2019. január
1. 2019-ben is legyen sikeres Multi-Pay® kártyával!

A Multi-Pay Zrt. 2019-ben is stabil, megbízható partnerként, az eddig megszokott színvonalon kínálja szolgáltatásait, amelyek továbbra is segítik a cégeket abban, hogy a vállalatok elismerjék munkavállalóik teljesítményét, csökkentsék a fluktuációt, versenyképes juttatási csomagot állíthassanak össze.

2018-ban tovább nőtt a Multi-Pay® kártya forgalma köszönhetően a bővülő munkáltatói körnek, aki a többzsebes kártyán biztosítja munkavállalói számára a béren felül adott juttatásokat, és a növekvő kártyás költéseknek. A forgalomban lévő kártyák számának dinamikus növekedéséhez hozzájárult a népszerű ajándékkártya-programunk, a Hűséges vagyok is, amely több cég számára biztosít ajándékkártya-szolgáltatást több éve töretlen sikerrel.

A Multi-Pay® több mint a kedvezményes adózású béren kívüli juttatási elemeket kezelő fizetőkártya, így 2019-et is ambiciózus növekedési tervvel indítjuk.

2018-ban 166 ezer kártyán 780 millió Ft folyt át a rendszerünkön. Multi-Pay® kártyával több mint 12 ezer szolgáltatónál lehet fizetni.

A Multi-Pay® a teljesítményelismerés modern eszköze, amelyet társaságunk 2010-ben azért hozott létre, hogy a fizetőkártyával megkönnyítsük a munkáltatóknak a mindenkori szja-törvényben szereplő lehetőségek kihasználását, és kényelmesebbé tegyük a munkavállalóknak a béren felüli juttatások költését. Ez 2019-ben sem lesz másképp, jóllehet az elfogadott adócsomag értelmében lényegesen csökkennek a kedvezményes adózással adható cafeteriajuttatások.

A 2018-ban vagy azt megelőzően feltöltött egyenlegek – függetlenül attól, hogy a munkavállaló milyen célra kapta az összeget a munkáltatójától – továbbra is változatlan feltételekkel költhetőek. A korábban kiadott kártyák a plasztikon szereplő lejárati ideig érvényesek és használhatóak az elfogadóhelyeken.

Fotó: freepik.com

2. Multipayes zsebek 2019-ben

Munkáltatói partnereink közül többen már véglegesítették 2019-es juttatási palettájukat, de vannak, akik még hezitálnak, hogy a megnyirbált cafeteriajuttatások ismeretében hogyan támogassák munkavállalóikat. Az ő döntésüket is szeretnénk megkönnyíteni az alábbi összefoglalóval.

Év eleji mérlegünk alapján a legnépszerűbb juttatási elem az egészségpénztári szolgáltatás, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyös. Különösen érdemes fontolóra venni a Multi-Pay® valamely stratégiai partnerpénztára, a Patika vagy az Új Pillér Egészségpénztár célzott szolgáltatási ajánlatát, amely a szektorban egyedülálló lehetőséget kínál.

Célzott egészségpénztári támogatás

A Multi-Pay® stratégiai partnerpénztárai januártól, a szektorban elsőként, kártyával költhető, egyszerű adminisztrációval adható célzott támogatási megoldást kínálnak a munkáltatóknak. A támogatás a bérnél kedvezőbben, 40,71%-kal adózik.

A céges juttatást a munkavállaló a támogatói szerződésben előre meghatározott pénztári szolgáltatásokra – mint például gyógyszer, magánorvos, szűrővizsgálatok – költheti. A pénztár a célzott szolgáltatásokhoz kapcsolódóan pénztártagonként vezeti az alszámlákat, amelyek egyenlegét az érintettek kártyacsere nélkül, az eddigi Multi-Pay® kártyájukkal költhetik. Ebből a szempontból az új konstrukció a munkavállaló pénztártag számára gyakorlatilag nem jelent változást: a saját befizetéseit és a munkáltatói támogatást ugyanazzal, az eddig megszokott kártyával költheti, és mindkét egyenleget követheti a pénztárak online ügyintézési felületein. A célzott támogatás azonban kizárólag a szerződésben lefektetett szolgáltatásokra költhető.

A juttatás kizárólag a munkaviszony ideje alatt jár, a szerződésben megadott határidőig, a dolgozók által fel nem használt pénz a munkaadót illeti meg. A célzott támogatást egységes 6%-os pénztári költséglevonás terheli, és energiát, figyelmet spórolva akár évi egy utalással is teljesíthető.

A célzott egészségpénztári támogatásról és az ennek keretében választható csomagokról bővebben itt írtuk.

