2019. február
1. Új szolgáltatással segíti a vállalatokat a Multi-Pay® kártya

A Multi-Pay® kártya ma az egyetlen olyan elektronikus utalvány, amely segítségével a vállalatok kényelmesen és a jogszabályi előírásokat betartva biztosíthatnak az arra jogosult munkavállalóiknak hideg- vagy meleg étkezési hozzájárulást.

Januárban számtalan – főképp gyakornokokat, ösztöndíjas diákokat foglalkoztató – cég szembesült a problémával, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. megszűnését követően nem maradt olyan utalvány, amelyen biztosíthatja az általa foglalkoztatott diákoknak a törvényben előírt étkezési juttatást. Az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló miniszteri rendelet szerint a vállalatoknak a gyakorlati képzési napokon minden tanulónak egyszeri kedvezményes étkezést vagy étkezési költségeihez természetbeni hozzájárulást kell biztosítaniuk. A rendelet úgy fogalmaz: „az étkezésről meleg – kivételesen indokolt esetben hideg – élelem biztosításával a gyakorlati képzést szervező a helyileg szokásos módon köteles gondoskodni.” A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 68. § (1) is említi a kötelezettséget: „a tanulót a gyakorlati képzésével összefüggésben kedvezményes étkeztetés, útiköltség-térítés, munkaruha, egyéni védőfelszerelés (védőruha), tisztálkodási eszköz és kötelező juttatások illetik meg.”

A diákok számítanak a támogatásra és a munkáltató is adná, kérdés, milyen formában. A juttatásnak számtalan elvárásnak – részben törvényi, részben kényelmi, részben gyakorlati – kell megfelelnie. Ilyen például, hogy ez az összeg csak és kizárólag a törvényben meghatározott célra költhető, a munkáltató számára fontos az is, hogy kényelmesen – kevés adminisztrációval és rárakódó költséggel – biztosítsa, míg a diákok szeretnék biztonságosan és egyszerűen költeni. A Multi-Pay® kártya mindennek eleget tesz.

A Multi-Pay® 2019-ben is kényelmes és NAV-kompatibilis módja a juttatás biztosításának. Az étkezési hozzájárulást külön alszámlán kezeli, amely lehetővé teszi a pénz dedikált költését. A munkáltatók online feltöltési felületen, havi egyszeri utalással biztosíthatják a támogatást, amelyet a diákok kényelmesen költhetnek számos élelmiszerláncnál és étkezőhelyen, valamint arra is van lehetőség, hogy egy a munkáltató által megjelölt elfogadóhelyre korlátozódjon az ételfogyasztási egyenleg költése.

Miért éri meg?

  • Nem kell bajlódni az utalványok nyilvántartásával, tárolásával, kiosztásával.
  • A vállalat könnyen kezelhető, ügyfélbarát elektronikus felületen intézheti a juttatással kapcsolatos mindennapi teendőit, töltheti fel a havi bevallásokat, ellenőrizheti a teljesítéseket.
  • Az összeg utalása a Multi-Pay®-nek havonta egy alkalommal, számla alapján történik. A munkavállalók két munkanapon belül költhetik az egyenleget.
  • Minden munkáltatóval saját Multi-Pay®-es ügyintéző törődik.
  • A munkavállalók szeretik a modern fizetőeszközt, amellyel könnyedén költhetik a béren kívüli juttatásokat.
  • Elvesztés esetén a Multi-Pay® kártya pótolható.

Fotó: freepik.com

2. Költési kisokos multipayes célzott támogatáshoz

2019-ben a munkáltatók egyes meghatározott juttatásként biztosíthatnak munkavállalójuk számára célzott egészségpénztári támogatást. A juttatás – ahogy eddig az egészségpénztári számla egyenlege – költhető Multi-Pay® kártyával, és a kártyabirtokosok a rendelkezésükre álló egyenleget is nyomon követhetik.

