága szerint a rendszer jól startolt.

Munkáltatói tagjaink többsége felismerte a célzott támogatásban rejlő előnyöket, amelynek köszönhetően idén is költséghatékony módon tudják támogatni munkavállalóik egészségcélú költéseit. A Patika-csoport egészségpénztárainak oldalán letölthető keretszerződés alapján mindenki könnyen össze tudja állítani a számára legkedvezőbb konstrukciót, a munkavállalók pedig könnyedén tudják meglévő Multi-Pay® kártyájukkal költeni a támogatást. Azoknak a dolgozóknak, akik korábban nem részesültek multipayes juttatásban, rövid időn belül legyártjuk a megszemélyesített többzsebes kártyát.

Céges célzott támogatás: lépéselőnyben a Patika-csoport

A cafeteriarendszer átalakítását követően a multipayes munkáltatók is válaszút elé kerültek: hogyan tudják költséghatékony módon biztosítani munkavállalóik számára a béren felüli juttatásokat. A versenyből egyértelműen az egészségpénztári célzott támogatás került ki nyertesen, a pénztárak közül pedig a Patika-csoport kasszái – a Patika és az Új Pillér Egészségpénztár – lettek a befutók. Naponta 5–10 új szerződés érkezik hozzánk – az év első két hónapjában több mint száz munkáltatói szerződést kötöttünk –, és a szolgáltatás kapcsán 1000 felett van már a pénztárakba újonnan belépők száma. Az elmúlt két hónapban az is kiderült, hogy az évek óta sikeresen működő multipayes kártyatechnológia kiállta a célzott támogatás próbáját is.

Gyakorlati tudnivalók a csatlakozáshoz

A Multi-Pay® eddigi munkáltatói partnereinek első lépésben azt kell eldönteniük, hogy a Patika vagy az Új Pillér Egészségpénztáron keresztül biztosítják a támogatást. Amennyiben már eddig is tagjai voltak a csoport valamelyik pénztárának, erre a kérdésre máris válaszoltak.

A célzott támogatás általános keretszerződése letölthető bármelyik pénztár oldaláról. A dokumentum kitöltése egyszerű: a felsorolásból ki kell választani a támogatni kívánt szolgáltatást/szolgáltatásokat és meg kell adni a támogatás havi összegét. Különbség az eddigiekhez képest, hogy a célzott támogatást közvetlenül az egészségpénztár bankszámlájára kell utalni, és a bevallást – a támogatásban részesülő dolgozókat felsoroló Excel táblázatot – is közvetlenül a pénztárnak kell feltölteni.
Amennyiben olyan munkavállaló is részesül a juttatásban, aki korábban nem volt tagja az egészségpénztárnak, gondoskodni kell a beléptetésükről. A belépési nyilatkozat szintén letölthető a pénztárak oldaláról, a 4000 forintos belépési díjat pedig a munkáltató rendezheti a célzott támogatás első havi utalásakor, egy tranzakcióban.

Ezután a munkavállalók kényelmesen tudják költeni a támogatást Multi-Pay® kártyával, az egyenlegüket pedig egyéni befizetéseikkel is növelhetik. Utóbbi a munkáltatói támogatás céljától függetlenül bármely egészségpénztári szolgáltatásra költhető. A pénztárak online ügyintézési felületén a munkavállalók a nap 24 órájában ellenőrizhetik befizetéseiket, költéseiket és a munkáltatói támogatásból rendelkezésükre álló egyenlegüket.

Így teljesíthető a pénztári egyéni befizetés

Fotó: freepik.com

2. Dobogós az öngondoskodás

Az átlagos bruttó juttatási keret 2019-ben a tavalyi értéknél 4%-kal alacsonyabb, 375 000 forintra tehető. A csökkenés főképp annak tudható be, hogy néhány munkáltató megszüntette az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját. Ennek ellenére a cafeteria rendszere él és virul hazánkban – derül ki egy friss kutatásból.

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke szerint az elmúlt évek szabályozási változásai a készpénz irányában történő gondolkodást erősítették, ezért önmagában az idei változások túl nagy meglepetést nem okoztak. Másrészt az is jól látszik, hogy a béren kívüli juttatások terén az egyedi, személyre szabott megoldások jelentik a jelent és a jövőt. Ennek ellenére évről évre csökken a munkavállalói preferenciák mérése: a munkáltatók kevesebb, mint 40%-a rendelkezik e tekintetben releváns adattal. Továbbra is az látszik, hogy a juttatási policy szélesebb értelmezése, annak a felelős, gondoskodó munkáltatói gyakorlat részeként történő alkalmazása tudatosabb tervezést igényelne, hiszen nagy tartalékok vannak abban, hogy a cafeteria és a béren kívüli juttatások adott vállalati megoldásai miként járulhatnak hozzá a munkavállalói élmény növeléséhez.