Munkáltatói hozzájárulás és adomány

A cég idén is dönthet úgy, hogy megtartja a már ismert és megszokott munkáltatói hozzájárulást vagy adományt. 2019-ben ezek a juttatások bérként adóznak (81,95%), ugyanakkor új kedvezmény, hogy a munkavállalók 20% szja-jóváírásra jogosultak az ilyen jellegű juttatások után. Az adóvisszatérítésnek köszönhetően tehát ugyanakkora bruttó összegből több egészségforintot juttathat a munkáltató a dolgozójának, mintha azt bérként adná. Mivel a juttatás széles körben költhető – gyógyszertárban, magánegészségügyi szolgáltatásokra, gluténmentes élelmiszerre, önsegélyező támogatásokra, stb. –, az egészségpénztári hozzájárulás a munkavállalók számára is előnyös.

A pénztári hozzájárulás így azon kevés idei juttatások közé tartozik, amelyek kedvezőbbek a bérnél, miközben a felelős munkáltatók számára plusz hozzáadott érték, hogy gondoskodhatnak munkavállalóik egészségéről is.

Csekély értékű ajándék

Évente egyszer a minimálbér 10%-áig adhat a munkáltató „ajándékpénzt” dolgozóinak 40,71%-os adózással. Ez az összeg a Multi-Pay® kártyát elfogadó kereskedőknél, szolgáltatóknál költhető.

Céges saját termék, szolgáltatás

Az éves szinten korlátlan összegben adható, a vállalat saját kínálatára költhető juttatás bérként adózik 2019-től, mégis népszerű elem marad. A legtöbb munkavállaló kedveli a saját cége termékeit, így szívesen fordítja erre a jövedelmét. A „házon belül” költhető elem előnyös a vállalkozásnak is, hiszen növeli az üzlet forgalmát, a dolgozók elégedettségét és így a lojalitásukat a céghez.

Ajándék, üzemanyag

Mindazoknak érdemes gondolkodniuk a már megszokott juttatási formák fenntartásában, akik a juttatási keret változatlanul tartása mellett szeretnének hozzájárulni munkavállalójuk elégedettségéhez.

Az ajándék alszámlára például az eddigi iskolakezdési támogatásként biztosított összeget is utalhatja a munkáltató, amennyiben számára 2019-ben is fontos, hogy célzottan, a szeptemberben megnövekedett családi kiadásokat mérsékelje annak ellenére, hogy ez az összeg idén már bérként adózik. Mivel a támogatás idén már nem béren kívüli juttatás, így az eddigi szabályok – családi pótlékra jogosultság és plafonösszeg – sem kötik a munkáltatót.

3. Nőtt a csekély értékű ajándék értéke

Évente egyszer a minimálbér 10%-áig adhat a munkáltató „ajándékpénzt” dolgozóinak 40,71%-os adózással. Ez az összeg a Multi-Pay® kártyát elfogadó kereskedőknél, szolgáltatóknál költhető.

Idén a csekély értékű ajándék 14 900 forint lehet. 2018 decemberében még a szakszervezetek 13–15 százalékos bérigénye állt szemben a munkaadói 5-7 százalékos ajánlattal. Végül az elfogadott törvény szerint 8 százalékkal 149 000 forintra nőtt a minimálbér, szintén 8 százalékkal 195 000 forintra a garantált bérminimum.

Emellett idén felértékelődik a Multi-Pay kártya® ajándék zsebe is, hiszen megszűnt az Erzsébet-utalvány, így a munkáltatók számára kézenfekvő megoldás a szabadon felhasználható és kényelmesen költhető multipayes juttatás kihasználása.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. közleménye szerint január 1-től a hatályos adójogszabályok értelmében az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása megszűnt, és a társaság ettől az időponttól kezdődően mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette. A már kiosztott és még érvényes utalványok a lejárati időn belül, legkésőbb 2019. december 31-ig használhatók fel, de újak már nem rendelhetők.

A Multi-Pay Zrt. továbbra is biztosítja partnerei számára az ajándékzseb feltöltésének lehetőségét és változatlanul széles elfogadói körben a költhetőségét. A juttatás bérként adózik, mégis sok vállalat számára megéri, hogy fenntartsa a korábbi béren felüli juttatási csomagajánlatát, mivel az a bérhez képest rugalmasabban alakítható, és lehetővé teszi a differenciált teljesítményelismerést.

4. Érvágás a cafeteria módosítása

Komoly kihívást jelent a vállalatoknak, hogy a béren kívüli juttatások továbbra is motiváló tényezők maradjanak a munkavállalók számára, de azok biztosítása a cégeknek se jelentsen jelentős adminisztratív költségeket – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum Consultants International tanácsadó cég 2018-2019. évi bérezésről készített tanulmányából.