A multipayes munkáltatók közül már többen megkötötték a Patikapénztárral vagy az Új Pillér Egészségpénztárral a szükséges szerződést annak érdekében, hogy munkavállalóiknak továbbra is biztosítsák az egészségcélú támogatást. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket érdemes tudni az új típusú juttatásról.

Lépjen be az egészségpénztárba!

A törvényi előírásoknak megfelelően célzott támogatást kizárólag az egészségpénztárral támogatási szerződést kötött munkáltatók adhatnak és csak azoknak a munkavállalóiknak, akik tagjai az adott pénztárnak. A pénztári tagság azt jelenti, hogy a pénztártag az egészségpénztár alapszabályának – a Patikapénztárét ITT, az Új Pillérét ITT olvashatja – rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el, és vállalja, hogy teljesíti a belépési nyilatkozat aláírásával elfogadott kötelezettségeket.

Vegye igénybe az egészségpénztár szolgáltatási kínálatát!

Célzott szolgáltatásként a pénztár alapszabályában (szolgáltatási szabályzatában) szereplő egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatások nyújthatók, amelyek közül az Ön munkáltatója választja ki az általa célzott szolgáltatásként finanszírozni kívánt szolgáltatást. Ön az online egyenleglekérdezés menüpontban ellenőrizheti, hogy milyen szolgáltatásra, mekkora összeg áll a rendelkezésére. A Multi-Pay® stratégiai partnerpénztárai a célzott szolgáltatás típusa szerint pénztártagonként több alszámlát vezet.

Használja a támogatást!

A célzott szolgáltatásra kapott támogatást a mindenkor rendelkezésre álló fedezet erejéig veheti igénybe. Ha munkahelyet vált, vagy más okból megszűnik a munkaviszonya a mostani munkáltatójánál, nem lehet szolgáltatást igénybe venni a célzott szolgáltatási számla terhére.

A korlátozás nem érinti az egyéni befizetéseket, a munkáltatói adományt és a munkáltatói hozzájárulást sem. Ezeket a pénzeket a munkaviszonyától függetlenül költheti, amíg a pénztár tagja.

Fizessen Multi-Pay® kártyával!

Az innovatív többzsebes kártyatechnológiának köszönhetően a dedikált szolgáltatásokra kapott munkáltatói támogatást a már megszokott módon költheti a Multi-Pay® kártyát elfogadó szolgáltatói körben.

A kártyával egy nap akár ötször is fizethet. A költési limit 240 000 forint. Az összegre vonatkozó limit módosítását írásban lehet kezdeményezni a Multi-Pay® elérhetőségein (+361-210-9797, multi-pay@multi-pay.hu) minimum két munkanappal az emelt összeg használata előtt.

Ha az ön által felkeresett egészségügyi szolgáltató nem kártyaelfogadónk, kérjen számlát és igényelje vissza a költését!

Amennyiben adott szolgáltató nem rendelkezik POS terminállal, kérjen készpénzfizetési számlát és az eredeti példányt a pénztár oldaláról letölthető kísérőlevéllel együtt nyújtsa be az egészségpénztárhoz (1022 Budapest, Bimbó út 18.). Kérjük, a számlán tüntesse fel a pénztár nevét, címét, a pénztártag nevét és kártyaszámát.

A készpénzfizetési számlák benyújtási határideje a számla keletkezését követő év december 31. A szolgáltatási szabályzat értelmében a szolgáltatás díját a számla benyújtásától számított 15 munkanapon belül kerül kifizetésre, de mivel sokan az év végén küldik be az év során felgyűlt számláikat, decemberben és januárban hosszabb feldolgozási időre lehet számítani. Amennyiben Ön a kiállítást követően, folyamatosan küldi be számláit, a célzott támogatásra rendelkezésre álló egyenlege terhére a soron következő utalással azonnal hozzájuthat a pénzéhez.