A Szent István Egyetem (SZIE) Menedzsment és HR Kutató Központja kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az OHE, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a BKIK támogatásával elkészített felmérés rámutat, a juttatásokat terhelő közterhek növekedése, valamint a rugalmas juttatások szinte valamennyi elemének kivezetése ellenére a cafeteria rendszere él és virul hazánkban. Ennek kapcsán Szűts Ildikó elmondta: önmagában nem az adóterhek döntik el a juttatások alkalmazott megoldásait, hanem sokkal inkább az a HR és vállalati policy, amit a cég a munkaerő megnyerése és megtartása érdekében követ. Továbbra is pozitív tendencia, hogy az öngondoskodás jegyében a nyugdíj és egészség iránti munkavállalói tudatosság erősödik.

Juttatási rangsor 2019-ben

 1. Széchenyi Pihenő Kártya
 2. Jövedelemként adózó pénzkifizetés
 3. Egészségpénztári hozzájárulás
 4. Kulturális belépő
 5. Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás
 6. Óvoda/bölcsőde térítése
 7. Sportrendezvényre szóló belépő

A választható juttatások kínálati elemeinél jól látszik a jogszabály-változás hatása. A válaszadók 90 százaléka kínálja cafeteria rendszerében a SZÉP Kártya juttatást. Míg tavaly a kedvező adózású készpénz került a lista második helyére, addig 2019-ben a bérként adózó pénzkifizetés – mint választható elem – követi a SZÉP Kártya juttatást. Ezt követően az adómentes elemek mellett a jövedelemként adózó önkéntes pénztári hozzájárulás is előkelő helyre került a kínálati listán.

Csökkentek a juttatási csomagok

A SZIE kutatását vezető Dr. Poór József egyetemi tanár rámutatott: a felmérés adatai továbbra is alátámasztják azt a tényt, miszerint a juttatások elterjedtsége szoros összefüggésben van a szervezeti nagysággal. A válaszadók közül az 1000 fő fölötti szervezeteknél 89%-ban vannak juttatások. A 10 fő alatti vállalkozásoknál jóval kevesebb ez az arány, mindössze 58%. A csak cafeteriarendszerben működő jutattásokat nyújtó intézmények, illetve szervezetek eloszlása változó. A 10 fő alatti vállalkozások 13%-a biztosít csak cafeteriat. A 10 fő fölötti szervezetek esetén a csak cafeteriát biztosító szervezetek száma egyre magasabb, 1000 fő fölött az intézmények 34%-a biztosít csak cafeteriaalapú juttatásokat.

„A válaszadóknál a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt azoknak a száma, akik nem adnak vagy 100 ezer forint alatt biztosítanak cafeteria keretet. Míg tavaly 2% nyilatkozott így, addig 2019-re a válaszadók 7%-a nyújt ilyen alacsonyabb mértékű juttatási csomagot. Emellett 14%-ról 12%-ra csökkent azoknak az aránya, akik évi 500 ezer forintnál magasabb juttatási csomagot biztosítanak. Az átlagos bruttó juttatási keret 2019-ben a tavalyi értéknél 4%-kal alacsonyabb, 375 000 forintra tehető. A csökkenés főképp annak tudható be, hogy néhány munkáltató megszüntette az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját” –összegezte Fata László, a Cafeteria TREND Magazin szakértője.

Fotó: pexels.com

3. A mediterrán diéta egészségesebbé tesz?

A University of Navarra Medical School kutatása szerint az étkezési szokások is hozzájárulnak a pozitív egészségmutatókhoz: a magokkal és/vagy extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán diéta jobban csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatokat, mint az alacsony zsírbevitelen alapuló diéta.

A Bloomberg Healthiest Country Indexe többek között a várható élettartam, a tiszta vízhez való hozzájutás lehetősége, a közegészségügy állapota, a dohányzás és az elhízás alapján állította sorrendbe az országokat. A listát Spanyolország vezeti, a második helyezett Olaszország, Magyarország pedig a 48. helyre került a tavalyi 52.-ről.