A DUIHK és a Kienbaum 2018-ban 20. alkalommal készítette el közös tanulmányát a magyarországi bérezésről. A felmérésben 76 munkakörben tizenhatezer munkavállalóra –többségében a DUIHK-tagvállalatai körében – vonatkozó valós fizetési adatot dolgoztak fel.

Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs vezetője elmondta: a megkérdezett cégvezetők több mint 20%-a a következő 12 hónapban az üzleti fejlődés előtt álló legnagyobb kockázatnak a szakemberhiányt és a munkaköltségeket nevezte. Magyarországon – az Eurostat adatai szerint – 2012 óta 34,6 százalékkal nőttek a bérek, míg ugyanez az arány Szlovákiában 29,9, Csehországban 26,8 százalék volt, az uniós átlag pedig 11,9 százalék. De amíg Magyarországon 2017-ben a munkaerőköltségek euróban számított értéke óránként 9,1 volt, az unió 28 tagállamának átlaga elérte a 26,8 eurót, Németországban pedig ez az érték a 34 eurót is meghaladta. Vagyis Magyarországon a munkaerőköltségek messze elmaradnak az Európai Unió átlagától, ami a beruházást tervező európai cégek számára kedvező, de a hazai munkaerő itthon tartását kevésbé szolgáló tényező.

Alfred Berger a Kienbaum Consultants International tanácsadó cég bécsi bérezési üzletágának vezetője ismertette az egyes beosztásoknál 2019-ben várható béremelkedéseket is. A megkérdezett munkaadók a szakmunkások, fizikai munkások körében 6,8 százalékos, az alkalmazottaknál 6,4 százalékos, a szakirányú végzettségűeknél pedig 6,1 százalékos béremelésre számítanak. A vezető beosztásban, illetve az ügyvezetőként dolgozóknál pedig a tervezett béremelés 5,7, illetve 5,3 százalék. Sághy András, a Kienbaum Consultants International tanácsadó cég országmenedzsere a bérek kérdésénél a cafeteria helyzetére hívta fel a figyelmet, ugyanis a szakember úgy látja, hogy a cafeteria rendszer átalakítása miatt még bizonytalanság uralkodik a cégek körében. Komoly kihívást jelent a társaságoknak, hogy a béren felüli juttatások továbbra is motiváló tényezők maradjanak a munkavállalók számára, de azok biztosítása a cégeknek se jelentsen jelentős adminisztratív költségeket.

A Multi-Pay® munkáltatói partnerei közül már sokan döntöttek. Ők a 40,71%-os kedvezményes adózással adható célzott szolgáltatásra nyújtott egészségpénztári támogatást nyújtják egységesen a dolgozóik számára. Azoknak is, akik korábban nem rendelkeztek egészségpénztári tagsággal. Ezeket a munkavállalóikat többen már 2018 év végén beléptették a Patika vagy Új Pillér Egészségpénztár valamelyikébe, míg mások ezt idén januárban teszik meg, mivel a támogatás kizárólag a pénztártag munkavállalók számára nyújtható. Az új típusú munkáltatói juttatás éppúgy költhető Multi-Pay® kártyával, mint a korábbi munkáltatói pénztári hozzájárulás.

5. Nincs optimális étrend

Az ősi társadalmakhoz hasonlóan élő különböző csoportok étrendje eltérő, mégis valamennyien egészségesen öregszenek meg. Ha viszont beköltöznek a nagyvárosokba és átveszik a nyugati életformát, ugyanolyan magas lesz köztük az elhízottak és krónikus betegek száma, mint a körülöttük élőké.

Táplálkozási szakértők régóta keresik, hogy létezik-e az emberi evolúció során kialakult optimális étrend. A 2018 decemberében az Obesity Revierws című szaklapban publikált tanulmány talán pontot tesz a vita végére: amerikai kutatók több száz mai vadászó-gyűjtögető csoport ételeit, szokásait, testmozgásának mennyiségét vizsgálták, és arra jutottak, hogy minden csoport tagjainak kitűnő az emésztése, noha igen változatosak az étrendek, amelyeket követnek – írta a The New York Times online kiadása.