Önsegélyező szolgáltatásokra vonatkozó speciális feltételek


Fotó: pxhere.com

3. Vélemény: a cégek többsége nem építi be az alapbérbe a cafeteriát

Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. A 3,1 százalékos novemberi inflációval számolva a reálkeresetek 7,1 százalékkal nőttek egy év alatt. Az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők 2019-ben is erőteljes bérnövekedést várnak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a legfrissebb kereseti statisztikát kommentálva közölte: a bérnövekedés a piaci várakozással összhangban alakult tavaly novemberben, de továbbra is lassuló trend figyelhető meg. Véleménye szerint az idei növekedést nehéz megbecsülni, mivel a KSH új módszertannal méri majd a kereseteket, és a béremelkedés reálgazdasági hatása is mérsékeltebb lehet, mint 2018-ban. Tavaly decemberben 11% felett maradhatott a bérek növekedése, és éves átlagban is kétszámjegyű lesz, tette hozzá. Virovácz Péter közölte: a cafetéria átalakítása miatt a bérek dinamikusabban nőhetnek 2019-ben, mint 2018-ban, ugyanakkor az adókulcs miatt a rendelkezésre álló nettójövedelem ennél csak jóval mérsékeltebb ütemben bővülhet. Szerinte a cégek többsége nem alapbéresíti a cafeteriát.

Multipayes juttatások idén

A Multi-Pay® menedzsmentje is úgy látja, módosult idén a juttatások összetétele, de a vállalatok jelentős része számára nem a keretösszegek béresítése volt az elsődleges cél, hanem a dolgozói elégedettség növelése és utóbbi szerint állították össze a béren felüli juttatások kínálatát. Ez lehet a magyarázata például annak, hogy azok a vállalatok, amelyek korábban saját termék megvásárlására biztosítottak juttatást, idén is felkínálták a lehetőséget a dolgozóiknak. Az egészségpénztári szolgáltatásokra is érkeznek a juttatások: egyesek a változó adótehertől függetlenül megtartották a munkáltatói hozzájárulást, míg mások áttértek a célzott támogatásra.

A célzott támogatásról és a további zsebekről tájékozódjon ITT!

A munkaerőhiány hajtja a bérnövekedést


Fotó: freepik.com

4. Az egészségpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás után is jár adókedvezmény!

A hatályos szja-törvény szerint az önkéntes pénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulás jövedelemnek minősül és bérként adózik, fontos kedvezmény azonban, hogy az összeg után a pénztártagok igénybe vehetik a 20%-os szja-kedvezményt.

A Multi-Pay® partnerkasszái elkészítették és postázták tagjaiknak a 2018-ra vonatkozó adóigazolásokat. Az egyéni befizetéseket, a számlán jóváírt támogatói adományt, a lekötött összeget, a prevenciós és az adóköteles költéseket is tartalmazó dokumentum alapján gyerekjáték az adókedvezmény érvényesítése.

2018-ban a Patikapénztár és az Új Pillér együttesen 400 millió forint, 2019-ben várhatóan 485 millió forint szja-visszatérítést fog jóváírni a tagok egyéni számláján. A közel 20%-os bővülés az egyéni befizetések dinamikus bővülésének köszönhető: 2018-ban a Patika-csoport tagdíjbevétele megközelítette a 4,1 milliárd forintot, ezen belül az egyéni hozzájárulás meghaladta a 2,2 milliárdot, vagyis a beérkezett egészségforintok közel 55%-át tette ki a tagok saját befizetése. Az adókedvezmény levonás nélkül azonnal költhető bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra.

A NAV honlapján már elérhető a 18SZJA jelű személyijövedelemadó-bevallási felület és minden aktuális bevallási információ. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2019. május 20-a, március 15-től pedig bárki megnézheti saját adóbevallási tervezetét az ügyfélkapun keresztül és az eSZJA oldalon - hívta fel a figyelmet az adóhatóság. Az adóvisszatérítést bármelyik önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári számlájára kérheti, amelyre 2018 során akármekkora összeget befizetett. A NAV azonban csak abban az esetben fogja teljesíteni az igényt, ha

  • a 2018-ra vonatkozó bevallás szerinti Önnek legalább ekkora összegű személyi jövedelemadót kell fizetnie,
  • Önnek nincs adótartozása (a 2018-ra vonatkozó összeget is befizette).