Az étkezésnek is van köze a hosszú élethez

A Portfolio.hu cikke idézi az ENSZ adatait: az Európai Unió tagállamai közül Spanyolországban a legmagasabb a születéskori várható élettartam, globálisan is csak Japán és Svájc előzi meg a déli államot. Talán a gazpacho vagy a paella tehet róla, hogy a spanyolok lekörözték a többieket? Erről nem szól a Bloomberg indexe, de az biztos, hogy a mediterrán étrendnek köze van az egészségben eltöltött évek számához.

A kutatások azt mutatják, hogy a Földközi-tenger mentén fekvő országok lakóinak körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri és a krónikus megbetegedésekben szenvedők aránya, mint a más vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoidtartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti és kutatások szerint ez az étkezési mód megvéd a cukorbetegség kialakulásától is. Korábban a Navarrai Egyetem kutatói Észak-Spanyolországban 13 753 nem cukorbeteg egyént vontak be a vizsgálatukba, amely eredménye szerint a mediterrán diéta legszigorúbb híveinek relatív kockázata 83%-kal alacsonyabb volt a diabéteszre.

A Multi-Pay® kártya a helyes étkezésben is sokaknak lehet segítség, így például azoknak a diákfoglalkoztatottaknak, akiknek a munkáltatójuk Multi-Pay® kártyán biztosítja a törvényben előírt étkezési hozzájárulást. A lehetőségről és a Multi-Pay® hozzáadott értékéről itt írtunk részletesen: Új szolgáltatással segíti a vállalatokat a Multi-Pay®

A Bloomberg cikke szerint 2040-re a várható élettartam Spanyolországban közel 86 év lesz, és ezzel lehagyja Japánt, Szingapúrt és Svájcot is. A mediterrán országban az egészségügy alapvetően az állami intézményeken nyugszik: az alapellátást elsősorban szakosodott családorvosok és ápolók biztosítják. A prevencióra fektetett erőfeszítéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben jelentősen csökkentették a kardiovaszkuláris megbetegedések és a rák miatti halálozás számát is.

A TOP10 legegészségesebb nemzet

Spanyolország és Olaszország kérésére a mediterrán diéta 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították.

A mediterrán diéta 8 aranyszabálya
 1. A diéta alapja gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, főtt tészta, rizs, bab, dió és krumpli bőséges fogyasztása.
 2. Az évszaknak megfelelő friss élelmiszereket részesíti előnyben. Törekedjünk arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert azokban kevesebb vegyszermaradványt, és sokkal több vitamin található.
 3. Az ételek elkészítéséhez minden egyéb zsiradékot mellőzni kell, helyette olívaolajjal kell sütni, főzni.
 4. A napi étrendbe – mérsékelt mennyiségben – építsük be a zsírszegény joghurtot és sajtot.
 5. Vörös húsok helyett hetente kétszer hal és egyszer szárnyas, illetve legfeljebb négy tojás fogyasztása ajánlott. Ám a vörös hús kedvelőinek sem kell teljes mértékben lemondani kedvencükről, csupán havonta néhány alkalommal ajánlatos 340-450 gramm mennyiséget fogyasztani.
 6. Az elfogyasztott zsír az összenergia 25–35 százaléka legyen (ebből a telített zsír ne legyen több 7-8 százaléknál).
 7. A napi desszert elsősorban friss gyümölcs legyen; egyéb édességek (csoki, sütemény, stb.) csak hetente 1-2 alkalommal megengedett.
 8. Mérsékelt mennyiségben ajánlott étkezés közben vörösbor fogyasztása: a férfiaknak napi 1-2 pohár, a nőknek 1 pohár javasolt, de ez természetesen nem kötelező.

Forrás: vital.hu

Fotó: pexels.com

4. Készüljünk fel az allergiaszezonra Multi-Pay® kártyával!

Az allergiásoknak még a pollenszezon előtt érdemes elkezdeniük szedni a gyógyszereket, mert úgy 90 százalékban tünetmentesek lesznek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek – mondta Nékám Kristóf allergológus. Multipayes egészségpénztári számláról fizethetünk az allergiagyógyszerekért vagy az allergiavizsgálatért is. Utóbbit is pollenszezonon kívül kell elvégezni.