Vannak csoportok, ahol a kalóriák akár 80 százaléka is szénhidrátokból származik, mások főként hússal laknak jól. Közös vonásokat is találtak: szinte mindegyik népcsoport étrendje növényeken, húson és halon alapul, vagyis olyan anyagokon, amelyek tele vannak tápanyaggal. Általában sokkal több rostot fogyasztanak, mint az átlagos amerikai. Szénhidrát-bevitelük legnagyobb része zöldségekből vagy keményítőtartalmú, alacsony glikémiás indexű növényekből származik, ami azt jelenti, hogy nincsenek hirtelen vércukor-ingadozásaik. A cukorfogyasztás sem ritka náluk: a vadászó-gyűjtögető népek azonban leginkább méz formájában jutnak hozzá.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy nincs egyetlen helyes humán étrend, hanem igen sokféle táplálék-összetétel mellett is teljesen egészséges lehet az ember. Ám a vadászó-gyűjtögető csoportok másik közös vonása a rengeteg testmozgás: sokuk napi 5–10 kilométert is gyalogol. Ennek ellenére energiafelhasználásuk nem nagyobb, mint egy átlagos amerikai iroda dolgozóié. Ez arra utal, hogy a hivatalos ajánlásoknak a mozgást az egészséges emésztésért kellene propagálniuk.

Közegészségügyi szempontból a vadászó-gyűjtögető népcsoportok legfeltűnőbb vonása, hogy a krónikus betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, rák, magas vérnyomás – viszonylag ritkán fordulnak elő náluk. Az elhízottak aránya alacsony. Még idős korukban is kiemelkedő a szívük és légzőszerveik egészsége, 2-es típusú diabétesz és emésztési betegségek szinte nem fordulnak elő a csoportjaikban. Ennek ellenére nem könnyű az életük. A fertőző betegségek miatt nagy a csecsemőhalandóság, a balesetek, a gyomor-bélrendszeri betegségek és a heveny fertőzések is gyakoriak.

Ám akik megérik a felnőtt kort, azok az ipari társadalmakban megszokott degeneratív betegségeket elkerülve öregszenek meg: általában halálukig egészségesek és aktívak. Ez arra utal, hogy az életmódjukban van valami, ami az egészséges öregedést segíti elő. Lehetséges, hogy genetikai vagy életmódjukkal nem kapcsolatos más tényezők óvják meg őket a krónikus betegségektől. Kutatások azonban azt mutatták ki, hogy amikor vadászó-gyűjtögető közösségekben született emberek nagyvárosokba költöznek és átveszik a nyugati életformát, ugyanolyan magas lesz köztük az elhízottak és krónikus betegek száma, mint a körülöttük élőké.

Fotó: pxhere.com

6. Patikapénztár-tagok figyelmébe!

A Patika Egészségpénztár átalakította, a tagjai számára könnyebben követhetővé tette a pénztár tagdíjfelosztási rendszerét. 2019. január 1-től a beérkező befizetésekből éves sávos rendszerben történik a levonás: ha valaki az év során több mint 150 ezer forintot fizet be, a 150 ezer feletti összeg 95%-a a számláját gyarapítja.

A 2019-től érvényes tagdíjfelosztási struktúrával a Patikapénztár bekerült a legkedvezőbb árú kasszák élmezőnyébe, különösen, ha figyelembe vesszük a novemberi akciót.

A Patika Egészségpénztár tagdíj-felosztó rendszere

Éves befizetés

Működési alapba

Likviditási alapba

Fedezeti alapba

36 000 Ft alatti részének

7,9%-a

0,1%-a

92%-a

36 000 és 150 000 Ft közötti részének

a 36 000 Ft feletti rész
7,4%-a

a 36 000 Ft feletti rész
0,1%-a

a 36 000 Ft feletti rész
92,5%-a

150 000 Ft feletti részének

a 150 000 Ft feletti rész
4,9%-a

a 150 000 Ft feletti rész
0,1%-a

a 150 000 Ft feletti rész
95%-a

Az éves sávos rendszerben 750 ezer forint - az szja-kedvezményt maximálisan kihasználó befizetés - első 36 ezer forintjából 33 120 forintot írunk jóvá, a 36 ezer és 150 ezer forint közötti összegből 105 450 forintot, és a fennmaradó részből 570 ezer forintot. Az elvonás összesen 41 430 forint.

A pénztár kizárólag az egyéni tagdíjbefizetésből, a munkáltatói hozzájárulásból és adományból von működési költséget, a NAV által utalt szja-visszatérítés és a negyedévente felosztott hozam 100%-ban a pénztártag költhető egyenlegét gyarapítja.

Az öngondoskodást az állam is támogatja

Idén bővült az szja-kedvezmények köre az eddigi lehetőségek változatlanul hagyása mellett. Ennek megfelelően 2019-ben 20% személyi jövedelemadó-visszatérítés érvényesíthető az egyéni befizetés, 10% az egészségtervvel alátámasztott prevenciós költések és 10% a 24 hónapra lekötött megtakarítás után. Az újdonság, hogy a munkáltatói hozzájárulás és az adomány után is 20%-os adójóváírást érvényesíthet a pénztártag. A kedvezmény plafonösszege nem változott, 2019-ben is legfeljebb 150 ezer forintot utal vissza a NAV.