Fotó: freepik.com

5. Ez viszi sikerre a cégeket idén

A magyar aktív munkavállalók tavalyi tapasztalatai szerint a 2019-es vállalati sikerekhez leginkább inspiráló környezet, képzések és személyes motiváció szükséges. A Pulzus-felmérésből az is kiderül, hogy a dolgozók szakmailag eredményesnek érzik az elmúlt évet, mivel a feladataik elvégzése közben sok újat tanulhattak.

A személyes fejlődés, a tanulás lehetősége kiemelten fontos kritériuma a sikeres munkának – írja cikkében a Ritmus.hu egy felmérésre hivatkozva. A sikerességi tényezők listájában második helyre került az önállóság, tehát hogy az jelentett sikerélményt hogy önállóan sikerült megoldani egy-egy komolyabb feladatot (17%). Csak a dobogó harmadik fokára került a szempontok között, hogy a munkának látványos eredménye legyen (14%).

Hogy mire lenne szükségük a megkérdezetteknek 2019-ben ahhoz, hogy a tavalyinál is sikeresebbnek érezzék magukat szakmailag? Három tényezőt emeltek ki a válaszadók: inspiráló munkahelyi környezet (16%), a munkahely által biztosított képzések szükségessége (15%) és a személyes motiváció (15%).

Utóbbihoz járulhatnak hozzá a cégek a jól célzott béren felüli juttatási rendszer kialakításával. Ha még tanácstalan, kérje a Multi-Pay® segítségét!

Fotó: pxhere.com

6. A modern gyógyszerekben bíznak a magyarok

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének országos reprezentatív kutatásában megkérdezettek úgy látják, az államnak jobban kellene segítenie a magyar betegek hozzáférését az új fejlesztésű okosgyógyszerekhez. A többség a modern terápiás eljárásokban bízik, a házi praktikák, homeopátiás készítmények legfeljebb csak kiegészítőként jönnek szóba az általános vélemény szerint.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége bízik a modern terápiákban: a válaszadók több mint 90%-a komoly betegség esetén biztosan használna új, modern fejlesztésű innovatív gyógyszereket. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója az eredmények alapján elmondta: a felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége érti a modern, innovatív terápiák jelentőségét, és szükségesnek tartja, hogy az állam biztosítsa ezekhez a gördülékenyebb hozzáférést. Az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerek ugyanis a korábbi készítményeknél hatásosabbak, korábban nem kezelhető betegségekre is használhatóak, így a legmodernebb terápiák gyorsabb társadalombiztosítási bevezetése magyar betegek ezreinek gyógyulását, életminőségének javítását segíti.

Az AIPM azt is felmérte, hogy miként látják az emberek a legújabb gyógyszerek kidolgozásának folyamatát. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték az okosgyógyszerek fejlesztésének időtartamát: 43%-uk szerint az ehhez szükséges idő 1–5 év, miközben egy innovatív gyógyszer kifejlesztési ideje legkevesebb 10 évig tart, költsége pedig eléri a 300 milliárd forintot. A megkérdezettek 58 százaléka szerint érthető, hogy az innovatív gyógyszerek ára magasabb, hiszen a kifejlesztésük hosszú időt vesz igénybe és költségesebb, mint egy régi, kevésbé hatékony terápiáé. Mindazonáltal a válaszadók döntő többsége véli úgy, hogy az államnak jobban kellene támogatni az új fejlesztésű okosgyógyszerek árát (75,8%) és piacra kerülésüket (76,8%).

2018-ban a multipayes egészségpénztári kiadásokból a gyógyszerköltések adták a legnagyobb szeletet, ahogyan a korábbi években is. Igaz, a teljes költési tortában csökken a súlyuk a magánegészségügyi szolgáltatások fokozatos előretörése mellett.
És az alternatív gyógyászat?