Évek óta tartó tendencia az évszakok eltolódása, összeolvadása. Amikor a tél kitolódik, azok a fák – például a mogyoró és az éger –, amelyeknek januárban és februárban kellene virágozniuk, csak márciusban kezdenek allergéneket szórni a levegőbe. Ennek köszönhető, hogy az allergiában szenvedők márciusban magasabb pollenkoncentrációval találkoznak, és a botanikai rokonság következtében fennálló keresztreakciók miatt még erősebb tüneteket produkálnak.

Társadalmi szinten is nagy előrelépést jelentene, ha elkészülne az országos allergiarizikó-térkép, mert annak segítségével hatékonyabban lehetne szervezni az ellátást és a pollencsökkentést – közölte Nékám Kristóf allergológus az M1 csatornán.

Az allergia ellen a multipayes egészségkártya is segít felvenni a harcot

A Patika-csoport szerződéses partnerei között számtalan allergológiai kezelést nyújtó szolgáltató található, amelyek közül többen kedvezményt is nyújtanak a Patika-csoport pénztártagjai számára. A magánegészségügyi szolgáltatóknál többféle allergiavizsgálat közül választhatunk, többek között igénybe vehetjük például a legmodernebb komponens alapú diagnosztikát is, amely számtalan kérdésre az eddigieknél pontosabb választ ad, így pedig lehetővé válik az egyénre szabott kezelés. Ha mindezért egészségpénztári számláról fizetünk, az egyéni befizetéseket ösztönző szja-jóváírás 20%-ot térít – éves szinten összesen akár 150 ezer forintot – a kezelés árából. Az allergia elleni gyógyszerek is elszámolhatók az egészségpénztári egyenlegből, illetve az OÉTI-számmal rendelkező étrendkiegészítők és az OGYÉI-számmal ellátott vitaminok is.

A Multi-Pay® kártya egyéb alszámlájára korábban feltöltött pénzek is jól jöhetnek allergiaszezonban. Függetlenül attól, hogy 2019-ben a munkáltató biztosítja vagy sem az adott célú juttatást – például ajándék, tisztítószerek, vitaminok, műszaki cikk, stb… – a kártyán lévő egyenlegek korlátlanul költhetők az elfogadóhelyeken. Az egyetlen feltétel a kártya érvényessége (a kibocsátástól számított négy év).

Mit tegyek, ha lejárt a kártyám?

Multipayes tanácsok allergiásoknak

 • Mielőbb keressék fel kezelőorvosukat! Lehetőség szerint még az allergiás tünetek megjelenése előtt kezdjék el a gyógyszerszedést!
 • Ismerjék fel a parlagfüvet! Kerüljék a parlagfüves területeket!
 • Kövessék a pollenkoncentráció-előrejelzést!
 • Ha magas a pollenterhelés, minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Lehetőség szerint kora reggel (6–8 óra között) és este 6 után menjenek ki a szabadba!
 • Kora reggel vagy késő délután, éjszaka szellőztessék a lakást!
 • Gyakran porszívózzanak a lakásban, a port nedves ruhával töröljék le!
 • A légtisztító berendezések csökkenthetik a pollenkoncentrációt.
 • Az utcai cipőt naponta töröljék le nedves ruhával!
 • A ruhákat ne a szabadban szárítsák!
 • Gyakran váltsanak ágyneműt, főleg párnahuzatot!
 • Minden este mossanak hajat, mert rátapadnak a pollenszemek!
 • Autóban utazva ne húzzák le az ablakot, kapcsolják be a szellőztetőt! Olyan légszűrőt használjanak, mely kiszűri a pollenszemeket is! Nyáron többször kell cserélni a szűrőbetétet.
 • Maszk viselésével jelentősen csökkenthető a belélegzett pollen mennyisége.
 • Hosszabb esőzések után csökken a pollenszint. Használják ki a lehetőséget szellőztetésre, sétára!
 • Jelentsék be a parlagfüves területeket, hogy lekaszálják.
 • Fűnyírás, kaszálás, aratás során sok pollen jut a levegőbe. Ne tartózkodjanak ilyenkor a közelben!

Fotó: pexels.com

5. Hogyan alakulnak a bérek idén?

A béren kívüli juttatások rendszerének módosítása miatt idén a bérek dinamikusabban nőhetnek, mint 2018-ban, ugyanakkor a rendelkezésre álló jövedelem ennél csak jóval mérsékeltebb ütemben bővülhet – reagált a KSH február végén közétett bérstatisztikájára Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2%-kal több, mint egy évvel korábban. 2018. január–decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, egyaránt 11,3%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva – derül ki a KSH közleményéből.

A közleményre reagált Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint a tavaly kötött bérmegállapodás és az egyre fokozódó szakemberhiány miatt idén 9%-kal nőhetnek az átlagbérek, ami a várt 3%-os infláció mellett 5,8%-os reálbér-növekedést eredményezhet.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a bérnövekedésre jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások is tükröznek.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek eljuttatott kommentárjában megjegyezte, a bérek idei alakulását nehéz megbecsülni, részben a KSH módszertani váltása, részben pedig a cafetéria átalakítása miatt. A béren kívüli juttatások rendszerének módosítása miatt idén a bérek dinamikusabban nőhetnek, mint 2018-ban, ugyanakkor a rendelkezésre álló jövedelem ennél csak jóval mérsékeltebb ütemben bővülhet. Mindezek hatására az idei béremelkedés reálgazdasági hatása mérsékeltebb lehet, mint tavaly, ráadásul a dinamikusan emelkedő infláció a reálbér-növekedést is jelentősebben mérsékli – fogalmazott az elemző.

Fotó: freepik.com

6. Jobban élünk, de nem élünk jól

A Nielsen által készített globális felmérés szerint Magyarországon a megkérdezettek több mint felének (54%) csupán az alapvető megélhetésre elég a pénze. Európában ez 48%, a világátlag pedig 32%. Nem véletlen, hogy sok munkáltató döntött úgy, hogy a tavaly még a cafeteriarendszerben kínált juttatások egy részét a megemelkedett adóteher ellenére feltölti a Multi-Pay® kártyára.

Az idei adószabályok szerint a Multi-Pay® kártya csekély értékű ajándék zsebére évente egyszer a minimálbér 10%-áig tölthetnek fel a munkáltatók 40,71%-os adózással, de korlátlan összeget fizethetnek be az ajándék alszámlára a bérrel megegyező közteherrel. Bár látszólag így a juttatás pont annyiba kerül, mint a bér, mégis sok cég döntött úgy, a már megszokott pluszt továbbra is felkínálja a munkavállalóinak, akik így nemcsak fizetést kapnak, hanem a vállalat minden hónapban hangot ad annak, hogy fontos számára munkavállalói teljesítménye, jólléte.

Az ajándék címén kapott összegből a munkavállalók bármire költhetnek, amire szükségük van a mindennapokban. A széles multipayes elfogadó hálózatnak köszönhetően pedig semmilyen korlátot nem jelent az, hogy az összeg a Multi-Pay® kártyával költhető és nem a hagyományos bankkártyával.

Az alapvető megélhetésre futja, de többre nem

A magyarok közel fele (46%) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban, ezzel pedig jócskán rávernek a 37%-os európai átlagra – mutat rá a Nielsen friss felmérése. De a magyarok csupán 2%-a nyilatkozott úgy, hogy pénzét szabadon költheti, ez az európai átlag csupán egyötöde, és jócskán elmarad a globális 15%-tól is. Magyarországon a megkérdezettek több mint felének (54%) csupán az alapvető megélhetésre elég a pénze (Európában ez 48%, a világátlag pedig 32%).

Globálisan általában optimista a lakosság

„Bár a fogyasztók stabilabbnak látják anyagi helyzetüket, ehhez nem társul felelőtlen költekezés – mondta Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen Magyarország ügyvezető igazgatója. – A hazai fogyasztók számára, amikor vásárlásra kerül a sor, az ártudatosság – a kedvező ár-érték arány és általában az alacsony árak keresése – továbbra is fontos szempont. A kiskereskedelmi szcéna átalakulása a fogyasztói magatartásban is új trendeket rajzol ki, ami a költéseikben és a keresett kategóriákban tükröződik leginkább.”

100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt. Háztartási vegyi árura és kozmetikumokra közel harmadannyian fordítanak több pénzt. Ezen felül több megy el a rezsire és drágábbnak érezzük a lakbérre/jelzálogkölcsönre fordított összeget is. Az európai átlagfogyasztó szintén többet költ (+39%) élelmiszerre, rezsire (+33%), háztartási vegyi árura (+27%), albérletre/jelzálogkölcsönre (+25%) és elektronikai eszközökre (+25%).

Fotó: freepik.com